Iraklı Türkmen Düşünür Ata Terzibaşı Anıldı
Irak'ın Kerkük kentinde 31 Mart'ta, 92 yaşında hayatını kaybeden Türkmen edebiyatının önde gelen ismi Ata Terzibaşı, düzenlenen programla anıldı.
Irak'ın Kerkük kentinde 31 Mart'ta, 92 yaşında hayatını kaybeden Türkmen edebiyatının önde gelen ismi Ata Terzibaşı, düzenlenen programla anıldı.
Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Taziye ve Basın Toplantısı" programında, Iraklı Türkmen düşünür Ata Terzibaşı'nın hayatı hakkında bir sunum yapıldı.
Programda konuşan Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya Köse, Iraklı Türkmen düşünür Ata Terzibaşı'nın Kerkük Türkçesinin unutulmamasında çok büyük emeği olduğunu, yayımladığı eserlerle, yaptığı basım yayım faaliyetleriyle Kerkük Türkçesinin unutulmasına engel olduğunu söyledi.
Köse, Türk dünyasının Kerkük Türkmeneli dendiğinde aklına gelecek ilk kişinin Ata Terzibaşı olduğunu dile getirdi.
"Ata abinin ünü Türkiye, Kazakistan, Türkmenistan, Kazakistan, Bulgaristan gibi pek çok yere yayılmıştır" diyen Köse, Edebiyat Tarihçisi Terzibaşı'nın bugüne kadar Türkçe ve Arapça pek çok eser verdiğini, bu eserlerin "Külliyat" olarak 13 cilt halinde Türkiye Türkçesiyle yayınlanmayı planladıklarını vurguladı.
Iraklı Türkmen düşünür Terzibaşı, 14 Kasım 1924 yılında Kerkük'ün Bulak Mahallesinde doğdu. Mahalle mektebinde hafızlık yapan Terzibaşı, ilkokulu Türkçe, liseyi Arapça eğitim veren okulda tamamladı. Bağdat Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan Terzibaşı, Kerkük'te uzun yıllar avukatlık yaptı. Ata Terzibaşı'nın yazıları, 1945 yılından itibaren Beyrut'ta çıkan "El Edip", Kahire'de "El-Risale", Halep'te "El Hadis", İstanbul'da "Türk Yurdu", Ankara'da "Türk Dili"nde yayınlandı. Kerkük'te, "Kerkük" ve "Afat" gazetelerinde yazıları çıkan Terzibaşı, haftalık Arapça yayınlanan "Elsakaf El Hadise" ve Türkçe yayınlanan "Beşir" gazetelerini çıkardı. 22 Mart 1959 tarihinde Hille şehrine sürgün edilen Terzibaşı, serbest bırakıldıktan sonra kültür faaliyetlerine devam etti. Terzibaşı'nın Türkmen edebiyatı ve kültürüyle ilgili çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor.
Kerkük'teki evinde 31 Mart'ta vefat eden Ata Terzibaşı, kentteki Türkmen Musalla Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.