Iraklı İmam 16 Yıldır Gönüllü Olarak Hacamat Yapıyor
MAZIN BAQAL/HEMİN HÜSEYİN - Irak'ın Erbil kentinde bir camide imamlık yapan Ali Tahir, imamlık mesleğinin yanı sıra 16 yıldır gönüllü olarak hacamat tedavisi uyguluyor.
MAZIN BAQAL/HEMİN HÜSEYİN - Irak'ın Erbil kentinde bir camide imamlık yapan Ali Tahir, imamlık mesleğinin yanı sıra 16 yıldır gönüllü olarak hacamat tedavisi uyguluyor.
Renkli kişiliğiyle cami cemaatinin sevgisini kazanan 48 yaşındaki Tahir, sabah namazına gelen ve talepte bulunanlara terapisi uyguluyor.
Yüzyıllardır bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir tedavi yöntemi olarak kullanılan hacamatın, derinin altından cam bardaklar kullanılarak kan alınmasıyla yapıldığını söyleyen Tahir, yüksek lisans tezini hacamatın İslam'daki yeri ve önemi hakkında yazdığını belirtti.
Irak'ın Erbil kentindeki Bahtiyari Camisi'ne imam olarak atanmasının ardından, cemaate hacamat yapmaya başladığını ifade eden Tahir, alternatif tıptaki varlığını yıllardır sürdüren hacamatın, Orta Doğu'daki birçok ülkede yaygın tedavi yöntemleri arasında yer aldığını söyledi.
16 yıldır gönüllü olarak hacamat yaptığını ifade eden Tahir, hacamat terapisinin yılın belirli zamanlarında uygulandığını genellikle mart, nisan ve mayıs aylarında yapılmasının uygun görüldüğünü dile getirdi.
"Yaklaşık 255 bin kişiye hacamat uyguladım"
Tahir, çok eski bir yöntem olmasına rağmen insanların hacamata ilgi gösterdiğini ifade ederek, "16 yılda yaklaşık 255 bin kişiye hacamat uyguladım. Bunu hiçbir ücret karşılığında yapmıyorum." dedi.
Hacamatın İslam medeniyetinde özel bir yeri olduğunu vurgulayan Tahir, "İslam medeniyetinde hacamat yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Tıbbi gelişmelerden önce geçmişte birçok hastalığın tedavisi için hacamat yapılırdı. Belli aylarda hacamat yapılması önerilir. Şafak vaktinde kan dolaşımının hızlandığı bir vakitte hacamat uygulamasını yapıyorum." diye konuştu.
Tahir, hacamatın kan dolaşımını artırma, ciğerleri rahatlatma, sırt ağrısı ve stresi azaltma gibi faydaları olduğunu savundu.