Iraklı Entellektüellerin Uğrak Mekanı, Osmanlı Kışlası
Bağdat'taki Osmanlı kışlası, ülkenin sanatçı, aydın ve yazarlarının bir araya geldiği kültür merkezine dönüştü Iraklı entellektüellerden Hasan: "Nefes alabildiğimiz tek yer burası. Burada düşüncelerimizi ifade etme, içimizi dökme fırsatı buluyor, dilediğimiz etkinliğe katılabiliyoruz"
MUEYYİD ET-TARFİ - Irak'ın başkenti Bağdat'taki Osmanlı kışlası, ülkenin sanatçı, aydın ve yazarlarının biraraya geldiği kültür merkezine dönüştü.
Bağdat'ın "2013 Arap Kültür Başkenti" olması dolayısıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde restore edilerek 6 ay önce açılan kışla, sanatçı ve yazarların uğrak yeri haline geldi.
Entelektüellerin kışlaya rağbetinde, Bağdat'ın "kültür çarşısı" olarak bilinen Mütenebbi Caddesi'ne yakınlığının ve İngiliz işgalinin ardından aydınlar tarafından bahçesinde eylemler düzenlenmiş olmasının önemli rol oynadığı belirtiliyor.
AA'ya konuşan Iraklı entelektüellerden Ahmed Hasan, "Her hafta sonu buraya gelip sanatçı ve yazar arkadaşlarımızla buluşuyoruz. Nefes alabildiğimiz tek yer burası. Burada düşüncelerimizi ifade etme, içimizi dökme fırsatı buluyor, dilediğimiz etkinliğe katılabiliyoruz" dedi.
Heykeltraş Mecid es-Sıba da kışlayı "Edebiyatçı ve sanatçıların nefes aldığı yer" olarak tanımladı.
"Yaptıklarımız entellektüeller tarafından burada görülüyor" diyen Iraklı gençler de kışlada, her cuma aydın ve yazarlarla buluşabilme fırsatı bulduklarını dile getiriyor.
Gençler, kışlanın bu yönüyle kendileri açısından önemli olduğunu ifade ediyor.
Piyade birliklerinin kullanması için 1861-1863 yılları arasında Vali Namık Paşa döneminde tek kat olarak inşa edilen, Vali Medet Paşa zamanında bir kat ilave edilerek 2 katlı hale getirilen kışla, 1917'de Bağdat'ın işgalinin ardından İngiliz subayları ve ailelerinin yaşadıkları ev olarak kullanılmış.
Kışlanın bahçesinde 1899-1997 yılları arasında yaşamış Iraklı şair Muhammed Mehdi el-Cevahiri'nin büstü ve büyük bir saat kulesi bulunuyor. - Bağdat