Irak'taki Türkmen Okullarının Geleceği Tehlikede
Öğrenci sayısı azalan Türkmen okullarının, "kapanma riskiyle" karşı karşıya olduğu ifade edildi ITC Milletvekili Maruf: "16 Türkmen okulunda bin 800 öğrenci eğitim görüyor.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) öğrenci sayısı her geçen yıl azalan Türkmen okullarının "kapanma riskiyle" karşı karşıya olduğu belirtildi.
Türkmen siyasiler, akademisyen, müdür ve öğretmenler, Türkmen okullarının sorunlarını görüşmek için Erbil'deki bir otelde bir araya geldi. Toplantıda söz alan katılımcılar, mevcut durumun devam etmesi durumunda öğrenci sayısı düşen Türkmen okullarının kapanacağı uyarısında bulundu.
Toplantıya katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 14'ü Erbil'de, ikisi Kifri'de olmak üzere 16 Türkmen okulu var. Erbil ve Kifri'deki okullarda bin 800 öğrenci eğitim görüyor. 1995 yılında bu rakam 12 bindi. Maalesef geçen yıllarda öğrenci sayısında büyük bir düşüş yaşandı. Bu, Türkmen eğitimine önem verilmediğini gösteriyor" dedi.
"Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı, Türkmen okullarını kendi okulları olarak görmüyor" diyen Maruf, "Türkmen okullarının geleceği yok' şeklinde anti propaganda yapılıyor. Vatandaş da 'Bakanlık, bu okula destek vermiyorsa ben neden çocuğumu göndereyim' diye düşünüyor. Eğitim Bakanı, Türk okulları nedeniyle Türkmen okullarına rağbet olmadığını ileri sürüyor. Oysa asıl neden Bakanlığın, Türkmen okulları ihmal etmesidir" şeklinde konuştu.
Maruf, Türkmen okullarının "eski Erbil'e" göre kurulduğunu, bu nedenle yeni birçok Türkmen mahallesinde okul olmadığını söyledi. Türkmen okul binalarının da eskidiğine dikkati çeken Maruf, bunların Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden yapılması gerektiğini dile getirdi. Maruf, Erbil'in yeni haritasına göre Türkmen nüfusun çok olduğu bölgelerde yeni okullar yapılmasını ve mevcut okullardaki eğitim şartlarının iyileştirilmesini istediklerini ifade etti. "Gerekli iyileştirmelerin yapılmaması durumunda Türkmen okulların kapanacağına" işaret eden Maruf, bu okullara sahip çıkmanın "milli bir görev" olduğunu, bu noktada Türkiye'nin de desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.
Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdülselam Abdülmecid de "okul binalarının eski olması, derslerde yeni eğitim tekniklerinin kullanılmaması, servis ağı eksikliği ve öğretmen yetersizliğinin Türkmen okullarının temel sorunu olduğunu" belirtti.
Mevcut sıkıntılar nedeniyle Türkmen okullarının yavaş yavaş "yıprandığını" anlatan Abdülmecid, şunları söyledi:
"Türkmen nüfusun olmadığı yerlerde okul açılmış. Servis olmadığı için öğrencilerin, bu okullara aktarılmasında sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca öğretmenlerin çoğu Arapça veya Kürtçe okumuş. Türkmen okuluna geldikleri zaman Türkçe ders vermede zorlanıyorlar. Fizik, kimya, matematik branşlarında da öğretmen açığı çok fazla." - Erbil