Irak'taki Gösteriler
Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce kişi, "kamu alanındaki hizmet aksaklıklarını" protesto etmek için Tahrir Meydanı'nda toplandı.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce kişi, "kamu alanındaki hizmet aksaklıklarını" protesto etmek için Tahrir Meydanı'nda toplandı.
Bağdat'taki göstericiler, yargı reformu, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yargılanması ve Başbakan Haydar el-İbadi tarafından alınan reform kararlarının "bir an önce" yürürlüğe girmesini istedi
Başkentteki Tahrir Meydanı'nda bir araya göstericiler, ellerinde Irak bayraklarıyla "Tahran dışarı, Bağdat özgür kalacak" sloganı atarak, İran yönetimini "ülkelerinin içişlerine karıştığı" gerekçesiyle protesto etti.
AA muhabirine konuşan, Casim Sabır, "Ben Şiiyim fakat ülkemizin içişlerine karıştığı için İran'ı protesto ediyoruz" dedi.
Tahrir Meydanı'nda "medeni/laik" adı altında toplanan bir grup da "sivil devlet" istediklerini belirterek, "Ekmek, hürriyet ve sivil devlet", "Bağdat susmayacak", "Particiler değil sivilleriz ve tüm sesimizle 'sivil devlet' diye haykırıyoruz", "Din adıyla çaldı bizi hırsızlar" ve "Şii-Sünii kardeşiz bu vatanı böldürmeyiz" şeklinde sloganlar attı.
Eylemci grup ayrıca, Maliki'nin yargılanması ve yargı reformu talebinde bulunarak, "Maliki hükümsüz" ve "Yargı hükümsüz" sloganları attı.
Çoğunluğu Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın destekçileri olan Tahrir göstericileri, Musul'un düşmesi ve terör örgütü DAEŞ saldırıları sırasında bin 700 askerin öldürüldüğü 'Spyker Katliamı'ndan sorumlu tuttuğu Maliki'nin derhal yargılanmasını isteyerek, "Bye Bye Maliki", "Yalancı Nuri Maliki", "Allah-ü Ekber Ali, Spyker'i sattılar" ve "Hırsızların lideri" sloganları attı. ABD karşıtlığıyla da bilinen Sadr destekçileri, "ABD'ye Hayır" pankartı taşıdı.
Sadr yanlısı Hacı ebu Murtaza, "İlk isteğim Maliki'nin idam edilmesi. Ben de Şiiyim ve bu adam (Maliki) maalesef bizden sayılıyor fakat bizi temsil etmiyor. Elektrik ve su kesintilerinin derhal çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.
"Maliki başta olmak üzere tüm yolsuzluk yapanların yargılanmasını talep ediyoruz" diyen Sadr yanlısı Ali Sudani de "İbadi'nin aldığı reform kararlarının bir an önce hayata gerçirilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
Mukteda Sadr'ın çağrısı üzerine gösteriye katıldığını söyleyen Um Karar ise "En basit yaşam ihtiyacımızı bile karşılamıyorlar. Alınan reform kararlarıyla halkla alay ediyorlar. Haydar İbadi, 'ben yaparım diyor' ama ortada somut bir adım yok. Maliki, milyarlarca kara para akladı ve 'ben hırsız değilim' diyerek, yargılanmıyor" ifadelerini kullandı.
Tahrir'deki gösteriler sırasında kısa süreli arbede de yaşandı. Arbedede bıçakla yaralanan birkaç gösteri, tedavi edilmek üzere civardaki hastanelere kaldırıldı.
Sadr kimdir?
Sadr Akımı'nın lideri Şii din adamı Mukteda Sadr, ülkenin başkenti Bağdat olmak üzere güneydeki Şii vilayetlerde de geniş Şii destekçi tabanıyla biliniyor.
Şiilerin dini mercisi ve Saddam Hüseyin tarafından 1999 yılında öldürüldüğü öne sürülen "Muhammed Sadık es-Sadr"ın oğlu olarak bilinen Sadr, 2003 ABD işgali sonrası bir süreliğine Necef'teki Havza (Şii medrese) eğitimini İran'ın Kum şehrinde sürdürmüştü.
ABD karşıtlığıyla bilinen Sadr, başını çektiği "Mehdi Ordusu" ile ABD güçleri arasında 2004'te Necef'te "Necef Olayları" olarak bilinen ve yaklaşık 2 aydan fazla süren silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Dünyanın en büyük mezarlıkları arasında yer aldığı iddia edilen 'Necef Mezarlığı'nda süren Necef Olaylar'ı sırasında ABD güçleri, Mukteda Sadr'ı tutuklamak istemişti.
Sadr, 2003 yılında kurduğu Mehdi Ordusu'nun ülkedeki askeri faaliyetlerini 2007'de dondurma kararı aldıktan sonra, ABD güçlerine silahlı direniş gösterme emri verdiği "Yevm-ül Mevuud" Tugayı'nın kuruluşunu ilan etmişti. Tugay, 2009-2011 tarihleri boyunca ABD'nin ülkedeki hedeflerine yer yer saldırı düzenlemişti.
Sadr, Irak'ta Haziran 2014 terör örgütü DAEŞ saldırıları sonrası Şii otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin cihat çağrısı üzerine kurulan ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin yanında Seraya es-Selam'ın (Barış Tugayları) kuruluşunu ilan etti. Barış Tugayları'na bağlı güçler, orduya destek veren diğer Şii milislerle birlikte Tikrit, Samarra ve Enbar bölgelerindeki DAEŞ militanlarıyla çatışmalara giriyor.