İranlı Komutan, IŞİD'le Tikrit ve Enbar İçin Savaşıyor
İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Tikrit ve Enbar'ı IŞİD'den kurtarmak için düzenlenen operasyonu bizzat yönetiyor.
Irak güvenlik güçleri, Selahaddin'i kurtarma operasyonu kapsamında ilerleyişini sürdürüyor. 'Ortadoğu'yu parmağında çeviren adam' olarak bilinen ve İran- Irak savaşından bu yana ülkesinin bölge politikalarını belirleyen Kâsım Süleymani operasyonu bizzat yönetiyor.
OPERASYONUN BAŞINDA KASIM SÜLEYMANİ VAR
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Mustafa Çavreş, Irak'ın Selahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'i terör örgütü IŞİD'den kurtarma operasyonunun İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından yürütüldüğünü ileri sürdü.
"TİKRİT VE ENBAR'DA BAŞARI SAĞLANIRSA..."
Çavreş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Daha önce Kasım Süleymani ile birçok toplantıya katıldık. Süleymani, Mahmur ilçesinin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. Son üç gündür Tikrit'te, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu bizatihi Süleymani yönetiyor. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Eğer Tikrit ve Enbar'da başarı sağlanırsa Musul'a yönelik operasyona Süleymani'nin emrindeki milisler ile Heşdi Şabi grubu (Halk Toplulukları) ve Irak ordusu dışında başka bir güç olmayacak" dedi.
"BAŞKALARININ KIZI İÇİN OĞULLARIMIZI NEDEN KURBAN EDELİM?"
Çavreş, "Peşmerge, Musul operasyonunda yer alacak mı?" sorusu üzerine "Kürtler, terör örgütü IŞİD ile mücadelede bin Peşmerge şehit verdi, 5 bin Peşmerge de yaralandı. Irak ordusu, bu saldırılar sırasında Kürdistan bölgesine hiçbir yardımda bulunmadı. Başkalarının kızı için oğullarımızı neden kurban edelim. Irak ordusu, Musul'u nasıl teröristlere teslim ettiyse şimdi de aynı şekilde geri almalıdır. Peşmerge'nin bu operasyona katılması için askeri bir karardan önce siyasi bir karara ihtiyaç vardır. Bu yüzden bölgede güçlü olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KYB'nin ortak hareket edip programlı bir hazırlık yapması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
STRATEJİK İLÇE ALINDI
Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri, yaptığı açıklamada, vilayetin idari başkenti Tikrit'e bağlı Dor ilçesinin kontrol edildiğini ve kuzeyde bulunan Elem nahiyesine doğru ilerlediklerini belirtti.
Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB'ye bağlı Peşmergeler, daha çok Süleymaniye, Kerkük ve Diyala'nın bazı bölgelerini koruyor. KYB Peşmergeleri, özellikle Diyala'nın Celavle ve Sadiye kasabalarının kurtarılmasında İran'dan askeri destek almıştı.
İNŞAAT İŞÇİLİĞİNDEN ZİRVEYE
Süleymani 11 Mart 1957'de İran'ın güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hâkim olduğu Rabord köyünde doğdu.
Daha çocuk yaşta, çiftçi olan babasının devlete olan 9 bin Riyal borcunu ödeyebilmek için Kirman'da inşaatlarda çalışmaya başladı. İlkokulu bitirdiğinde 13 yaşındaydı; aynı yıl köyünü terk etti. Devrim Muhafızları'na katıldıktan sonra aldığı 45 günlük askeri eğitim sayılmazsa, bütün eğitimi bu 5 yıllık ilkokul tecrübesiyle sınırlı kaldı.
On sekiz yaşındayken, işçi olarak Kirman Su İşleri'ne girdi. Bir yıl sonra, şimdiki dini lider Hamaney'in öğrencilerinden biri tarafından verilen sohbetlere katılmaya başladı; Süleymani için "devrimci çalışmalar" dönemi açılmıştı, İran İslam Devrimi'ne daha üç yıl vardı.
Bu yıllarda Kirman eyaletinin Ciroft bölgesine sürgüne gönderilmiş bulunan Hamaney ile bağlantı kurdu. O andan itibaren de Hamaney'i içerde ve dışarıda giriştiği her türlü iktidar mücadelesinde destekledi.
1979'daki İran devriminin ardından Devrim Muhafızları adına yürütülen çalışmalara katıldı. Kendisi o günleri "Hepimiz gençtik ve devrime bir şekilde hizmet etmek istiyorduk" diye anlatıyor.
SADAKAT TESTİ: KÜRT AYAKLANMASI
Devrimin gerçekleştiği 1979'da merkezi yönetimin zayıflamasından istifade etmek isteyen Mahabad Kürtleri ayaklandılar. Süleymani ve birçok yakın arkadaşı ayaklanmayı bastırmak için bölgeye gönderildi. Ayaklanma bastırıldığında henüz 22 yaşındaydı ama, gösterdiği performansla Tahran'ın gözüne girmiş, "devrime sadakat"ini ispatlamıştı.
Mahabad'dan döndükten sonra Kirman'daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu'nun başına getirildi. Ardından çok geçmeden patlak veren İran-Irak savaşında birçok büyük askeri operasyona katıldı, cephe hattında savaştı.
Süleymani'nin Irak savaşında kurduğu ilişkiler, bütün kariyeri boyunca onun en önemli dayanağı oldu. Çünkü savaşın ardından İran'daki güçlü siyasetçiler, istihbarat içindeki etkili kişiler, yargı ve devleti yöneten bütün hassas kurumların üst düzey yöneticileri İran-Irak savaşında sadakatlerini ispatlamış kişilerden oluşturulmaya başladı. Gelenek bugün de sürüyor: Hâlihazırda Devrim Muhafızları'nın bütün komutanları ve ordunun 12 generali İran-Irak savaşında cephe komutanlığı yapmış kişiler… Bu eski savaş arkadaşları birbirlerini sürekli kolladılar ve birlikte İran'ın iç ve dış siyasetinin belirlenmesinde etkin oldular.