Irak'ta Yeni Hükumetin İlan Edilmesi
AB ve NATO'dan yapılan açıklamalarda Irak'taki yeni hükumetin kapsayıcı niteliğinin altı çizildi.
Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan, Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında kurulan hükümetin "kapsayıcı" niteliğine vurgu yapılarak bu gelişmenin ülkenin bütünlüğü açısından önemli bir adım olduğu belirtildi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin geleceği ve birliğinin korunması uğuruna kişisel çıkarların bir kenara bırakılarak sağlanan kapsayıcılık ve uzlaşı ruhunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
AB'nin, ülkenin ve bölgenin istikrarı açısından çok önemli bir dönemde yeni hükümetin karşı karşıya olduğu devasa zorlukların farkında olduğunu kaydeden Ashton, "Hükümetin bütününün tüm Irak vatandaşlarının çok sayıda acil ihtiyacına kapsayıcı yanıtlar vermek için etkili şekilde çalışacağını samimiyetle umuyoruz" ifadesini kullandı. Ashton, hükümete tam destek sözü verdi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de hükümetin kurulmasının Irak halkı ve siyasi liderler için etnik ve mezhepsel bölünmelerin üstesinden gelme açısından tarihi bir fırsat olduğunu ifade etti.
Iraklı tüm siyasi liderleri yeni hükümetin arkasında durmaya teşvik eden Rasmussen, yazılı açıklamasında, "Bu hükümet Irak'ta birlik, güvenlik ve istikrarı inşa etmek için önemli bir adım" dedi.
Hükümete yönelik desteğin Irak halkı, bölge ve NATO ulusları açısından ciddi tehdit oluşturan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bozguna uğratılması için önemli olacağını vurgulayan Rasmussen, Irak hükümetinden talep gelmesi halinde NATO'nun daha etkili güvenlik güçleri oluşturulması konusunda gerekli önlemleri değerlendirmeye hazır olduğunu yineledi. - Brüksel