Irak'ta, Türkmen Kimliği Yok Ediliyor
Kerkük'teki Leylan Çadır Kampı'nı ziyaret eden ve Türkmen liderlerle bir araya gelen CHP heyeti, izlenimlerini AA'ya anlattı CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: "Irak'ta, Türkmen kimliği yok ediliyor.
SALİH BİLİCİ - MUHAMMET KURŞUN - Irak'ın Kerkük kentinde Leylan Çadır Kampı'nı ziyaret eden ve Türkmen liderlerle bir araya gelen CHP heyeti, izlenimlerini AA muhabirine anlattı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şimdiye kadar Türkiye'den Kerkük'e gelen an kalabalık milletvekili heyeti olduklarını belirterek, " Irak'ta, Türkmen kimliği yok ediliyor. Bütün dünyanın bunu görmesi lazım. Yaklaşık 3 milyon Türkmen, Irak'ın değişik bölgelerine sürgün ediliyor. Telafer başta olmak üzere insanlar yurtlarından koparılıyor" dedi.
Ağbaba, Türkmenlerin kendi evlerine dönüşü için IŞİD'in biran önce durdurulması gerektiğini vurguladı.
"Harap bir kent gördük"
Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Kerkük'e ilk defa geldiğini ifade ederek, "Dünyanın kültür başkentlerinden Kerkük benim beklediğim şehir değildi. Kerkük'ün altı zenginlik dolu fakat üstü çok yoksul. Harap bir kent gördük. Özellikle son olaylar Kerkük'ü çok yormuş" diye konuştu.
"Çocuklar ayakkabısızdı"
Çatışmalar nedeniyle binlerce Iraklının, Kerkük ve civarına sığındığını aktaran Toptaş, şöyle devam etti:
" Irak'ın değişik bölgelerine 150 bin Türkmen göç etmiş. Bizim ziyaret ettiğimiz Leylan Kampı'nda 600 sığınmacının kaldığını öğrendik. Çocukların ayakkabısı yok, giyecek sıkıntıları var. Bu dramı gördükçe IŞİD belasının nelere yol açtığını Kerkük'te daha iyi gördük."
Türkmenlerin, Araplar ve Kürtlerle hiçbir düşmanlığı olmadığına işaret eden Toptaş, "Türkmenler, bir arada yaşamak istiyor. Irak hükümetinden eşit yurttaşlık ve herkesin sahip olduğu temel insan haklarını istiyorlar" dedi.
"Herkesin elinde silah var"
Amasya Milletvekili Ramiz Topal da Irak'taki kargaşayı ve insanların kaldığı kampları gördükten sonra üzülmemenin elde olmadığını dile getirerek, şunları anlattı:
"İnsanın içinin parçalanmaması elde değil. Bu nasıl oldu, insanlar nasıl bu hale düştü? Terör örgütü IŞİD, Türkmenlerin, Irak'ın ve bütün Ortadoğu'nun huzurunu bozmuş. Sokaklarda evlerine su ve ekmek götürür gibi herkesin elinde silah var. Bu kargaşanın ve huzursuzluğun çözülüp, demokrasinin bölgeye gelmesi şart. Dünya devletlerinin bu konuya hassasiyet göstermelerini istiyorum. Gerçekten buradaki olaylar daha korkunç boyuta gidebilir. Nasıl Kerbela'da bir katliam yaşandıysa, burada da Türkmenlerin katliamı söz konusu olabilir."
"Daha çok yardım yapılmalı"
Leylan Kampı'nı ziyaret ettiklerinde, bazı çocukların ayaklarında ayakkabı olmadığını gördüklerini aktaran Topal, "O çocuklar eğitim görmeli, karınları doymalı. Çoğu hastaydı, ateşleri vardı, tedavi olmaları lazım. Gerçekten çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. İstanbul'daki belediyelerin yardımı oldu ancak bunlar yeterli değil. Daha çok yardım yapılmalı ve destek olunmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi soydaşlarına sahip çıkmadığını savunarak, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye; Irak, Suriye veya dünyanın başka yerindeki soydaşlarının arkasında olduğu izlenimi vermiş olsaydı bugün kampta gördüğümüz acı manzaralar olmayacaktı. Türkiye'nin irade göstererek Türkmen kardeşlerinin yanında olduğunu hissettirmesi lazım. Siyasi hissettirme diğer unsurların, Türkmenler üzerindeki etkisini azaltacak ve onlara özgüven kazandıracaktır."
"Türkmenler manevi destek bekliyor"
Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkmen halkın mağdur durumda olduğuna dikkati çekerek, "Kampta ziyaret ettiğimiz Türkmenlerin insani yardıma muhtaç olduklarını tespit ettik. Yardım çalışmalarının genişletilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız. IŞİD, insanlığın başına musallat olan bir çetedir ve biran önce ortadan kaldırılması gerekmektedir" görüşünü dile getirdi.
Türkmenlerin, Türkiye'den manevi destek beklediklerini belirten Dudu, "Çünkü ciddi anlamda bir asimilasyon politikasıyla karşı karşıyalar. Kürtlerle hiçbir sorunları olmadığını vurguluyorlar ancak sitemleri var. Saddam zulmünü birlikte yaşadıklarını ve bu anlamda kendilerine daha anlayışla yaklaşmaları gerektiğine inanıyorlar. Kürtlerin de duruşlarını gözden geçirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bursa Milletvekili Sena Kaleli ise, "Kadın ve çocukların kamptaki şartlardan çok etkilendiklerini gördük. Artık 'yeter' diyorlar. Hem ulusal orduda hem de ulusal yasada kendi kimlikleriyle var olmak istiyorlar. Eşitlik istiyorlar. Güçlü gelen bir kimlik, diğerini yok saymamalı ve ezmemeli. Türkmenlerin de Ortadoğu'da var olduğunu Türkiye ve dünya kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Onun için Kerkük'e geldik" sözlerini kullandı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan da kampta kalan sığınmacıların barınma, eğitim ve sağlık sorunları olduğunu, özellikle kadınların ve çocukların soğuklardan ve kötü şartlardan en ağır şekilde etkilendiğini söyledi.
Konuyla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını anlatan Dokuzcan, Türkmenlerin bir kısmını Türkiye'de misafir etme şanslarının olabileceğini, yaşanan sorunun insani, vicdani ve derinlikli bir mesele olduğunu kaydetti. - Erbil