Irak'ta Parlamento Başkanlığı Seçimi
KDP'li Jano: "Şii ve Sünni partiler, Selim el Cuburi'nin ismi üzerinde anlaştı.
Irak parlamentosunun yarınki oturumunda "Sünni koalisyon"un oluşturduğu Ulusal Güçler Birliği üyesi Selim el-Cuburi'nin başkanlığa önerileceği bildirildi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyesi milletvekili Renas Jano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meclis başkanı adayında Şii ve Sünni partilerin Cuburi'nin adı üzerinde anlaştığını söyledi. Meclis başkanının birinci yardımcısının Şiilerden, ikinci yardımcısının Kürtlerden seçileceğini ifade eden Jano, "Eğer ikinci başkan KDP'den olursa bizim adayımız Xosro Goran'dır. Şiilerin başkan yardımcısı adayı ise Himam Himut'tur" dedi.
Meclis başkanı seçiminin, Irak'taki krizin çözümü için pozitif bir adım olacağını dile getiren Jano, "Eğer yarın başkan seçilirse tıkanan siyasi süreç yeniden başlar. Taraflar, sonraki süreçte cumhurbaşkanı ve başbakanın seçilmesinde daha uzlaşmacı bir tavır alırlar" diye konuştu. Renas, başkent Bağdat'ta yarın saat 11.00'de başlayacak meclis genel kurulundaki toplantıda 62 Kürt vekilin de hazır olacağını dile getirdi.
Irak Türkmen Cephesi eski Milletvekili Hasan Özmen de ülkede 2003'te taraflar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre, "cumhurbaşkanının Kürtlerden, başbakanın Şiilerden, meclis başkanının Sünnilerden" seçildiğini hatırlatarak, "Bu anlaşma devam ediyor. Sünniler, meclis başkanlığı için Selim el-Cuburi'yi aday gösterdiler. Bu, onların tercihi. Irak Başbakanı Nuri Maliki de Cuburi'nin adaylığına sıcak bakıyor" şeklinde konuştu.
Şiiler ve Kürtler tarafından meclis başkanı yardımcılarının belirlenmemesi nedeniyle dünkü toplantıda oylama yapılmadığını anlatan Özmen, "Başkan yardımcıları belirlenirse yarınki oturumda meclis başkanı seçilir" ifadesini kullandı.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Irak Parlamentosu Milletvekili Şerko Mengori ise yarınki oturumda meclis başkanının seçilmesi durumunda bir sonraki toplantıda cumhurbaşkanının seçileceğini söyledi.
Mengori, seçilen cumhurbaşkanının, 15 gün içerisinde başbakanı atayacağını, başbakanın ise 45 günde hükümeti kurmak zorunda olduğunu aktardı.
Irak'taki siyasi tıkanıklık
Irak'ta seçimlerden sonraki süreçler sürekli sancılı geçiyor. 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerden sonra meclis, uzun bir aradanın ardından 1 Temmuz'da ilk oturumunu gerçekleştirebildi. IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların neden olduğu çatışmalar nedeniyle her alanda krize sürüklenen ülkenin, istikrara kavuşması için meclis başkanı ve cumhurbaşkanı seçimiyle yeni hükümetin kurulma sürecini en kısa zamanda tamamlaması gerekiyor.
Irak'ta ABD işgalinden sonra 2005'te yapılan ilk genel seçimlerin ardından, hükümet 156 günde, 2010'daki seçimlerden sonra da 9 ayda kurulabilmişti. - Erbil