İpek Böceği, Kozasını Kadınlara Gelir İçin Örüyor
Çankırı'da ipek böceği kozasından, tokadan çantaya kadar çok sayıda el sanatı ürünü hazırlayan kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlıyor.
FERHAT BARULAY - Çankırı'da ipek böceği kozasından tokadan çantaya kadar çok sayıda el sanatı ürünü hazırlayan kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Çankırı Belediyesi Kadın İstihdam Merkezi'nin ilk kez açtığı kursa katılan 40 ev hanımı, temin ettikleri ipek böceği kozasına şekil vererek yaka çiçekleri, nişan tepsileri, çanta ve toka gibi çeşitli ürünler yapıyorlar.
Kadın İstihdam Merkezi'nde açtıkları sergilerle kozadan yaptıkları ürünleri satan kadınlar, aldıkları özel siparişlerle de aile bütçelerine destek oluyorlar.
Kurs eğitmeni Sibel Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istihdam merkezinin 4 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü, ipek böceği kozası işlemeciliği kursunun yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
Çankırı'da 1980'li yıllarda kozadan eserler yapıldığını bildiklerini anlatan Çetin, "İpek böceği kozasından obje yapımı Türkiye'de fazla yaygın değil. Kursta 40'a kadın eğitim görüyor. Eğitim alan kadınlar, tablolar, yaka çiçekleri, tepsiler, çantalar ve toka gibi ürünler yaparak satıyor" dedi.
140 liraya kadar alıcı buluyor
Çetin, ev hanımlarının yaptıkları ürünlerin el işçiliğine göre 10-140 lira gibi fiyatlardan sattıklarını belirtti.
Kursiyerlerden Habibe Şentürk de boş vakitlerini değerlendirip, ev ekonomisine katkı sağladığını anlattı.
Kozayla uğraşmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirten Şentürk, "Çoğu kişi böcekle ilgili bir iş olduğundan bundan hoşlanmayabilir ama kozaları el sanatı ürününe dönüştürmek çok özel bir duygu. Yaptığım ürün bittiği zaman yaşadığım mutluluk bambaşka. Ayrıca para da kazanarak aile bütçeme katkı sağlıyorum" diye konuştu. - Çankırı