Haberler

Ipa I. Dönem Uygulamaları Yaygınlaştırma Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) birinci döneminde 8 bin 190 hibe başvurusu aldıklarını belirterek, "Fakat fonlar kısıtlı olduğu için 417 başvuruyu proje yürütmeye uygun...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) birinci döneminde 8 bin 190 hibe başvurusu aldıklarını belirterek, "Fakat fonlar kısıtlı olduğu için 417 başvuruyu proje yürütmeye uygun ve başarılı bulup sözleşme imzaladık. Seçilen projelere 80 milyon avro değerinde hibe verildi. Toplamda bize tahsis edilen fonların neredeyse üçte birinin hibe programlarına ayırmış olduk." dedi.

Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen IPA I. Dönem Uygulamaları Yaygınlaştırma Konferansı'ndaki konuşmasında, IPA projeleri kapsamında insan kaynaklarının geliştirilmesi alanında çalıştıklarını söyledi.

IPA'nın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci dönemde, 4,7 milyar avroluk paketi AB'nin hibe ettiğini, insan kaynakları alanında da toplamda 509 milyon avroluk rakamın kendilerine tahsis edildiğini ifade eden Doğan, hibe programları yaptıklarını ve doğrudan vatandaşa yönelen fonlar sağladıklarını anlattı.

Doğan, kadın istihdamı için 67 milyon avro, genç istihdam için 47 milyon avro destek verildiğini dile getirerek, fonların kullanıldığı alanları şöyle açıkladı:

"Kayıtlı istihdamı da teşvik ettik. AB ile çıktığımız yolculukta yüze 50'nin üzerinde olan kayıt dışı istihdamımız günümüzde yüzde 30'lara yaklaştı. Kamu istihdam hizmetlerinin kalitesini artırmak için 12 milyon avroluk desteğimiz oldu. Toplamda 202 milyon avroluk istihdam başlığında fon tahsis ettik. Eğitim başlığında ise 142 milyon avroluk bir fon tahsis ettik. Dezavantajlı grupları kapsayan projelerle ilgili de 90 milyon avroya yakın rakamı tahsis ettik."

Desteklenen projeler sonucunda çok ciddi başarılar elde ettiklerini vurgulayan Doğan, 2 bine yakın vatandaşın kendi işini kurmasına vesile olduklarını, 6 bine yakının da sosyal koruma veri tabanlarına kaydedildiğini, 7 bin 600'e yakın vatandaşın da temel beceri kurslarından faydalandırıldığını kaydetti.

Doğan, 9 bin 300 kişinin mesleki bilgi ve beceriler konusunda sertifikalandırıldığını,12 bin kız çocuğunun orta öğretim okullarına, yani eğitim hayatına geri döndürüldüğünü, hiç başlamayanların da eğitime kazandırıldığını dile getirerek, 20 bine yakın vatandaşın da doğrudan kayıtlı istihdama dahil edildiğini, 25 bin ailenin ziyaret edildiğini, 38 bin dezavantajlı vatandaşın da yüksek öğretime devamının sağlandığını anlattı.

Rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden 82 bin vatandaşın, farklı başlıklarda çeşitli eğitimlerden 104 binin üzerinde kişinin faydalandığını belirten Doğan, halen 195 hibe programını yürüttüklerini söyledi.

Doğan, 900'ün üzerinde kurum ve kuruluşla sözleşme yürüttüklerini ifade ederek, şöyle dedam etti:

"Hibe için 8 bin 190 başvuru aldık. Bunlar emek ve alın teri içeren başvurulardı. Fakat fonlar kısıtlı olduğu için 417 başvuruyu proje yürütmeye uygun ve baraşılı bulup sözleşme imzaladık. Seçilen projelere 80 milyon avro değerinde hibe verildi. Toplamda bize tahsis edilen fonların neredeyse üçte birini hibe programlarına ayırmış olduk. IPA'nın 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci döneminde de destekler devam edecek. AB ile olan ilişkilerde bir takım çalkantılar, dalgalanmalar olsa da finansal anlaşmayla akte bağlanmış bir süreç olduğu için devam ettiriyoruz. Yeni dönemde, eğitim, istihdam ve sosyal politikalar alanlarında desteklerimizde devam edeceğiz."

"800 bin kişiyle doğrudan temas ettik"

Doğan, AB ile yapılan bu çalışmalar sırasında ahilik kültürünü paylaşma imkanının da bulunduğunu dile getirerek, AB ile tek taraflı fon aktarımı değil de kültürlerarası diyalog yapıldığını kaydetti.

Burak Çağatay Doğan, verilen destek üzerinde Türkiye Omirilik Felçlileri Federasyonun yürüttüğü proje kapsamında engelli vatandaşların teknik bir alanda uzmanlaşarak cam işçiliği konusunda eğitim aldığını belirterek, 100 üzerinde engellinin cam işçiliği konusunda engeli olmayan insanlara eğitim verdiğini söyledi.

Eskişehir'de de bir meslek lisesinde okuyan 150 gencin havacılık alanındaki işletmelerde istihdam edildiğini, Ordu ve Giresun'daki projeyle fındığın toplanıp işlenip satılmasından ziyade çikolatayla buluşturulduğunu anlatan Doğan, bu projeler kapsamında Türkye kapsamında 800 bin kişiyle doğrudan temas ettiklerini dile getirdi.

Sanatçı Ceyda Düvenci

Sanatçı Ceya Düvenci de, 3 aylık bir oğlu ile 6,5 yaşında özel ihtiyaç sahibi sereblal palsili kızı olduğunu belirterek, kızının eğitimine önem verdiğini söyledi.

Eğitim hayatının ardından çeşitli sertifika programları almaya devam ettiğini dile getiren Düvenci, "2 günlük Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Çocuk Gelişimi öğrencisiyim. 2 gün önce kayıt yaptırdım. Eğitim hayatım devam ediyor. İyi anne, iyi eş, iyi bir sanatçı olmaya çalışmanın dışında eğitime her zaman devam etmek istiyorum. Eğitime doymayan bir kadınım. Aynı zamanda girişimci bir kadınım. 3 yıldır Meli Melek adında kendi çapımda bir ajanda yapıp satıyorum. Geniş adıyla mutluluk ajandası diyebilirim. Ajandanın geliriyle kızımın tedavisini, artanıyla da bir sereblel parsili çocuğumuzun tedavisini üstleniyorum." diye konuştu.

Annesinin de 30 yaşında geçirdiği trafik kazasında görme yetisini kaybettiğini dile getiren Düvenci, annesi ve kızının özel ihtiyaç sahibi bireyler olduğunu kaydetti.

Düvenci, IPA'nın birinci dönem verdiği katkıları incelediğinde çok etkilendiğini ifade ederek, bunun daha fazla insana ulaşması, daha çok insanın hayalinin gerçekleştirilmesi, daha çok kız çocuğunun okuması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

IPA kapsamında, 18 bin 900 kişinin gerek kişisel gerek toplumsal engelleri kaldırılarak iş bulmaları sağlanarak hayatlarının değiştirildiğini anlatan Düvenci, 38 bin 300 üniversiteli gence karşılıksız burs verildiğini, yaklaşık 12 bin 700 genç ve öğretmenin AB ülkelerinde eğitim, öğretim, staj ve kültürel faaaliyetlerine katıldığını, rüyalarını gerçekleştiren 12 bin kadının kendi işinin patronu olup ekonomik özgürlüğünü elde ettiğini söyledi.

Düvenci, Sosyal Günvenlik Kurumuyla birlikte yürütülen çocuk bakıcısı projesinin de çok önemli olduğunu ifade ederek, çalışan anneler için bu desteğin önemli olduğunu ve önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title