İnternete Sansür Getiren Yasaya AB'den Tepki
TBMM'de dün gece kabul edilen internet yasasına Avrupa Birliği'nden "İnternete sansür yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kaygılıyız." tepkisi geldi.
TBMM'de dün gece kabul edilen internete sansür getiren yasaya Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, Türk halkının yasanın getirdiği kısıtlamaları hak etmediğini belirtirken; Füle de düşüncelerini Twitter'dan hem İngilizce hem de Türkçe olarak ifade etti.
YENİ İNTERNET YASASINI TARTIŞTILAR
Avrupa Komisyonu bugünkü toplantısında Türkiye'deki yeni internet yasasını tartıştı. AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye'de gündeme gelen 'internet yasası'nın vatandaşın bilgiye erişimini hükümetin kontrol edebileceğini ve bunun da ciddi endişe oluşturduğunu ifade etti.
"KARAR AB STANDARTLARINA GÖRE TEKRAR DÜZENLENMELİ"
Stano açıklamasının devamında "Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor, Avrupa Komisyonu da bu konuda Türk yetkililerle çalışmaya müsait." dedi.
Stano, "Türk halkı daha fazla bilgi ve şeffaflığı hak ediyor. Daha fazla kısıtlamayı değil" dedi.
BRÜKSEL YAKIN TAKİPTE
AB'nin son dönemde defalarca bu ve diğer yasa değişikliklerinin Avrupa normlarına uyması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğunu belirten Stano, "Bu konular Sayın Füle'nin Türk mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde sürekli ele alınıp tartışılıyor" ifadesini kullandı. Stano, Brüksel'in Türkiye'nin üyelik kriterlerine ne derece uyduğunu çok yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.
HEM İNGİLİZCE HEM TÜRKÇE TWEET
Füle de sözcüsünün basına yaptığı açıklamaların bir kısmını Twitter'da paylaştı. Füle, yasayla ilgili eleştirisini önce İngilizce, kısa süre sonra da Türkçe dile getirdi.
"BASIN HÜRRİYETİ AÇICINDAN GERİ ADIM"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı iki hafta önce Brüksel'de ağırlayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da yasayı Twitter'dan eleştirdi. Konuyla ilgili bir tweet atan Schulz, "Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis'ten geçmiş olması, zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından geri adımdır" dedi.