Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

İnsuyu Mağarası'nda Acil Durum (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılmaztürk: GÖLLERİN ESKİ HALİNE GELMESİ İÇİN ÇALIŞILACAK Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, suyu çekilen mağaranın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, 8.5 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük mağarası olduğunu, ancak 700 metresinin turizme açık olduğunu aktardı.

Yılmaztürk: GÖLLERİN ESKİ HALİNE GELMESİ İÇİN ÇALIŞILACAK

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, suyu çekilen mağaranın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, 8.5 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük mağarası olduğunu, ancak 700 metresinin turizme açık olduğunu aktardı. Diğer bölümlerde tahkimat (sağlamlaştırma) sorunu olduğu için açılmadığını söyleyen Adnan Yılmaztürk, önümüzdeki yıllarda bu bölümlerin de açılması için çalışmalar yapmayı planladıklarını kaydetti.

'GEREKEN NEYSE YAPILSIN'

İnsuyu Mağarası'nın son yıllarda en önemli sorununun gün geçtikçe Büyük Göl ve Dilek Gölü'ndeki suların kaybolması olduğunu vurgulayan Yılmaztürk, "Göller gün geçtikçe kaybolarak mağara neredeyse yok olma aşamasına geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 'Gereken neyse yapılsın' talimatıyla çalışmalara başladık. Altyapının iyileştirilmesinin, korkuluk ya da yolların iyileştirilmesinin mağaraya fazla bir şey katmayacağını tespit ettik. Mağaranın en önemli değeri olan suyun ve göllerin mağaraya tekrar kazandırılmasının olmazsa olmaz olduğunu düşünerek üniversitelerimizle temasa geçtik" dedi.

'BİLİNMEYEN DENKLEM GİBİ'

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden akademisyenlerle bağlantı kurarak hidrojeoloji ve hidroloji çalışmaları başlattıklarına dikkati çeken Adnan Yılmaztürk, şöyle dedi:

"Edineceğimiz raporlarla dünyadaki örnek modellerle su kaynakları niçin, nasıl kaybolmuş, modelleme çalışmasıyla ortaya konulacak. Ondan sonra bu su kaynaklarının aşırı kullanımı nasıl önlenebilir ya da bu su kaynaklarını kullanan ürünlerin alternatif yolları, bu mağaranın sularını kullanmadan nasıl çözülebilir, bunları masaya yatıracağız. En yakın su kaynaklarından mağara ekosistemini bozmadan buraya nasıl su sağlanabilir bilimsel verilere dayanarak bunları tespit edeceğiz. Bilinmeyen denklem gibi. Her türlü alternatif düşünülerek mağaradaki göllerin eski haline getirilmesi bu mağara için yapılacak en önemli çalışma."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title