Haberler
Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 8 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 8 özel hastaneye kayyum atandı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Hasan Arat, Beşiktaş başkanlığını bu kez resmen bıraktı

Bu kez her şeyi bıraktı

İnsanlığa Rahmet Oldular

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konak Müftülüğü bünyesindeki din adamları, "Su rahmettir, Müslümanlar da insanlığa rahmet olmalıdır" sözünden yola çıkarak, kendi aralarında topladıkları bağışla Nijer'de kuraklık çeken bir köyü suya kavuşturdu Konak Müftüsü Aksoy: "Su rahmettir, biz hep öyle biliriz, dolasıyla Müslümanın da insanlığa rahmet olması lazım" "O fakir, yoksulluk içinde yaşayan insanlara rahmet olmak için Türk insanını oraya yönlendirmek çok hoş, güzel olacaktır. Bu güzel hayrın dalga dalga çoğalmasını canı gönülden istiyorum"

UFUK KIRABALI - Konak Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren din görevlileri, topluma örnek olma sorumluluğunun da parçası olarak düzenledikleri kampanyayla Afrika ülkelerinden Nijer'de, temiz içme suyundan mahrum şekilde yaşam süren insanlara yardım eli uzattı.

Müftülük personeli ile ilçedeki camilerde görev yapan din görevlileri, Kimse Yok mu Derneğinin "İyilikleriniz Kana Kana İçilen Su Olsun" kampanyasına katılarak, Nijer'in Raute Saye köyünü, kendi aralarında topladıkları bağışla suya kavuşturdu.

Konak Müftüsü Zeki Aksoy, bir çok Afrika ülkesi gibi yıllarca sömürge olarak bir yaşam sürmenin getirdiği ataletle var olan kaynaklarını da kullanamayan Nijer'de, bir köyü dahi olsa daha sağlıklı yaşam koşullarına ulaştıran, dolaylı olarak da üretime katkı sağlayan yardımın hikayesini AA muhabirine anlattı.

Nijer'e, bu yıl şubat ayında bir heyetle düzenlenen geziye katıldığını ve Başkent Niamey ile bir kaç şehirde incelemelerde bulunma fırsatı yakaladıklarını dile getiren Aksoy, o gezide insanların ne derece susuzluk çektiklerini, ne kadar fakir olduklarını bizzat yaşayarak gözlemlediğini ifade etti.

Aksoy, İzmir'e dönüşünde her ay düzenli olarak müftülük bünyesindeki din görevlileriyle yaptıkları toplantıda bu izlenimlerini aktardığını belirterek, toplantıda Afrika, Asya ve Ortaasya ülkelerinde, temiz içme suyuna kavuşma sıkıntısı çeken insanlara yardım götürmek üzere faaliyet gösteren Kimse Yok mu Derneği aracılığıyla Nijer'de bir su kuyusu açtırma fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

"Susuzluktan çatlayan dudaklara bir damla da siz olun" sloganıyla açtıkları kampanyaya, müftülük bünyesinde çalışan 150'yi aşkın din görevlisinin katıldığını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Hakikaten çok kısa bir zaman içeresinde, yaklaşık 1 ay gibi zaman içerisinde Konak Müfütülüğüne bağlı din görevlisi arkadaşlarımız, sadece kendi imkanlarıyla katkı sağladılar ve 13 bin lira gibi bir para toplandı. Biz, bu parayı, Kimse Yok mu Derneğine teslim ettik. 4 Temmuz itibariyle Raute Saye köyünde kuyumuz açıldı ve 26 Ağustos'ta da açılış belgemizi ve teşekkür belgemizi aldık."

İnsanlar suya doyacak hayvancılık gelişecek

Aksoy, o yöre için temiz suya kavuşmanın, insanların kendi ihtiyaçlarını gidermesinin yanı sıra daha iyi ekonomik koşulların oluşması anlamına geldiğini ifade etti.

Nijer'de, hayvancılığın önemli bir potansiyel bulunduğunu ancak susuzluğun en büyük sorun olduğunu anlatan Aksoy, "Nijer'de insanların, su ve yeşillik olduğu takdirde hayvancılık yapma imkanı var. Dolayısıyla açılan kuyuyu, sadece insanlar olarak düşünmemek lazım" dedi.

"Daha çok kuyu açılmalı"

Zeki Aksoy, Kimse YoK mu Derneğinin kendilerine açılış belgesiyle beraber gönderikleri fotoğraf ve video kaydıyla, üzerinde müftülüğün yazılı olduğu kuyu sayesinde insanların suya kavuştuğunu görmenin büyük bir mutluluk olduğunu dile getirerek, tüm hayırseverlere şu çağrıda bulundu:

"Bir çok belge aldım, belki hayatımda aldığım en güzel belge, en güzel haber buydu. Oradaki suyun aktığını görmek, o videoyu izlemek gerçekten çok heyecanlandırdı ve bundan sonraki hayatımızda daha çok kuyu açmamız gerektiğini hissetirdi. Dolayısıyla belki önümüzdeki günlerde yeni bir kampanya başlatarak belki buna vatandaşları da katarak daha da çoğaltmamız gerekiyor. Çünkü su hayattır ve Müslümanın su gibi olması lazım.  Su rahmettir, biz hep öyle biliriz, dolasıyla Müslümanın da insanlığa rahmet olması lazım. Dolayısıyla Nijer'de, o fakir, yoksulluk içinde yaşayan insanlara rahmet olmak için Türk insanını oraya yönlendirmek çok hoş, güzel olacaktır. Bu güzel hayrın dalga dalga çoğalmasını canı gönülden istiyorum."

8 ülkede 356 su kuyusu

Öte yandan AA muhabirinin Kimse Yok mu Derneği verilerinden derlediği bilgiye göre, kuraklık, alt yapı yetersizlikleri ve iç çatışmalar gibi nedenlerle insanların temiz suya ulaşmada büyük sıkıntı yaşadığı Somali, Nijer, Filistin, Sudan, Burkina Faso, Kamerun, Senegal, Çad ve Pakistan'da yürütülen "İyilikleriniz Kana Kana İçilen Su Olsun" kampanyası, bugüne kadar yüz binlerce insanı suya kavuşturdu.

Nijer'de 125, Pakistan'ın Belucistan, Khyber Pakhtunkhwa ve Pencap eyaletlerinde 100, Sudan'da 51, Somali'de 38, Kamerun'da 14, Senegal'de 13, Burkina Faso'da 11 ve Filistin'de 4  olmak üzere toplam 356 su kuyusunun açıldığı kampanyada, ayrıca Filistin'deki 3 mevcut kuyunun yeniden işler hale gelmesi sağlandı ve Somali'de 5 çeşme yaptırıldı. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel
title