İnsan Kaynakları İzmirde Buluştu
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği bu yıl 11'incisini düzenlediği Ege İnsan Yönetimi Zirvesi'nin açılışını renkli bir gösteri ile yaptı.
Açılışta konuşan derneğin Ege Bölge Şube Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, "Bu mutfak kapıdaki güvenlik görevlisiyle başlayıp en üst düzey yöneticiye kadar çıkan tüm kademeleri kapsayan bir mutfaktır. Bu mutfağın lezzetli olabilmesi için hepimizin birçok argümanı var. Bu iki günü sizler için lezzetli yapabilme adına Mayıs ayından beri çalışıyoruz" dedi.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından organize edilen ve bu yıl 11'incisi yapılacak olan Ege İnsan Yönetimi Zirvesi 'İK Mutfakta Ne Var' ana temasıyla şirketlerin mutfaklarını İzmir'de bir araya getirdi.
İki gün sürecek zirvede insan kaynaklarına dair birbirinden önemli konular 13 oturum 7 panel ve 36 konuşmacıyla birlikte İzmirlilerle buluşacak. İnsan kaynakları alanındaki tüm paydaşların biraraya getirilmesi, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, geniş bir iletişim ve işbirliği sunması açısından önemli ve öncü bir örnek oluşturan Ege İnsan Yönetimi Zirvesi 24 - 25 Ekim 2014 tarihinde Mimarlar Odası Konferans Merkezi'nde sektör temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, insan kaynakları alanına ilgi duyanlar, öğrenciler ve yöneticilerden oluşan yüzlerce kişi; en iyi örnek uygulamalar, yasalar, workshoplar, performans gösterileri etrafında bir araya getirecek.
Mimarlar Odası Konferans Merkez'inde gerçekleşen açılışta konuşan Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Bölge Şube Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, "Bu sene karşınıza çok farklı bir temayla çıktık; 'İK Mutfakta Ne Var'. Aslına bakacak olursanız biz insan kaynaklarını her zaman işyerlerinin mutfağı olarak kabul ediyorduk. Bu temayı her zaman yaptığımız anketler sonrasında ortaya çıkaran Doğan İnceman dostuma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
'İK Mutfakta Ne Var' temasıyla ilgili Kalaycıoğlu ayrıca, "Bu mutfak kapıdaki güvenlik görevlisiyle başlayıp en üst düzey yöneticiye kadar çıkan tüm kademeleri kapsayan bir mutfaktır. Bu mutfağın lezzetli olabilmesi için hepimizin birçok argümanı var. Bu iki günü sizler için lezzetli yapabilme adına Mayıs ayından beri çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu temayla amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu vurgulayan Kalaycıoğlu, "Bunun için insan kaynakları için her şeye dikkat çekmeye çalıştık. Bugüne kadar değinilmeyen insan kaynakları denetimi konusuna ve bloggerlar konularına değineceğiz. Yarın bu konularla ilgili bir panelimiz olacak. İki gün performans yönetimi, eğitim ve oryantasyonda son gelişmeler, empatinin 5N 1K'sı, torba yasa ve yeni uygulamalar, seçme ve yerleştirme, insan kaynaklarında işveren markası yaratmanın önemi, denetleme, yeteneği yönetme, sosyal güvenlikte son nokta, bloggerlara göre İK olmak üzere insan kaynaklarının temelini oluşturan birbirinden farklı en güncel konuları sektör paydaşları ile buluşturacak. Sektör temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, insan kaynakları alanına ilgi duyanlar, öğrenciler ve yöneticilerden oluşan yüzlerce kişi iki gün sürecek olan zirvede insan kaynaklarını masaya yatıracağız. Bu hazırlık döneminde bize destek olan tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.
TOPLUMA HİZMET İÇİN ÜYE OLUN
PERYÖN Önceli Dönem Başkanı Yiğit Oğuz Duman konuşmasında ev kadınlarına yer verdi. Duman, "Sayın başkan mutfak meselesini gündeme aldıkları için aklıma ev kadını meselesi geldi. Ev kadınlığı meslek olarak sayılmıyor ama bence hepimizden fazla çalışıyorlar" dedi.
PERYÖN'ün ciddi bir camia olduğunu da ifade eden Duman, "Yurtdışına ülkemizi temsil eden bir camia. Neden üye olayım diye soran arkadaşlara cevabım şudur; bir sivil toplum örgütüne de neden üye oluyorsanız o sebepten dolayı üye olun. Yani topluma hizmet etmek için üye olun" ifadelerini kullandı.
İNSANA YAPILAN YATIRIM GELECEĞE YAPILAN YATIRIMDIR
İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten ise konuşmasında şunları söyledi: İnsan kaynakları 90'lı yılların başlarından bu yana tanım olarak kullanılagelmekte ama tabi ki önceki yıllarda değişik adlarla isimlendiriliyordu. Osmanlı'da zat işleri, Cumhuriyetle birlikte personel ve idare tanımları kullanılıyordu. Günümüzde ise insan kaynakları tabiri kamudan ziyade özel sektörde kullanılıyor diye biliyorum. Hepinizin bildiği gibi dünyada yaratılan gelişmiş en önemli canlı insandır. İnsana yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Bunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu bağlamda bugün insanoğlunun, toplumların, ulusların, devletlerin geldiği yer sanayi toplumundan bilgi toplumuna ulaştığıdır. O nedenle bizim hükümetimizin koyduğu bir hedef vardır. 2023 diye bir hedef vardır. Bu hedefte en önemli husus bildiğiniz gibi 500 milyar dolar ithalat ve ihracat 1 trilyon milli gelir hedefi. Ancak bu hedefe ulaşmamız için ben mutlaka başta gelen işin bugün gelişmiş toplumların devletlerin hedeflediği işleri bir an önce gerçekleştirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Nitelikli eğitim birinci unsur olmalıdır. Temel bilimler, fen bilimleri göz ardı edilmemelidir. İlkokul çağlarından üniversite bitimine kadar tüm kurumlar güçlü işbirliği içinde olmalı. ARGE çalışmaları ihmal edilmemeli. Büyük kaynaklar ayrılmalı büyük tasarrufular yapılmalıdır. Ancak insan kaynakları olarak bunları yaptıktan sonra nitelikli becerikli insanlara çalışanlara yöneticilere sahip olacağımıza inanıyorum. Aksi taktirde 2023 hedefimizin tehlikeye gireceğini düşünüyorum. Bu açığı kapatmalıyız.