İnsan Kaçakçılığı Çetesine Ceza Yağdı Ama Çoğu Kaçtı
Ege sahillerinden insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 19 tutuksuz sanık hakkında açılan dava, Söke 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.
Ege sahillerinden insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 19 tutuksuz sanık hakkında açılan dava, Söke 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Mahkeme, adliye ve duruşma salonu dışında gelinliği ile bekleyen Mina Hannan'ın eşi Husain Rached'in de aralarında bulunduğu 16 sanığı çeşitli cezalara çarptırdı. En çok cezayı örgüt elebaşı Iyman Hannan 57 yıl 3 ay 15 gün ile aldı. Haklarında yakalama ve tutuklama kararı verilen damat ile diğer 8 sanığın yurt dışına kaçtıkları belirtildi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 3 yıl önce yasa dışı yollarla yurtdışına insan kaçıran şebekeyi takibe aldı. Polis, örgütlü olarak çalışan ve özellikle Didim ile Ayvalık sahillerinden yasa dışı yollarla yurt dışına insan kaçırdıkları tespit edilen çeteye İzmir merkezli operasyon düzenledi. Operasyonda gidilen adreslerden biri de Çiğli'de Suriyeli çift Husain Rached ile Mina Hannan'nın düğün evi oldu. İnsan kaçakçılığı suçlamasıyla Suriye uyruklu Husain Rached ile 3 akrabasının da arasında olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden üzerinde damatlığı bulunan Husain Rached ile Bahri Gülen, Demir Dünya Gören, Mustafa Hannan ve Iyman Hannan, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Husain Rached'in müstakbel eşi Mina Hannan da bir çantaya koyduğu gelinliği ile adliyede ve duruşma salonu önünde bekledi. Eşinin tutuklanması ve uzun süre tahliye edilmemesi üzerine gelin adayı gözyaşlarına boğuldu. Yargılama safhasında tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi.
SAVCI 460 YILA KADAR CEZA İSTEDİ
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı 200 sayfayı aşkın iddianame hazırladı. Savcı, örgüt elebaşı konumunda olan Iyman Hannan'a 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'yasadışı yollarla insan ticareti yapmak' ve 'rüşvet' suçlarından 460 yıl, damat Husain Rached'e 142 yıl, Bahri Gülen'e 179 yıl, Demir Dünya Gören'e 155 yıl, Mustafa Hannan'a 227 yıl ve diğer sanıklara da 3 ile 227 yıl arasında değişen hapis cezası verilmesi istemiyle dava açtı. Dava suç yeri nedeniyle Söke 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Söke 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın son duruşmasına tutuksuz yargılanan Bahri Gülen ile sanıkların avukatları katıldı. Savcı, mütalaasında sanıkların tümünün cezalandırılmasını istedi. Mehmet Türe başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanık Iyman Hannan'ı 57 yıl 3 ay 15 gün, Husain Rached'i 30 yıl 15 gün, Mustafa Hannan'ı 30 yıl 3 ay, Kıvara Hannan'ı 13 yıl 8 ay, Muhammed Hallao'yu 8 yıl 4 ay, Melih Elem'i 12 yıl 6 ay, Ahmad Abdo'yu 17 yıl 11 ay, Demir Dünya Gören'i 43 yıl 7 ay, Gezer Dünya Gören'i 35 yıl 15 gün, Bahri Güler'i 39 yıl 8 ay 15 gün, Ömer Gümüş'ü 13 yıl 8 ay 15 gün, Faruk Başboğa'yı 3 yıl 9 ay, İbrahim Karaoğlu'nu 12 yıl 6 ay, Yiğit Ateşgür'ü 8 yıl 4 ay, Ökkeş Boyraz'ı 4 yıl 4 ay 15 gün ve Didim'de Sahil Güvenlik'te görevli Uzman Çavuş V.İ.'yi örgüte yardım etmek suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, duruşmaya gelen Bahri Güler'in de tutuklanmasına karar verip, 10 yılın üstünde ceza alan 9 sanık hakkında yakalama ve tutuklama kararı verdi. Diğer 3 sanık ise beraat etti Sanıkların avukatları kararı temyiz etti.
SURİYELİ SANIKLAR YURTDIŞINA KAÇMIŞ
İnsan kaçakçılığı operasyonunda tutuklanan Husain Rached adli kontrol şartıyla 2 Ekim 2014'te tahliye olmasının ardından damatlığını tekrar giyerek eşi Mina Hannan ile 19 Ekim 2014'te evlenmişti. Son duruşmada ceza alan Husain Rached, kendisini uzun süre cezaevi ve adliye kapısında bekleyen eşi Mina Hannan ile ceza alan diğer Suriye uyruklu sanıkların yurt dışına kaçtıkları belirtildi. - İzmir