İnovasyon ekonomisine geçişte hayal kurmanın önemi
"İnovasyon ekonomisi" son yıllarda sıkça duymaya başladığımız terimlerden biri. Peki, tam olarak "inovasyon ekonomisi" ne demek?
İnovasyon ekonomisi son dönemde yıldızı parlayan bir kavram. Örneğin, Minecraft oyununun satış fiyatının ülkemizin 1 yıllık maden gelirinden daha değerli olduğunu söylersek konunun önemi ortaya çıkmış olur.
Şöyle açıklayabiliriz: İnovasyon odaklı rekabet avantajı, verimlilik artışı, üretim ilişkileri ve iş modellerinin, inovasyon ile açılan pazarların, kısacası inovasyon değer zincirinin büyümesinin temel dinamiği haline geldiği ekonomik faaliyetlerin bütünü.
İnovasyon temelli bu ekonomik çalışmalar artık ekonomik büyümenin ana itici gücü haline geliyor. Konuya ilişkin ilginç bir örneği, New York Üniversitesi'nden Selçuk R. Şirin'in TEDxIstanbul'da "İtiraz Et, Hayal Kur, İlerle !" başlıklı konuşmasında bulmak mümkün.
Selçuk R. Şirin, konuşmasında inovasyon ekonomisinin önemine değindi. Şirin, hayal kurmanın çok önemli olduğunu ve bu kurulan hayallerin neticesinde katma değeri yüksek çok büyük projelerin ortaya çıkacağını söyledi. Şirin, konuya örnek olarak da Uber'in piyasa değerinin Türk Havayolları'nın 10 katı büyüklüğünde ulaşmasını gösterdi. Şirin'in diğer bir örneği ise WhatsApp oldu. 52 çalışanın kurduğu WhatsApp'ın 18 milyar dolara satıldığını belirten Şirin, Tüpraş, Petrol Ofisi, Türk Telekom ve Türk Havayolları gibi Türkiye'nin en büyük 5 şirketinin büyüklüğünün bir WhatsApp bile etmediğini ifade etti. Şirin ayrıca Minecraft oyununun satış fiyatının ise ülkemizin 1 yıllık maden gelirinden daha değerli olduğuna dikkat çekti.
Selçuk R. Şirin konuşmasında son 9 yılda ülkemizin milli gelir seviyesinin düz bir çizgi şeklinde grafik çizmekte olduğunu söyleyerek, buna ekonomi literatüründe "orta gelir tuzağı" denildiğini vurguladı. Şirin'e göre, bu orta gelir tuzağından kurtulmanın yoluda katma değeri yüksek ekonomiye geçiş yapmak. Şirin, bunun bir diğer adının inovasyon ekonomisi yani hayal gücü ve beceri seviyesi yüksek insanların üretmesi anlamına geldiğini aktardı.
Ülkemizde inovasyon ekonomisine geçişte artış var
Ülkemizde inovasyon ekonomisine katkı sağlamanın önemini anlayan şirketler bu alanlarda yatırımlar yapmaya başladı. Buna paralel olarak da, hayal gücü ve beceri seviyesi yüksek insanların ürettikleri ürün, aplikasyon ve yazılımlarını destekleyecek melek yatırımcıların sayısı da artış yolunda.
Bununla birlikte, gerek yatırım alarak gerekse özsermayesi ile kurulan inovasyon ekonomisine katkı sağlayacak bu şirketler insan kaynakları konusunda da istihdamı artırmaya başardı.
Faydata'dan insan kaynakları hamlesi
Bu şirketlerden birisi olan ve 2016 yılında ürünleri ve marka değeri ile hızlı çıkış yapan Faydata Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin CEO'su Kenan Altun ; insan kaynaklarına çok önem verdiklerini ifade ederek yıl sonuna kadar tamamen istihdama yatırım yapacaklarını belirtti. Kenan Altun ayrıca geliştirdikleri ve çok güvendikleri bir proje olan faydabul.com web sitesi sayesinde alıcı ile satıcının iş bağlantıları yapmasını sağlayarak, yurtiçi ve yurtdışından ekonomiye büyük katkı sağlayacaklarının da altını çizdi.