İngiltere'nin Mısır'a Silah İhracatı Yasağını Kaldırması
İngiltere'nin kararı, "ülkenin Mısır'daki askeri yönetimi kabul ettiği" şeklinde yorumlandı "İngiltere'de Yaşayan Demokrasi Taraftarı Mısırlılar (BE4D)", İngiliz hükümetinin kararını kınadı
İnci Gündağ - İngiliz hükümetinin Mısır'la daha önce askıya aldığı 24 silah ihracat ruhsatını sürdürme kararı, "İngiltere'nin Mısır'daki askeri yönetimi kabul ettiği" şeklinde yorumlara neden oldu.
Mısır'ın Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında yaşanan katliamlardan sonra tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Mısır'la ihracat anlaşmalarını geçen Ağustos ayında askıya almıştı. İngiltere de Mısır ordusu ve Hava Kuvvetleri'nin de aralarında bulunduğu güvenlik güçleriyle 48 ihracat anlaşmasını "önlem" olarak askıya aldığını açıklamıştı.
İngiltere Mısır'la arasındaki silah ihracat ruhsatını gözden geçirdi ve geçen hafta daha önce askıya aldığı bazı ruhsatları devam ettirme kararı aldı. Bakanlık, "24 ihracat ruhsatı üzerindeki durdurma kararı kaldırıldı" açıklamasında bulundu.
İngiliz hükümetinin ihraç ettiği savunma malzemelerinin sorumluluğunu ciddiyetle taşıdığı ve bu malzemelerin kamuda tehdit oluşturması halinde ihracatın durdurulacağını belirten İngiliz yetkililer, AA'ya yaptıkları açıklamada, "Mısır'daki geçici hükümetle halen ilişkimiz var. Bu, ülkedeki mevcut duruma uzun vadeli bir çözüm arayışında Mısırlı yetkililerle irtibat halinde olmamızı sağlıyor. Belli bir siyasi partiyi ya da grubu desteklemiyoruz. Toplumdaki tüm grupların temsil edildiği ve ifade özgürlüğüne saygı duyulan kapsayıcı bir siyasi sistemi güçlü bir şekilde destekliyoruz " ifadeleri kullanıldı.
"İngiltere, Mısır'daki askeri yönetimi kabul etti" -
AA'ya konuşan uzmanlar ise İngiltere'nin Mısır ile savunma malzemesi ihracat ruhsatlarını tekrar yürürlüğe koyma kararını farklı nedenlere dayandırdı.
Londra'daki King's College Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu Bölümü Öğretim Görevlisi Reinoud Leenders, "Mısır'daki durumu yakından takip eden herkesin, ülkede kamu üzerindeki tehdidin azalmadığını görebileceğini" söyledi. Leenders, "İngiltere, Mısır'da asker tarafından yönetilen rejimi artık kabul etti. Bu anlayışla karşılanacak ve sonunda İngiltere ve Mısır tekrar tam ortak olacaklar" dedi.
Durham Üniversitesi'nden Profesör Shaun Gregory de, İngiltere'nin, askeri mühimmat ve donanım ihracatında sıkı ulusal ve uluslararası kurallar dahilinde faaliyetler yürüttüğünü, son zamanlarda bu konudaki tedarikçi ilk beş ülke arasındaki yerini kaybettiğini dile getirdi.
Profesör Gregory, "İngiltere, Mısır'daki şartları gözeterek bazı malların sevkıyatına tekrar başlamanın uygun olduğuna karar verdi. İngiliz hükümeti, Mısır'da İslamcı bir hükümetin seçilmesini tedirgin edici bulmuştu ve şimdi Mısır'daki askeri yönetimin daha da uzatmadan çoğulcu demokrasiye geçişini umuyor" ifadelerini kullandı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da, ülkenin demokratik yolla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek veren gösteriler düzenleyen, "İngiltere'de Yaşayan Demokrasi Taraftarı Mısırlılar (BE4D)" adlı oluşum, yayımladığı yazılı açıklamayla, İngiliz hükümetinin ihracat ruhsatlarıyla ilgili kararını ve "cunta yönetimi ile ilişkilerde normalleşme teşebbüsünü" kınadı. - London, City of