Haberler

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague Kiev'de

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hague: "Ukrayna'daki karışıklık, Avrupa'nın 21. yüzyılda karşı karşıya olduğu en büyük kriz" "AB ve ABD güçsüz değil, elimizde birkaç seçenek var" İngiliz basınında 3 Ukrayna senaryosu konuşuluyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna'daki karışıklığın Avrupa'nın 21. yüzyılda karşı karşıya olduğu en büyük kriz olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de temaslarda bulunan Hague, İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, Rus birlikleri Kırım'dan çekilmezse bunun diplomatik ve ekonomik bedellerinin olacağını dile getirdi.

Ukrayna ile Rusya'nın Kırım'la ilgili görüşmeler yürütmesi gerektiğini ifade eden Hague, Rus birliklerinin Kırım'a konuşlandırılmasının kabul edilemez olduğunu ve uluslararası toplumun buna sert tepki vermesi gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın müdahale ihtimalinin çok tehlikeli bir durum olduğunu dile getiren Hague, "Dünya, başka bir ülkenin egemenliğinin ihlaline göz yumamaz" dedi. ABD ve Avrupa Birliği'nin Kırım'daki gelişmeler karşısında "güçsüz oldukları" eleştirilerine katılmayan Hague, Rus birlikleri üslerine dönmezse ellerinden birkaç seçenek bulunduğunu belirtti.

İngiltere son olarak dün, Kırım'daki gerginlik dolayısıyla Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek bu yılki G8 Zirvesi'yle ilgili yapılacak hazırlık görüşmelerinden çekildiğini açıklamıştı. Rusya'nın Kırım'a asker konuşlandırmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren İngiltere, hafta sonu Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak bu rahatsızlığını dile getirmişti.

Bu arada, İngiliz basınında Kırım'ın geleceğiyle ilgili çeşitli senaryolara yer veriliyor. Guardian gazetesi, Gürcistan senaryosu, Yugoslavya senaryosu ve diplomatik senaryo başlıkları altında Ukrayna'da bundan sonra olacakları sorguluyor.

Gürcistan senaryosuna göre gazete, Rusya'nın 2008'de Gürcistan'da yaptığı gibi hızla sahada askeri üstünlük sağlayarak, Kırım'ın statüsü için pazarlık masasına eli güçlü olarak oturabileceğini yazdı. Yugoslavya senaryosuna göre ise Rusya, Kırım'ın yanı sıra Ukrayna'nın doğusuna da asker çıkararak, ülkenin kuzeybatı ve güneydoğu olarak bölünmesini gündeme getirebileceği kaydedildi.

Diplomatik senaryoda da Avrupa ve ABD'nin Rusya'ya ekonomik tecrit uygulama ihtimali bulunduğu belirtildi. Ancak bu durumda Rus şirketi Gazprom'un Avrupa'nın baş enerji tedarikçisi olduğuna dikkat çekildi. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel
title
Close