Haberler

İngiltere'den İskoçya'ya Bağımsızlık Referandumu Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Hague: "Ayrılık, İskoçya'nın AB'den çıkması anlamına gelecektir" Hazine Bakanı Alexander: "İskoçya ayrılırsa, uluslararası etki azalacaktır" Açıklanan analiz belgesinde, İskoçya'nın bağımsızlığı halinde dünyanın gözünde tamamıyla yeni bir ülke olacağı ve AB gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerekeceği bildirildi.

İngiltere, İskoçya'yı Birleşik Krallık'tan ayrılması halinde Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üye olması gerekeceği konusunda uyardı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Glasgow'da hükümetin İskoçya analiz belgesini açıkladı. İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması için oy kullanmanın, "AB'den çıkma anlamına geleceğini" dile getiren Hague, ayrılığın İskoçya'yı belirsizliğe süreceğini savundu.

İskoçya'nın bağımsızlığının uluslararası etkilerine değinen Hague, "Başka ülkeler Birleşik Krallık'a baktığında, dünyadaki en başarılı politik ve ekonomik birliklerden birini görüyor ve böyle bir birliğin neden bozulmak istendiğini merak ediyor" dedi. İngiliz Bakan, İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalma kararı vermesini umduğunu dile getirdi.

Hazine Bakanı Danny Alexander da mevcut analizlere göre, İskoçya ekonomisinin Birleşik Krallık'ın parçası olarak daha iyi olduğunu savunarak, "İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa, uluslararası etki azalacaktır" dedi.

Açıklanan analizle, İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak dünya genelindeki 267 büyükelçilikle ve 14 bin kişiyle temsil edildiğine, bağımsızlık halinde bunun mümkün olmayacağına dikkat çekildi. İskoç iş dünyasının ve ürünlerinin, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanlığınca desteklendiği belirtilerek, bakanlığın 100'den fazla ülkede yaklaşık 170 ofisinin bulunduğu kaydedildi.

Belgede ayrıca, İskoçya'nın, Birleşik Krallık'ın üye olduğu NATO, Birleşmiş Milletler ve AB gibi uluslararası kuruluşlardan faydalandığı, bağımsızlık halinde İskoçya'nın bu kurumlara yeniden üye olması gerekeceği, İskoçya'nın dünyanın gözünde tamamıyla yeni bir ülke olacağı ifade edildi.

Referandum 18 Eylül'de

İskoçya bölgesel hükümeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılar ile birlik yanlıları ayrı ayrı kampanyalarına devam ederken, referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.

Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Londra ile Edinburgh önceki yıl, referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu.

Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) referandumu, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Ancak İskoçya'nın bağımsızlığı halinde özellikle ekonomik olarak oluşabilecek belirsizlikler dolayısıyla bağımsızlığa karşı olanlar da bulunuyor.

İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığı savunanların yüzde 30, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 50 civarında olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halkın yüzde 25'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine dikkat çekiliyor. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel
title
Close