İngiltere'de İki Eski Dışişleri Bakanı Hakkındaki Yolsuzluk İddiası
İngiltere'de eski dışişleri bakanlarından Muhafazakar Partili Sir Malcolm Rifkind, hakkındaki yolsuzluk iddiasının ardından partisinden uzaklaştırıldı.
İngiltere'de eski dışişleri bakanlarından Muhafazakar Partili Sir Malcolm Rifkind, hakkındaki yolsuzluk iddiasının ardından partisinden uzaklaştırıldı.
Muhafazakar Parti Disiplin Komisyonu, Parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu başkanlığını yürüten Rifkind hakkında soruşturma başlatacak.
Rifkind'in yanı sıra İşçi Partili eski Dışişleri Bakanı Jack Straw da aynı iddiayla suçlanıyor. İki eski dışişleri bakanının, hayali bir şirket yararına siyasi nüfuzlarını kullanmak karşılığında binlerce sterlin talep ettikleri ileri sürülüyor.
Yolsuzluk iddiası, Daily Telegraph gazetesi ile Channel 4 Dispatches programının ortaklaşa yürüttüğü araştırma ve gizli kamera görüntüleriyle ortaya çıktı.
Gizli kamerayla kaydedilen görüntülerde muhabirler, kendilerini hayali bir Çin firmasının yetkilileriymiş gibi tanıtıyor. Mayıs ayında yapılacak genel seçimde aday olmayacağını açıklayan Jack Straw, görüntülerde "Daha önce de bir şirket için AB kurallarını değiştirmek konusunda nüfuzunu kullandığını ve bunun için yılda 60 bin sterlin aldığını" söylüyor. Muhabirin ücretini sorması üzerine Straw, "Normalde konuşma yaptığım zaman günde 5 bin sterlin alıyorum" diyor.
Sir Malcolm Rifkind ise görüntülerde "Dünyadaki tüm İngiliz büyükelçileriyle görüşme ayarlayabileceği" sözünü verirken görülüyor. Muhafazakar Parti'nin Kensington bölgesi milletvekili ve parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanı olan Rifkind, "Kimse bana maaş vermiyor, ben de kendi gelirimi kazanıyorum" ifadesini kullanıyor. Rifkind, yarım günlük ücretinin 5-8 bin sterlin arasında değiştiğini kaydediyor.
Straw ve Rifkind, haklarındaki iddiaları reddederek, "yanlış bir şey yapmadıklarını" savundu. İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband, Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron'a gönderdiği mektupta "milletvekillerini ikinci işe sahip olmalarına yasak getirilmesi" çağrısında bulundu.
İngiltere Başbakanı Cameron da, "Bunlar çok ciddi iddialar. Bu ülkede ciddi kurallar var" diyerek, iddiaların araştırılacağını belirtti.
İngiltere'de milletvekilleri, kurallara uygun olduğu sürece ikinci bir işle uğraşabiliyor. Ancak milletvekillerinin, parlamento dışındaki ikinci işlerinden kazandıkları ücretleri beyan etmeleri gerekiyor. Parlamenterlerin konuşma yapmak, yasa geçirmek ya da desteklemek için para alması ise yasak.