İngiliz İstihbaratına Suçlama
İngiliz iç istihbarat servisi MI5, kayıtlarında bulunmasına karşın IŞİD'in infaz videolarında görülen "John" lakaplı militan Muhammed Emwazi'yi elinden kaçırdığı gerekçesiyle İngiliz basınında eleştirildi.
İngiliz iç istihbarat servisi MI5, kayıtlarında bulunmasına karşın IŞİD'in infaz videolarında görülen "John" lakaplı militan Muhammed Emwazi'yi elinden kaçırdığı gerekçesiyle İngiliz basınında eleştirildi.
İngiliz basınında yer alan haberlerde, Emwazi'nin İngiltere'de terörizm, kundaklama ve casusluk gibi suçlarla ilgili şüpheli olduğu gerekçesiyle ulusal güvenlikten sorumlu istihbarat kuruluşu MI5 tarafından tanındığı, buna rağmen istihbaratın Emwazi'yi elinden kaçırdığı yazıldı.
Daily Telegraph gazetesi, MI5'in hatasının John'un kaçmasına sebep olduğunu belirtirken, MI5 ve İngiliz polisinin Emwazi ile Suriye'ye gitmeden önce birçok kez iletişime geçtiğini kaydetti. Gazetenin haberinde "Telegraph tarafından görülen belgelerde, Emwazi'nin Londra'nın batısında yerleşik bir aşırıcı ağın parçası olduğu belirtiliyor. Bu grubun bazı üyeleri Suriye'ye gitti. Bu kişilerin Somali'deki Eş-Şebab tarafından eğitildiği biliniyor" denildi.
Times gazetesi ise manşetinden yer verdiği haberde, "IŞİD kasabı 6 yıldır MI5'in terör şüphelisiymiş" ifadesine yer verdi. Gazete, MI5'in Emwazi'yi "uçuşu yasaklı kişiler" listesine aldığını ve defalarca muhbir olarak kullanmak için teşebbüste bulunduğunu yazdı.
Guardian gazetesi de "IŞİD'in Londralı katili Muhammed Emwazi, 2009'dan beri MI5'in radarındaymış" başlığını atarken, Independent gazetesi, "Maske düştü: Londralı John, MI5 tarafından biliniyormuş" ifadesini başlıkta kullandı.
İngiliz basını, ayrıca, istihbarata yönelik eleştirilerle ilgili bir soruşturma başlatılabileceğini ancak bunun 7 Mayıs'taki genel seçimden önce olmasının beklenmediğini bildirdi.
Eş-Şebbab iddiası -
İngiliz gazeteleri, Muhammed Emwazi'nin yaşam öyküsüne de yer verdi. Independent, "Emwazi, Westminister Üniversitesi'nde okurken istihbarat güçleri tarafından izlenen birkaç kişiyle iletişime geçti. Birlikte futbol oynadılar, aynı okula ve batı Londra'da aynı camiye gittiler. Emwazi'nin işi ve nişanlısının bulunduğu Kuveyt'e gidişinin istihbarat yetkilileri tarafından engellendiği ve İngiliz topraklarında kendisini 'mahkum' gibi hissettiği iddia ediliyor" yazdı.
Terörle mücadele mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yürüten "CAGE" adlı kuruluşun kamuoyu ile paylaştığı bilgiye göre, 1988 yılında Kuveyt'te doğan Emwazi, 1994 yılında İngiltere'ye taşındı ve ailesiyle Londra'nın batısında büyüdü. Emwazi, 2009 yılında Londra'daki Westminister Üniversitesi'nin bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olduktan sonra iki arkadaşıyla safari turu yapmak üzere Tanzanya'ya gitti. Ancak Tanzanya'ya girişine izin verilmemesi üzerine Hollanda'ya gönderilen Emwazi, burada İngiliz istihbarat yetkilileri tarafından terör örgütü Eş-Şebab'ın bulunduğu Somali'ye geçmeye çalışmakla suçlandı ve sorgulandı.
CAGE, Emwazi'nin, hakkındaki suçlamaları reddettiğini ve İngiliz ajanların kendisini İngiltere'ye girişine izin vermeden önce muhbir olarak kullanmak istediğini ileri sürdü. Terörist izleme listesine alınan ve İngiltere'ye gönderilen Emwazi'nin aynı yıl Kuveyt'e giderek, oradaki akrabalarında kaldığı, kısa süreliğine İngiltere'ye tekrar dönüşünün ardından Temmuz 2010'da tekrar Kuveyt'e gitmek istediği ancak vizesinin iptali üzerine gidemediği belirtildi.
2012 yılında İngilizce öğretmenliği kursuna başlayan Emwazi'nin, 2013 yılında babasının tavsiyesi üzerine adını Muhammed al-Ayan olarak değiştirdiği, yine Kuveyt'e seyahat etmek için girişimde bulunduğu ancak yine engellendiği bildirildi. Bunun ardından Emwazi'nin ortadan kaybolduğu ve ailesinin oğulları için kayıp ilanı verdiği, polisin ise dört ay sonra Emwazi'nin Suriye'ye girdiğini ailesine bildirdiği ifade edildi.
Emwazi'nin, 2006 yılında Somali'ye kaçan, Eş-Şebab örgütüne finansman sağlamakla ilgisi olan ve İngiltere'de terör şüphelisi listesinde bulunan bir kişiyle bağlantısı olduğu da iddia edildi.
İngiltere Başbakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve polis, devam eden soruşturma ve operasyonel riskler nedeniyle "IŞİD kasabı" lakaplı militanın kimliğine ilişkin herhangi bir doğrulamada ya da yalanlamada bulunmuyor.