Haberler

İnegöl'de Kış Lastiği Denetimleri Arttı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelgeyle, Türkiye genelindeki 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesiyle beraber, Bursa İnegöl’de de ticari araçların yanı sıra hususi araçlara yönelik de denetimler artırıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelgeyle, Türkiye genelindeki 54 ilde otomobillere kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesiyle beraber, Bursa İnegöl'de de ticari araçların yanı sıra hususi araçlara yönelik de denetimler artırıldı.

Kış lastiği kullanmayan araçların sürücülerine ilk denetimlerde 77 lira idari para cezası uygulanıp 7 gün süre veriliyor. 7 gün sonucunda 'Kış Lastiği' uygulamasına riayet etmeyen sürücülerin araçları trafikten men edilecek.

İnegöl Bölge Trafik İstasyonu Amir Yardımcı Başkomiser Gökhan Genç, "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30/1-A (araç lastikleri bozuk ve teknik şartlara aykırı olan araçları kullanmak yasaktır) maddesi gereğince araç sürücülerine 77 TL idari para cezası uygulanarak, eksikleri gidermeleri için 7 gün süre verilmekte ve sürücü belgelerine de '20 Ceza Puanı' yazılmaktadır. Araç sürücüleri, kendilerine tanınan 7 günlük süre içerisinde mevcut bozuk veya teknik şartlara aykırı olan lastiklerini kış lastikleri ile değiştirmedikleri takdirde, araçları trafikten men edilmektedir" dedi.

DENETİMLER ARTIRILARAK DEVAM EDECEK

Sürücülerin karlı ve buzlu yollarda güvenli seyahat etmelerini sağlamak için daha önce yasal olarak kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük araçlarda takılması zorunlu olan 'Kış Lastiği'nin, genelgeyle kış şartlarının ağır geçtiği illerde özel otomobiller için de zorunlu hale geldiğini bildiren Başkomiser Gökhan Genç, kış mevsiminin başlaması ile beraber geçtiğimiz yıl ticari araçlara yönelik olan ve dün itibariyle kapsam içerisine alınan hususi araçlara yönelik de 'Kış Lastiği' denetimlerine başladıklarını, denetimlerin 1 Nisan 2014 tarihine kadar artırılarak devam edeceğini kaydetti. Kurşunlu kavşağı mevkiinde kış lastiği uygulaması yapan ekiplerle birlikte denetimlere katılan İnegöl Bölge Trafik İstasyonu Amir Yardımcı Başkomiser Gökhan Genç, uygulama sırasında sürücülere kış lastik takmaları konusunda uyarılarda bulundu. Başkomiser Genç, sürücüler arasında yanlış bilinen uygulamalara da açıklık getirdi.

KAR YAĞIŞI OLMASA DA KIŞ LASTİĞİ KULLANIN

İnegöl Bölge Trafik İstasyonu Amir Yardımcı Başkomiser Gökhan Genç, "İçinde bulunduğumuz mevsim şartları gereği araçlarda bulundurulması gereken zorunlu aparatların başında Kış Lastiği geliyor. Kış Lastiği denetimi yapmak için uygulama yapıyoruz. Daha önce mevzuatımızda yer karayolları kanununca, ticari ve hususi araç ayrımı yapılmaksızın tamamında lastiklerinin kanuna göre belirlenen şartlara uyması zorunlu. Özellikle ticari araç sürücüleri, idari para cezasının dışında, özellikle '20 Ceza Puanı' yaptırımı konusunda bir takım serzenişlerini dile getiriyorlar. Kış Lastiği kullanmayan araç sürücülerine 77 TL cezanın yanı sıra 7 gün süre veriyoruz. Bunun yanında da sürücü belgelerinden 20 ceza puanının düşmesi sağlanıyor. O nedenle tüm sürücülerimize tavsiyemiz; içinde bulunduğumuz kış şartlarında kar yağışı olsun veya olmasın mutlak suretle kış lastiklerini takmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

KAR LASTİĞİ DİYE BİR LASTİK YOK

Kış lastiğinin, kar lastiği şeklinde anılmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Başkomiser Genç, "Yanlış bir tanım. İki ayrı lastik çeşidi yok. Bunun tek adı kış lastiğidir" diye konuştu.

Mevsimlik lastiklerin kış lastiği statüsünde olmadığına dikkat çeken Başkomiser Genç, "4 mevsim dediğimiz lastikleri kullanan sürücülerle karşı karşıya kalıyoruz. 4 mevsim lastikleri, ne yazın fren mesafesini kısaltmakta nede kışın. O yüzden kış mevsiminde 'Kış Lastiği' zorunluluğu varsa, yazın da 'Yaz Lastiği' zorunluluğu var" şeklinde konuştu.

KIŞ LASTİĞİ TÜM TEKERLERE TAKILMALI

Kış lastiklerinin aracın tüm tekerlerine takılması gerektiğinin altını çizen Genç, "Bazı sürücülerimiz sadece çeker lastiklerinde kış lastiği zorunluluğu olduğunu zannediyor. Oysa tüm araçlardaki lastiklerin tamamının kış lastiği olması gerekiyor. Çeker tekerlere kış lastiği takmak bir anlam ifade etmiyor" dedi.

"Kar zinciri bulundurmak gerekiyor mu?" sorusuna ise Genç, "Her ne kadar kış lastiği olsa da, araç sürücülerinin mevsimsel şartlara göre 1 Aralık 2013'den başlamak suretiyle 1 Nisan 2014 tarihine kadar çeki zinciri ve kar zinciri bulundurması gerekiyor" şeklinde cevap verdi.

KIŞ LASTİĞİ TÜM ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİ

"Son model araçlarda çeşitli güvenlik modülleri var. Sürücüler özellikle merak ediyorlar, bu ve benzeri araçlara da kış lastiği zorunluluğu var mıdır?" sorusuna cevap veren Başkomiser Genç, "Elbette ki zorunlu. Abs, Asr, Esp gibi modüller, çekişi artırma da süspansiyon görevi görürler. Bunlar teknik üstünlük ancak, tekerlekle yol arasındaki sürtünme katsayısını değiştirmiyor. Yani kötü lastiklerde buz da fren mesafesini kısaltma gibi bir özelliği yok. 4x4 araçlarda da zorunludur" diye konuştu.

HAVA BASINCINI DÜŞÜRMEK SAĞLIKLI DEĞİL

"Bazı sürücüler, kış lastiklerinin hava basıncının normalin altına indirilerek, kış şartlarına daha uygun hale geldiğini düşünerek, bunu yapmaları sizce ne kadar sağlıklı?" sorusuna da cevap veren Genç, "Buda bir yanılgı. Araçların teknik şartnamelerinde lastik hava basınçları ne kadarsa o şekilde kullanmaları gerekiyor. Yazın basınç 32 olsun, kışın tutunmayı artırmayı sağlamak için 25'e çekenler var. Oysa ki, oldukça yanlış bir düşünce. Son derece hatalı. Kimi lastik üreticileri kış lastiklerinde basıncın normalin biraz üstünde olmasını söylüyor. Bunlar çeşitli iddialar. Standartların dışında hava basıncının olması uygun değil" dedi.

KIŞ LASTİĞİ KIŞ MEVSİMİNDE KULLANILMALI

Kış Lastiğinin, kış mevsiminde kullanılması gerektiğine işaret eden Genç, "4 mevsim veya yaz mevsimi lastiklerinin dışında, kış lastiğini kış mevsiminin dışında kullanmak uygun değildir. Kış lastiği yakıt sarfiyatını belirli ölçü de artıran unsurdur. Hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiği ciddi mana da yol tutuşunu güçlendiriyor. Ama yüksek ısıda da fren mesafesini uzattığı tespit edildi. Mevsimine göre lastik kullanmak son derece faydalı" ifadelerini kullandı.

KIŞ LASTİĞİ 5 KIŞ İDARE EDER

Başkomiser Genç, 'Kış lastiği kış mevsimi dışında nasıl muhafaza edilmeli?' soruyu şöyle cevapladı; "Kış lastikleri 15-20 derece arasında dikey vaziyette ve yerle temasını engellemek suretiyle saklanması gerekiyor. Her türlü ısı kaynağından uzak tutulmalı. Kullanım süresi maksimum 5 kış mevsimidir. Önerilen 4 kıştır. Daha uzun süre kullanılması sağlıklı değil".

Ticari ve hususi araç sürücülerine seslenen Genç, "Lütfen mevsimin gerektirdiği şekilde hareket ederek, hem kendilerini hem de araçlarını kış şartlarına uygun hale getirsinler. Küçük maliyetlerden kaçar düşüncesi ile büyük maliyetlerin ortaya çıkmasına engel olsunlar. Diğer yol kullanıcılarının hayatını tehdit etmeme açısından dikkat edilmeli. Herkese kazasız, belasız hayırlı yolculuklar diliyoruz" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close