Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

İnegöl Belediyesi Bal Üreticilerine 420 Adet Kovanı Dağıttı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnegöl Belediyesi, 2017 yılında heyelan, ayı baskını ve sair doğal etkenlerle kovanları zarar gören arıcılar başta olmak üzere toplam 83 arıcıya 420 adet kovan desteği verdi.

Kovanlar arıcılara törenle takdim edildi.

Kırsal mahallelerde kalkınmayı sağlamak amacıyla köyden dönüşen mahallelerle birlikte buralarda yaşayan çiftçilere de çeşitli destekler sunan İnegöl Belediyesi, 83 arı yetiştiricisine 420 adet kovan desteğinde bulundu. İnegöl Belediyesi şantiyesinde düzenlenen kovanların teslim törenine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Yardımcıları Eşref Yiğit ve Adil Kansu, AK Partili meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ile arıcılar katıldı.

BELEDİYEMİZ ARICILARA VE ARICILIĞA ÖNEM VERMEKTEDİR

Tören sırasında konuşan Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin, İnegöl Belediyesi işbirliğinde arıcılara dağıtımı yapılacak olan boş kovanların kısa zamanda arı olacağını ve üretimin gerçekleştirileceğini kaydederek "Ülkemizde arıcılık adına güzel şeyler yapılıyor. Bu güzelliklerden bir tanesinde daha beraberiz. İnşallah daha birçok etkinlikte birlikte olacağız. Arılarımıza iyi bakalım ve hastalıkla, haşereyle mücadelelerini zamanında yapalım. Arıcılarımıza yardım, destek, kolaylık sağlayan bütün gerçek ve tüzel kişilere, kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Belediyemiz de birliğimiz gibi arılara ve arıcılığa önem vermektedir. Çeşitli fuar ve kongrelerde araç tahsisi, etkinliklerde salon temini gibi hizmetleri esirgemeden sunmuştur. Belediyeler köy ve mahallelerimizde zaman zaman haşere ilaçlamaları yapmaktadır. Bu ilaçlamada son derece hassas davrandıklarını da biliyorum. Her zaman istişareler ediyoruz. Buna rağmen zaman zaman problemler yaşandığı durumlar oluyor ama bunlar sınırlı miktardadır. İnegöl arıcıları birliğimiz yönetiminde temsil edilmektedir. Zeynullah Soylu sizlerin sorunlarını her ay yapılan toplantılarda birliğimize taşımaktadır. Ben bizlerden desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

BELEDİYELER ARTIK HER YERDE

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Büyükşehir yasasıyla beraber belediyelerin her yerde hizmet ettiğini dile getirerek "Kırsal mahallenin temizliğinde de, parkında bahçesinde temizliğinde de, mahalle konağında da, tarımında da varlar. Allah'a şükürler olsun Belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın da verdikleri destek ve katkılarla biz bu yatırımları daha da çeşitlendirmeye, arttırmaya çalışıyoruz. İnegöl'ün bir sanayi şehri olduğu kadar tarım şehri olduğunu da söylüyoruz. Bunu yaparken de açıkçası alt yapıyı güçlendirmek gerekiyor. Maalesef tarlayı tokadı satıp köyden kente müthiş bir göç vardı. Yeni yasayla da bu engellenmeye çalışılıyor. Aslında tarım çok bereketli. Bu alanda alabileceğimiz çok mesafeler var. Dolayısıyla da bizim kırsal mahallelerimizi kalkındırmamız gerekiyor" diye konuştu.

MERKEZE VERİLEN ÖNEM KIRSALA DA VERİLMEZSE DENGE BOZULUR

Tarımsal kalkınma hedefiyle kırsal mahallelerde yürütülen çalışmalar ile alt yapıdan yol çalışmalarına, tretuvar çalışmalarından mahalle konaklarına, köprü yapım çalışmalarından meydan düzenlemelerine kadar pek çok konuda kırsal mahallelerde fiziki iyileştirme sağlarken, düzenlenen eğitim seminerleri ile de çiftçileri daha donanımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Aktaş, "Erken uyarı sistemleri oluşturduk, ürün toplama merkezleri yapıyoruz. Geçmişte sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, salça çekme makinesi, yolca, ceviz ve kestane fidanı ve benzerlerinin dağıtımını yaparak kırsal mahallelerimizde çiftçilerimizin yanında olmaya çalıştık. Biz şuna yürekten inanıyoruz, eğer şehir merkezine verdiğimiz önemin aynısını kırsala da vermezsek dengede bozulma olur. Ve biz iyi bir tarım ülkesi olmamıza rağmen tarımdan cidden uzaklaşırız" ifadelerinde bulundu.

İNEGÖL'DE YILDA 125 BİN TON BAL ÜRETİLİYOR

Başkan Aktaş, bugün de arı kovanı dağıtımı için bir araya geldiklerini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnegöl'de arıcılarımıza ve arıcılık sektörüne ciddi manada destek vermeye çalışıyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılı itibariyle İnegöl'de Bursa arıcılar birliğine kayıtlı 129 adet bal üreticisi bulunmakta olup 8350 adet kovan ile 120 ton organik bal üretilmekte. Ayrıca kayıtlı olmayıp arıcılık yapanlarla birlikte 10 bin kovanda 125 bin ton bal üretilmektedir. Özellikle 2017 kış aylarında heyelan, ayı baskını ve sair doğal etkenlerle kovanları zarar gören Hilmiye, Eski Karacakaya ve Tahtaköprü mahallelerinde arıcılık yapan 15 adet bal üreticisi olmak üzere; Bursa Arıcılar Birliği'ne kayıtlı toplam 83 yetiştiriciye arı kovanı desteği sağlıyoruz."

83 ÜRETİCİYE 420 KOVAN

"Bildiğiniz üzere Bursa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 2015 yılı içerisinde 27 bal üreticimize kişi başı 10'ar adet olmak üzere toplamda 270 adet ve 2016 yılı içerisinde de 24 bal üreticimize de 240 adet kovan dağıtımımızı gerçekleştirmiştik. Bugünde polen tuzaklı, ballık ve kuluçkalık çerçeveli, taşıma kulplu, seyyar paslanmaz plastik kapaklı, boyalı ve ahşap koruyuculu özelliklere sahip 420 adet arı kovanı desteği ile şehrimiz kırsalında organik bal üretiminin ve yan sektör ile birlikte kırsal ekonomik gelirlerin arttırılmasını hedefliyoruz. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Herkes çocuğunu öğretmen, mühendis yapmaya çalışıyor. Böyle bir dünya yok. Kim çiftçilik yapacak, kim mobilyacılık yapacak, kim iş makinesi kullanacak, kim arazide çalışacak… Bunların hepsine iş gücü lazım. Biz çok dinamik bir ülkeyiz. Bakın Avrupa nüfusu yaşlı ve giderek geriye gidiyorlar. Ama Türkiye içerideki ve dışarıdaki krizlere rağmen bir atılım ve yatırım içerisinde. O yüzden gerçekten bu işlere yatırım yapmamız gerekiyor. Babadan kalma usullerle bu işleri yapmakta artık çok eskide kaldı. Kendimizi geliştirmemiz lazım. Daha kaliteliyi üretmemiz ve iyi pazarlar aramamız lazım. İnegöl'ü tarımda ciddi manada ayağa kaldırmamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a bal hediye etti. ardından protokol üyeleri kovanları sahiplerine takdim etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title