İnci Ertuğrul'dan "Etkili ve Güzel Konuşma" Semineri

Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasında gerçekleştirilen eğitim programı çerçevesinde Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve spiker İnci Ertuğrul "Güzel ve Etkili Konuşma" semineri verdi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasında gerçekleştirilen eğitim programı çerçevesinde Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve spiker İnci Ertuğrul "Güzel ve Etkili Konuşma" semineri verdi.
Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi İnci Ertuğrul tarafından verilen seminerde "Etkili ve Güzel Konuşma Sanatı" ana başlığıyla beden dili, topluluk önünde hitap ve diksiyon konularına değindi. Gerçekleştirilen seminere Marmara Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerin personelleri katıldı. Doğru iletişim kurmanın önemine değinen İnci Ertuğrul, "Kelimeye hak ettiği anlamları yüklemek lazım. Bir cümleye 'kelime' ile başlanıyorsa onula devam edilmesi gerekir. Cümle içinde diğer bir anlamını 'sözcük'
kelimesini kullanmamalıyız. Bir iş yerinde aynı birimden beş kişi bir proje üzerinde çalışıyor. Herkes kendi projesini yapıyor. O projenin sunumunda kim daha etkili konuşur, iyi ifade ederse o başarılı olur" dedi.
Dillerin bulundukları coğrafyayla şekillendiğini vurgulayan Ertuğrul, "Diller yaşanan coğrafyanın yaşam koşullarıyla ortaya çıkıyor, şekilleniyor. Karadeniz bölgesinde evler arası uzaklık olduğu için, bölgenin insanları bağırarak konuşuyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde farklı dillerin etkisi ve özellikle Arapçanın etkisiyle insanlar gırtlaktan konuşuyor. Belli bir yaştan sonra da gırtlaktan harfleri çıkaranlar kolayca bu özelliklerini değiştiremiyorlar" şeklinde konuştu.
Şapka işaretinin kaldırılmasının Türkçe'ye yapılan en büyük hakaret olduğunu belirten Ertuğrul, "Kar mıdır, kar mıdır?
Bunu ayıramayan genç neslimiz yetişiyor. Dışarıda çok gergin bir kuşak var. Kelimeleri kullanmadıkları için kendilerini ifade edemiyorlar. Bu yüzden gerilip saldırıyorlar. Çocuk aileden ne görüyorsa onu taklit ediyor. Ailede kibrit yerine kibrit deniliyorsa çocukta onu öyle söylüyor" dedi.
Televizyonun dil üzerinde ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Ertuğrul, reklamlar daha etkili olmak için kelimeleri yutuyor. Özellikle de kelime sonlarındaki "r" harfi düşürülüyor dedi.
Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi İnci Ertuğrul, doğru iletişim kurulmasına dikkat çekerek, "Bence iletişimin en güzeli insanın gözünün içine bakılarak, ses tonunu duyarak yapılanın en güzel olduğunu düşünen biriyim hala. Ben güzel konuşmak istiyorsam, doğru konuşmak istiyorsam seçici olmalıyım. Kendimi filtrelemeliyim. Doğru olan neyse onu duyup, onu konuşup, çocuklarımıza onu aktaracağız" dedi.
Eğitim seminere katılan belediye personellerinden Tuzla Belediyesi Basın Yayın personeli Osman Ağaoğlu eğitimden memnun kaldığını belirterek, "Marmara Belediyeler Birliği'nin birçok eğitimine katıldım. Çok faydasını gördük. Eksikliklerimizi gördük, tamamladık. Yine bu eğitimde de çok değerli bir insanı TRT spikeri İnci Ertuğrul hanımefendiyi konuşmacı olarak davet etmişler. Düzgün ve etkili konuşmayla ilgili bilgilendiriliyoruz. Çok güzel. Bunda da eksikliklerimizi görüp düzeltmeye çalışacağız" şeklinde
konuştu.
Büyükçekmece Belediyesi Kütüphane Müdürü Fahrigül Arslan ise, "Marmara Belediyeler Birliği'nin hazırlamış olduğu bu etkinlikler belediyemiz personelleri için çok faydalı oluyor. Rutin olarak gündemdeki eğitimler bildiğimiz şeyleri daha güzel hayatımıza uygulamayı ertelediğimiz şeyleri burada bir kez daha hatırlıyoruz" dedi. - İSTANBUL