İmece Usulü Düğün
Eskişehir'de bir köy halkı, aralarında topladıkları yardımlarla, anne ve babaları olmayan iki genci evlendirip hayallerini gerçekleşmelerine yardımcı oldular.
Eskişehir'de bir köy halkı, aralarında topladıkları yardımlarla, anne ve babaları olmayan iki genci evlendirip hayallerini gerçekleşmelerine yardımcı oldular.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı Şükranlı köyünde çobanlık yapan Ahmet Demirtaş, çobanlık yapmak için gittiği Numanoluk köyündeki Musibe Koca'ya kalbini kaptırdı. İlk önce bu sevgisini söylemeye çekinen Demirtaş, bir süre sonra Musibe'ye duygularını söyledi. Ahmet'in duygularına karşılık veren Musibe ise evlenmeye yeşil ışık yaktı. Çobanlık için geldiği köyde, hayat arkadaşını bulan Ahmet, hem kendisinin, hem de sevdiği kızın anne ve babalarının olmaması üzerine kara kara düşünmeye başladı. Musibe'nin yakınları, Ahmet'in bir büyük bulup kızı istemesini ve düğün yapmasını istedi. Bunun üzerine Ahmet, köyden ayrılarak şehir merkezinde bir fabrikaya girip 2 yıl çalıştı ve büyüklerinden yardım istedi. Bunun üzerine köyde bulunan büyükler iki genci evlendirmek için kolları sıvadı. İmece usulü herkes bir işin ucundan tuttu. Tüm hazırlıklar tamamlandı ve yeni evlenen gençler için tutulan evin bir yıllık kırası da ödendi. İki yıldır sevdiği kıza kavuşmak için bekleyen Demirtaş'ın hayalleri gerçek oldu. Büyüklerin fedakarlıkları sonucunda evlenen gençlerin anne ve babası köyde bulunan tüm büyükler oldu.
BÜTÜN İHTİYAÇLAR KARŞILANDI
Düğünü organize eden ve gençlerin hayallerin gerçekleşmesine neden olan Kadri Ay, yapmış olduklarını çalışmaları şöyle anlattı;
"Ahmet kardeşimiz, Numanoluk köyünde çobanlık yaptığı sırda gelinle tanışır. Daha sonra köyden ayrıldıktan sonra aralarında telefon görüşmelerine devam etmişler. Bizden yardım talep ettiler. Evlenmek için maddi imkanları olmadığı için bizler devreye girdik. Şükranlı Köyü halkı olarak bir organizasyon içinde kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak, bugün düğünlerinin yapılması arifesine gelindi. Kendi çocuklarımız için yapılması gereken neyse biz bu gençler içinde aynısını yaptık. Yaklaşık 30 bin TL yardım yapıldı. Gençlerin oturacağı kiralık ev köyümüzden birinin evidir. Kendisi çok az bir kira talep etti, biz de toplanan paralarla 1 yıllık ev kirasını ödedik."
ŞÜKRANLI KÖYÜNE TEŞEKKÜR
Hayallerinin gerçekleştiğini belirten damat Ahmet Demirtaş, köyde ilk görüştü kalbini Musibe Koca'ya kaptırdığını söyledi. Demirtaş, düğünde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, "Onların köyde tanıştık. Orada gördük birbirimizi. Bir kere gördükten sonra bir daha peşini bırakmadım. İki yıldır devam ediyordu arkadaşlığımız. Telefonla görüşüyorduk. Kendisinin güvencesini aldım. Eşimle gurur duyuyorum. Bize yardımlarını esirgemeyip hep yanımızda olan Şükranlı köyünde bulun herkese şükranlarımı sunuyorum. Hayalim gerçek oldu. Bu zamana kadar arkadaşlarımızın düğününü yapıyorduk. Ne benim ne de eşimin anne ve babası yok. Köydeki büyükler bu işi üstlendi" diye konuştu. - ESKİŞEHİR