Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: Hadi gel de kapat

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

"İmece Summit: Geleceğe Etki Zirvesi"nde yerel yönetimlerin değişimi yönetmedeki rolü konuşuldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zorlu Holding'in ev sahipliğinde, sosyal inovasyon platformu İmece'nin yürütücülüğünde düzenlenen "İmece Summit: Geleceğe Etki Zirvesi"nde, yerel yönetimlerin değişimi yönetmedeki rolü ele alındı.

Zorlu Holding'in ev sahipliğinde, sosyal inovasyon platformu İmece'nin yürütücülüğünde düzenlenen "İmece Summit: Geleceğe Etki Zirvesi"nde, yerel yönetimlerin değişimi yönetmedeki rolü ele alındı.

"Geleceğe Etki" temasıyla çevrim içi platformda gerçekleştirilen zirvede, "Yerel Yönetimlerin Değişimi Yönetmekteki Rolü" başlıklı oturumun moderatörlüğünü, gazeteci-yazar Hakan Güldağ yaptı.

Zirveye video mesaj gönderen Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Fatma Şahin, yeşil dönüşüm ve yeşil ekonominin özellikle sanayi şehirlerinde kültür ve turizmde her bir alan için çok önemli hale dönüştüğünü ifade etti.

Birleşmiş Milletler'de, yalnızca ekonomik kalkınma değil, insani ve çevresel kalkınmanın yıllarca konuşulduğunu anımsatan Şahin, "Eğer dünya insani ve çevresel kalkınmayı zamanında yapmış olsaydı bugün bu pandemiyle karşı karşıya kalınmayacaktı. Adına ne söylerseniz söyleyin bunlar birer sonuç. Bulaşıcı hastalıklar, kuraklık, yeşilin azaltılması, deprem, bunların hepsine baktığımızda bir sonuçla karşı karşıyayız. Bunlar olmasın diye koruyucu önleyici tedbir almak gerekiyor. Şehirler ve dünya da vücut gibi. Daha baştan işi sıkı tutmak, koruyucu önleyici tedbirlerle kendimizi, ailemizi, toplumu, şehri, bölgeyi, ülkeyi ve dünyayı koruyarak kullanmamız lazım." diye konuştu.

2014'te göreve geldikten sonra İmar ve Ulaşım Master Planını yaparken, İklim Master Planı da hazırladıklarını belirten Şahin, bu planla şehrin kirletici unsurlarını ortaya çıkardıklarını, şehrin toprağının, havasının ve suyunun nasıl korunacağına dair önerileri listelediklerini anlattı.

Ulaşımın havayı kirletmesinin bütün metropollerin en büyük sorunu olduğuna dikkati çeken Şahin, bunun önüne geçmek için toplu ulaşım filolarını gençleştirdiklerini, yeni alınan otobüsleri doğal gaza çevirdiklerini ve filoyu elektrikliye çevirme üzerine çalışma yaptıklarını aktardı.

"Çok hızlı bir iklim kanunu çıkarmamız lazım"

Başlattıkları "Yeşil Şehirler Huzurlu Nesiller" projesi kapsamında 27 milyon fidan dikeceklerini anlatan Şahin, geçen yıl 3 milyon fidan diktiklerini, bu yıl 7 milyon fidan dikmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Gaziantep'in havasını, suyu ve toprağındaki mevcut kirliliği temizleme, yeni kirlilik oluşturmama ve yeni yeşil alanlar oluşturmayla ilgili olağanüstü gayret gösterdiğini ifade eden Şahin, buna "yeşil ekonomi" adını verdiklerini aktardı.

Fatma Şahin, "Çok hızlı bir iklim kanunu çıkarmamız lazım. Biz de buna hazırız. Belediyeler Birliği olarak nasıl bir iklim kanunu çıkması gerekiyor, bunun altyapısını hazırlamalıyız. Hukuk devletinde bu çok mühim." ifadelerini kullandı.

Özellikle sulanabilir arazilerde elektrik maliyetinin çok yüksek olduğuna işaret eden Şahin, "Bugün hep konuştuğumuz konulardan bir tanesi, kendi kendine yetme, akıllı gıda, akıllı tarım. Yüksek teknolojiyi kullanarak verimliliği artırma. 3 dönem milletvekilliği yaptım. Şu anda bana başa dön ne yaparsın deseler, bu şehirde sulanabilir arazilerin her yerine yenilenebilir enerji yaparım. Yenilenebilir enerjiyi, güneş enerjisini son 10 yılda çok daha güçlü kullanmaya başladık. Çünkü 2004'e kadar yenilenebilir enerji kanunumuz yoktu. Sular aktı gitti, rüzgar döndü durdu, güneş yaktı fakat enerjiye dönüşmedi. Artık yenilenebilir çevreci enerji üzerinde çok çok dolu çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Amacımız, iyi bir atık yönetimiyle atığın yakılarak enerjiye dönüştürülmesi"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da yeşil dönüşümün insanların yaşam kalitesini artırması, toplumun daha mutlu ve sağlıklı kentlerde yaşaması için yol haritasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Kemerburgaz ve Hacıosman Atatürk Kent Ormanlarının açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan İmamoğlu, şehrin aktif yeşil alanlarını artırdıklarını kaydetti.

Atık yönetimiyle ilgili ciddi adımları attıklarını bildiren İmamoğlu, bu alanda yürütülen çalışmalar ve tesisler hakkında bilgi verdi. İmamoğlu, "Temel amacımız, iyi bir atık yönetimi ile var olan atığın hem azaltılması hem de yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlamak ve bunun stoklanmasından doğacak çevre kirliliğini bertaraf etmek." diye konuştu.

Yerel yönetimlerde reform ihtiyacının uzun zamandır konuşulan bir olgu olduğunu ifade eden İmamoğlu, bu amaçla kendilerinin de meydan ve bazı alanların tasarımları için süreçleri halkla birlikte yürüttüklerini söyledi.

Kent Konseyini kurduklarını belirten İmamoğlu, "İstanbul Senin" sloganıyla katılımcılığı artırıp yarışmalar, anketler, muhtarlıklar, diğer belediyeler ve uzmanlarla birlikte yerel demokrasiyi güçlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

KOBİ'ler ve küçük işletmelerin yeşil dönüşümde önemine vurgu yapan İmamoğlu, "Çevreyi tükettikçe yerine konamıyor, bunu bilmek lazım. Sanayi, üretim olmazsa olmaz. İnsanların ekmeği, yaşamı, istihdamı, ekonomisi açısından. Ama esas bizi ayakta tutan şehrin havası suyu, doğası ve bu anlamda geliştirilmesi. Bu noktada sürdürülebilir çevre için KOBİ'lerle birlikte olmayı, adım atmayı önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title