İlyada Kırkyama Buluşması Başladı
Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen "3.İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması" başladı.
"3. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması" festival korteji ile başladı. İstiklal İlköğretim Okulunda gerçekleştirilen açılış kokteyline Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan ile Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer ve eşi çok sayıda davetli ve ilgili katıldı.
Açılışta konuşma yapan buluşmanın onur konuğu Berrin Kızanlıklı; "Kendimi kırkyama aşığı olarak görüyorum. 30 yıldır kırkyama ile birlikteyim. Kırkyama, roman, hikaye, matematik, geometri, felsefedir. Hikayelerimizi kumaş parçalarına dökeriz, yorganlar, nakışlarız, hesaplarız, bir milimetre şaşırırsak başımıza büyük işler açar. Arada coşar çığınca çalışalım deriz. Onun da içerisinde kuralları vardır. Her istediğimizi yanına koyamayız. Kırkyama, paylaşımdır, sabırdır. Küçük parçaları birbirimize hediye ederiz. Bizim eserlerimizin hepsi bireydir. Hepsinin kimlikleri vardır. Kim yaptı, kaç yılında hangi duygularla yapıldı onları yazarız onlar da sergilenmekten mutluluk duyarlar. Hele müzelere girerse başkanım daha çok mutluluk duyarlar. Kırkyama dünyada sanat dalı olarak kabul edildi. Maalesef Türkiye'de sanat dalı olarak kabul görmedi. Sergilenme salonları bulmak çok güç. Çanakkale halkı Belediye ve Kent Konseyi açısından çok şanslı. Onlara Türkiye adına teşekkür ediyorum. İnşallah müze açılır. İlk hareketler her zaman tarihe geçmiştir. Çanakkale bu müze ile başarılı olur ve tarihe geçer."
"Analardır adam eden adamı aydınlıklardır önümüzde gider" dizeleriyle konuşmasını başlayan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz; "Kırkyama çalışma Gurubu'nun başlattığı ve bugün Türkiye çapında sizlerin söylemiyle örnek olan bu çalışmayı gerçekleştiren bütün kadınları saygıyla selamlıyorum. Çalışmalarının devamı için Kent Konseyi olarak ve Çanakkale olarak elimizden gelen katkıyı yapacağız" dedi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Türkiye'nin çeşitli illerinden ve farklı ülkelerden gelen davetlilerimiz var. Çok önemli bir işlev yapmanın güzel sanat eserleri ortaya koymanın gururu ile Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubunun misafiri olarak geldiler. Benim için kırkyama kadının el emeğinin neler yapabileceğinin göstergesi. Kırkyama bize yabancı değil. Aslında ninelerimizden tarihimizden gelen bir birikim. Eskiden imkanlar az teknolojik, ekonomik gelişmeler yeterli değildi. Evde kullanılanları bir daha kullanmak için başka forma geçiriyor ve bunları kızlarına, yeğenlerine aktarıyorlar bu şekilde devam ediyordu. Teknoloji gelişince bu tür bazı özelliklerimizi kaybediyoruz. Aslında bu geçmişteki birikim ve becerilerin ortaya çıkması. Aynı zamanda çok önemli bir estetikte var. Bu yıl üçüncüsünü yaparken yurt içi ve yurt dışı katılımın zenginleştiğini görüyorum. El emeği göz nuru aynı zamanda özgürlük demektir. Bu etkinliğin daha da gelişmesi için ne destek gerekiyorsa yapacağız. Müze kavramını geliştirebiliriz." dedi.
Konuşmaların ardından geçen yıldan bugüne kadar geçen bir yılda, Çanakkale'de kurulması plânlanan "Kırkyama Müzesi"ne yapılan bağışlar ve eser sahipleri takdim edildi.
Buluşmaya katılan el emeği eserler Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi salonu, Cumhuriyet Ortaokulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Eski Ermeni Kilisesinde 11 Eylül akşamına kadar sergilenecek.