İlo Türkiye Direktörü Efendioğlu Açıklaması
İLO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, Türkiye'de kadın işsizlik oranının yüksek olduğunu söyledi.
Bursa'da konuşan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, Türkiye'de kadın işsizlik oranının yüksek olduğunu belirterek, "İş bulabilen kadınlar erkeklere göre daha kalitesiz yerlerde, güvencesiz ve düşük ücretle çalışıyorlar. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporu'na göre kadın istihdamında 136 ülke arasında 120'nci sıradayız" dedi.
İLO ile Türkiye İş Kurumu işbirliği'nce yürütülen 'Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye'de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi' projesinin Bursa ayağı Almira Otel'de gerçekleşti. Proje kapsamında geçtiğimiz hafta Konya'da kadınlarla sivil toplum örgütleri ve sendikalarla yapılan toplantı, Bursa'da da devam etti.
Moderatörlüğünü CNN Türk Program Yapımcısı ve sunucusu Şirin Payzın'ın yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan İLO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yolunun istihdamdan geçtiğini kaydetti. Türkiye'de 10 kadından 7'sinin iş gücüne katılmadığına dikkat çeken Efendioğlu, "Kadınlarda iş gücüne katılanlar arasında işsizlik oranı erkeklere göre 2.3 puan daha yüksek. İş bulabilen kadınlar erkeklere göre daha kalitesiz yerlerde, güvencesiz ve düşük ücretle çalışıyorlar. Kadınlar işin yanı sıra evdeki, yaşlı ve çocuk bakımı, ev işleri gibi ek sorumlulukları da karşılamak zorunda. Dünya Ekonomik Forumunun 2013 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporuna göre kadın istihdamında 136 ülke arasında 120'nci sıradayız" dedi.
Bu projenin Konya, Bursa ve İstanbul ile sınırlı kalmayacağını ve ulusal bir proje olduğunu kaydeden Efendioğlu, hedeflerinin Türkiye genelinde yapılacak projelerle kadın ve erkek eğitliğini işte, evde ve her alanda geliştirmek olduğunu vurguladı.
İSTİHDAMDA CİDDİ UÇURUM VAR
Bursa'daki verilerinde Türkiye'yi yansıttığını belirten Efendioğlu, "Bursa'da işsizlik oranı kadınların aleyhine 5 puan fark var. Kadınlar da işsizlik yüzde 10.1 iken erkeklerde yüzde 5.7. İstihdam oranına baktığımızda kadınlarda yüzde 27.6, erkeklerde yüzde 66. 3. Ciddi bir uçurum söz konusu. Bursa'da İş-Kur ile birlikte belirlenen mesleklerde eğitimler gerçekleştireceğiz. Kadının insan hakları ve çalışma standartlarını da anlatarak toplumsal cinsiyet eşitliğini öğreteceğiz" diye konuştu.
2 BİN 400 MEZUN VERDİK
Çalışma ve İş Kurumu Bursa İl Müdürü Kasım Tilki, sanayide söz sahibi olan kadınların artık model olarak görüldüğünü belirterek, "Bu bize kapı açtı. Kurslarımızdan 2 bin 400 girişimci arkadaşımızı mezun ettik. Bunların yüzde 50'si kadın. Ama bu yeterli değil" dedi.
Şirin Payzın, geleneksel ve toplumsal kalıplaşmış algıların kadının iş yaşamına katılmasını engellediğini dile getirerek, "Asıl amacımız kadınları evden çıkartabilmek. 'Ben iş istiyorum' demeleri. Kadınların istihdamını ne kadar çok sağlayabilirsek şiddet eğilimi de aşağılara çekilecektir" dedi. Payzın, yerel seçimler öncesi kadınlar üzerine çok fazla bir şey söylenmediğini belirterek, genel seçimlerde kadın meselesinin de öne çıkması için projenin etkili olmasını umduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Şirin Payzın'ın moderatörlüğünde Bursa'da Kadın İstihdamı: Güçlükler ve Fısatlar konulu panelde İLO Türkiye Ofisi uzmanı Ozan Çakmak, Milliyet Gazetesi yazarı Mehveş Evin, Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği'nden Ebru Batik, Kadın Emeği ve İstisdamı Girişimi'nden Sevgi Ay, Türk İş'e bağlı TEKSİF'den Emine Demiral, Hak İş Hizmet İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Melike Özmen ve girişimci Gülşah Özbay tarafından kadının istihdamında yaşanan sorunlar ve çözüm yollarını katılımcılarla tartıştı.