Haberler

İlkokul Mezunu Mucit, Bor Madenini Saflaştırmayı Başardı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Durukan, dünyada yalnızca ABD'nin yaptığı bilinen bor maddesini saflaştırma çalışmasını Türkiye'de de tamamlayarak, daha da fazlasını yaptı.

Durukan, dünyada yalnızca ABD'nin yaptığı bilinen bor maddesini saflaştırma çalışmasını Türkiye'de de tamamlayarak, daha da fazlasını yaptı. ABD'de bor maddesi saflaştırılarak, içinden yalnızca 'sodyum pentaborat' maddesi alınabilinirken, Durukan bu maddenin kullanımı konusunda keşfettiği buluşuyla Türkiye'de ve dünyada inşaat sektörüne yeni bir boyut kazandırdığını anlattı. Elde edilen 'sodyum pentaborat'ın üretimi için gereken patentin de alındığı belirtildi.

'İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ÇIĞIR AÇACAK BETON'

Edremit'te kurulu olan Kale Naturel Bitkisel Ürün, Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin sahibi Faruk Durukan, bor elementini saflaştırarak elde ettiği 'sodyum pentaboratı' çimento imalatında denedi ve sürpriz bir sonuçla karşılaştı. Çimentonun içine belirli miktarda sodyum pentaborat karıştırılarak imal edilen betonun, normal betona kıyasla kırılması veya deforme olmasının kesinlikle mümkün olmadığını fark etti. Durukan ayrıca, sodyum pentaborat katılarak üretilen betonun en büyük özelliğinin radyasyonu tamamen absorbe edebilmesi olduğu öne sürdü. Durukan şöyle dedi

Bu sayede, ülkemizde kurulacak olan bir nükleer santralin yapımında sodyum pentaborat içerikli beton kullanıldığı takdirde, bu yapı dünyanın en güvenli nükleer santrali olacak. Bu beton askeri depo binalarında, düşük hidrotasyon nedeniyle, tüp geçit, tünel, köprü, beton yol ya da barajlarda, güvenli atık depolama alanlarında, hastanelerin röntgen odalarında, güçlendirilmiş olması nedeniyle de yüksek binaların inşasında kullanılabilecek.

PATENTİNİ DE ALDI

Yüzyıllardır, dünyadake rezervin yüzde 72'sinin Türkiye'de olduğu bilinmesine rağmen işlenememesinden yakınılan, dünyanın en değerli yakıtı ve elementi olarak varsayılan bor madenini saflaştırmayı ve insan hayatına kolaylıklar getiren bir madde elde etmeyi başarmanın sevinci içinde olduklarını belirten Durukan şöyle devam etti

Ülkemizde yıllardır hep bir söylenti vardır. 'Bor'un dünya rezervinin yüzde 72'si bizde ama işlenemiyor' diye. Oysa biz boru artık en son saflık derecesine kadar getirip işlemeyi başardık. Bor'un başlangıç işleme hali ise sodyum pentaborat'tır. Biz bu maddeyi de üretmeyi başardık. Bu maddenin en özellikli kullanım alanı ise, radyasyon geçişini durdurma görevi yaptığı için nükleer santrallerdir. Betonu kırılamayacak sertliğe ulaştırdığı için, yüksek binaların yapımında da rahatça kullanılabilir.

ELMAS KADAR SERT

Sodyum pentaborat karışımlı betonu laboratuvarlarda test ettirip, olumlu sonuç aldıklarını da ifade eden Durukan, şunları söyledi

Sonraki aşama da bu betonu bir inşaatın kolanlarında denedik, sertlik derecesini belirledik. 9.5 sertlik derecesine ulaştık. Elmas madeninin sertlik derecesi bile 10. Bu çalışmanın patentini de almış bulunmaktayız. Artık ülkemiz işlenmiş bor satma safhasına gelmiştir. Biz de bu konuda çalışmalarımızı geliştirerek sürdürüyoruz. Amacımız, bundan sonra Bor'un daha da geniş kullanım alanlarını belirleyip, buna uygun malzemeler yaparak, ülkemizdeki hammaddeyi işleyip dünya piyasasına satmak. KUTU-1

FİRETEX İLE MİLENYUM ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Faruk Durukan, 'mucizevi su' olarak tanımlanan 'Firetex' isimli ürün sayesinde, 2006 yılında Ticari Liderler Kulübü tarafından İspanya'nın başkenti Madrid'te 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Yapı Ödülleri kapsamında Milenyum Ödülü'ne layık görülmüştü.

KUTU-2

İlkokul mezunu Türk mucit Faruk Durukan, patentini aldığı 'sindirmatik' adlı, 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununu çözüme kavuşturan makinesiyle de dikkati çekmişti. Zeytin karasuyunu ilaç, kozmetik ve gıda sektörü için hammadde haline getiren makine, çok sayıda ülkeden sipariş almıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close