İlköğretimdeki Her 5 Çocuktan Biri Obez
Türkiye genelinde 7 8 yaş grubunda toplam 216 ilkokulda yapılan "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması" ön sonuçlarına göre, genel toplamda şişmanlık oranı yüzde 22,5 Araştırmaya göre, bu yaş grub...
Türkiye genelinde 7-8 yaş grubunda toplam 216 ilkokulda yapılan "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) ön sonuçlarına göre, genel toplamda şişmanlık oranı yüzde 22,5 olarak tespit edildi. Aynı yaş grubu için zayıflık yüzde 2,1, az kilolu oranı yüzde 2,3 ve bodurluk ise yüzde 2,4 olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yürütülen "Çocukluk Çağı Obezite Araştırması Ön Sonuçları" düzenlenen tanıtım toplantısında açıklandı.
DSÖ Türkiye Temsilcisi Maria Profili, açılışta yaptığı konuşmada, çocuklarda ve adelösanlarda görülen obezitenin, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, bunun önlenebilmesi için DSÖ'nün Avrupa Bölgesinde yer alan ülkeleri kapsayan çocuklarda obezite durumunu ortaya koyacak çalışma başlattığını söyledi.
DSÖ Avrupa Bölgesindeki üye ülkelerin bu konuyu siyasi gündemlerinde üst sıraya taşıyacaklarını ifade ettiklerini ve buna yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Profili, en kısa sürede verilerin artış trendini bırakması gerektiğinin altını çizdi. Profili, obezitedeki artışın azaltılabilmesi için yürütülecek her projeye destek vereceklerini vurguladı.
DSÖ Avrupa COSI Uluslararası Koordinatörü Trudy Wijnhoven ise Türkiye'ye araştırmaya katkı sağlamasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmanın 2006 yılında gerçekleştirilen çok sayıda ülkenin katıldığı Bakanlar Konferansı ile başladığını anımsattı. Çalışma ile çocuklar arasında obezite sıklığına ilişkin ülkeler arasındaki verilerin karşılaştırılmasını istediklerini ifade eden Wijnhoven, hedeflerin 2015 yılına kadar gerçekleştirilmesi için çalıştıklarını bildirdi. Wijnhoven, daha önce 2 kez veri toplandığını belirterek, son toplantının da 2014-2015 döneminde yapılacağını bildirdi.
-Araştırma, ülke genelinde toplam 216 ilkokulda yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Atıf Ala da temel eğitimde yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu belirterek, araştırmanın Türkiye'yi temsil edebilen 216 okulda gerçekleştirildiğini anlattı.
-"Saha uygulaması Mayıs ayında gerçekleştirildi"
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Hasan Irmak ise dünyada meydana gelen ölümlerin yüzde 65'inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığını ifade ederek, bu hastalıklara tütün kullanımı, zararlı düzeyde alkol tüketimi, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi 4 faktörün etkili olduğunu bildirdi.
Önceki araştırmalara göre Türkiye'de her üç yetişkinden birinin obez ve 6-10 yaş grubunda obezite oranının yüzde 20 olduğunu vurgulayan Irmak, bu oranların azaltılabilmesi, insanların yaşam süresinin uzaması ve yaşam kalitesinin artırılabilmesi için projeye destek verdiklerini belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü'nden Dr. Ayşe Tülay Bağcı Bosi de araştırmaya ait ön rapor hakkında sunum yaptı.
-"Genel toplamda şişmanlık oranı yüzde 22,5"
"Çocukluk Çağı Obezite Araştırması" ön raporuna göre, Türkiye'de örneğe çıkılan illerde İl Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından ekip oluşturuldu. Ekipte, hekim, uzman hekim, beslenme uzmanı, hemşire-ebe, sağlık çalışanı olmak üzere toplam 77 araştırmacı yer aldı.
Hafif şişman ve şişmanlık prevalansına bakıldığında, 7 yaşındaki erkek çocukların yüzde 23,7'si, kız çocuklarının yüzde 22,4'ü hafif şişman; erkeklerin yüzde 11,3'ü ile kızların yüzde 6'sı şişman çıktı. Sekiz yaş grubunda ise erkeklerin yüzde 22,9'u ile kızların yüzde 20,7'si hafif şişman ve erkeklerin yüzde 8,6'sı ile kızların yüzde 7,3'ü şişman olarak belirlendi. Toplamda ise erkeklerin yüzde 23,3'ü, kızların yüzde 20,7'si hafif şişman ve erkeklerin yüzde 10'u ile kızların yüzde 6,6'sı şişman olarak belirlendi.
Zayıflık ve ciddi zayıflık prevelansı için 7 yaş grubunda erkeklerde yüzde 0,2 kızlarda yüzde 0,1 ciddi zayıflık; erkeklerde yüzde 2,3 kızlarda yüzde 1,6 değerleri ise zayıf, 8 yaş grubu için ise erkeklerde 0,5, kızlarda 0,3 ciddi zayıf, erkeklerde 2,2 kızlarda 2,2 oranlarında zayıf olarak belirlendi. Toplamda erkeklerin yüzde 0,3'ü ve kızların 0,2'si ciddi zayıf; erkeklerin 2,2'si ile kızların 1,9'u zayıf olarak tespit edildi.
Bodur ve ciddi bodurluk prevalansında da 7 yaş için erkek ve kızların yüzde 0,1'i ciddi bodur, erkeklerin yüzde 2'si ile kızların yüzde 2,5'u bodurken; 8 yaş için erkelerin 0.2'si ile kızların 0.3'ü ciddi bodurken, kızların 2.8'i ile erkeklerin yüzde 2.6'sı bodur olarak belirlendi. Toplamda ise erkeklerin 0,1'i kızların 0,2'si ciddi bodurken; erkeklerin 2,6'sı ile kızların 2,8'i bodur olarak hesaplandı.
Bölgelere göre değerlendirme yapıldığında şişmanlıkta Doğu Karadeniz yüzde 41,3 ile ilk sırada yer alırken; yüzde 28,3 ile İstanbul ikinci sırada, yüzde 26,3 ile Ege üçüncü sırada, yüzde 25 ile Akdeniz dördüncü sırada bulunuyor. Genel toplamda şişmanlık oranı yüzde 22,5, zayıflık yüzde 2,1, az kilolu oranı yüzde 2,3 ve bodur yüzde 2,4.
Şişmanlık, bodurluk ve zayıflık prevelansında kentteki erkek çocuklarının yüzde 24,9'u şişman çıkarken; bu oran kırlarda yüzde 14,8'de kalıyor; kızlarda ise kentlerdeki oran yüzde 23,4 kırda yüzde 13,6. Bodurluk açısından ise kentlerdeki oran erkeklerde 1,6 iken kırda bu oran yüzde 5,6'ya çıkıyor. Aynı durum kentteki kız çocuklarında 1,8 iken kırda yüzde 6'ya yükseliyor. - Ankara