Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İlker Başbuğ Salona İzleyicilerin Alkışları Arasında Girdi

İlker Başbuğ Salona İzleyicilerin Alkışları Arasında Girdi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay Eski Başkanı Başbuğ, 80 Gün Sonra İlk Kez Hakim Karşısına Çıktı

İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası'yla birleştirilen İnternet Andıcı Davası'nın 57. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Emekli albay Dursun Çiçek'inde aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık hazır bulundu.

Mahkeme tarafında 16 duruşmadan men edilen tutuklu sanık Serdar Öztürk de duruşmaya katılmazken, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.

İkinci Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ve 3 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmayı ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve İkinci Ergenekon Davası'nda tutuksuz olarak yargılanan Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da izleyici olarak duruşmaya katıldı. İlker Başbuğ'un çocukları Feride ve Murat Başbuğ da duruşmayı izliyor.

İZLEYİCİLER İLKER BAŞBUĞ'U AYAKTA ALKIŞLADI

İlker Başbuğ ve diğer tutuklu sanıklar saat 09.25 de duruşma salonuna alındı. İlker Başbuğ'un duruşma salonuna alınmasıyla birlikte duruşma salonunda bulunan izleyiciler Başbuğ'u ayakta alkışladı.

Başbuğ da kendisini alkışlayan izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. Sanık sandalyesine oturan Başbuğ bir süre tutuklu sanıklardan Hasan Iğsız ve Mehmet Otuzbiroğlu ile sohbet ettiği görüldü.

BAŞBUĞ'UN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

80 gündür Silivri 5 Nolu L tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve bugün ilk kez duruşmaya katılan Başbuğ'un kimlik tespiti yapıldı. 69 yaşında olan İlker Başbuğ, Fenerbahçe korumalı konutlarda ikamet ettiğini ancak 6 Ocak 2012 tarihinden beri Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde kaldığını söyledi.

Evli ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Başbuğ, 7 bin aylık gelirinin olduğunu ayrıca bir de kira geliri olduğunu ifade etti. Başbuğ emekli subay olduğunu da sözlerine ekledi.

AVUKAT YETKİSİZLİK VE GÖREVSİZLİK TALEP ETTİ

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, usule ilişkin itiraz olup olmadığını sordu. İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Başbuğ hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Avukat Sezer, dava konusu internet siteleri ile ilgili andıçın hazırlandığı yerin Genelkurmay Başkanlığı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nın ise Ankara'da bulunduğuna dikkat çekerek, görevli mahkemelerin Ankara'da bulunduğu belirtti.

Sezer bütün bunların gözönünde bulundurularak yetkisizlik kararı verilmesini talep etti. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel görevsizlik ve yetkisizlik talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme Heyeti talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

DAVALAR 17 ŞUBATTA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Şubat 2012 tarihinde İlker Başbuğ hakkında açılan davanın, İnternet Andıcı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti. İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Ocak'ta tutuklanan Başbuğ'un 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. İnternet Andıcı davası'nda 16'sı tutuklu 30 sanık yargılanıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title