Haberler

İlk Uydu Vericili Dişi Kurt Öldürüldü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Asena' ismini verdiğimiz dişi kurdun, sol göğüs bölümüne isabet etmiş saçma yarası tespit edildi. Saçmanın akciğerlere isabet ederek, iç kanamaya...

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Türkiye'nin uydu vericili ilk dişi kurdu "Asena"nın kaçak avcılar tarafından vurulduğunu belirterek, dişi kurdun, sol göğüs bölümüne gelen saçmanın akciğerlere isabet ederek, iç kanamaya neden olduğu ve kurdun bu nedenle öldüğünü belirlediklerini bildirdi.

Utah Üniversitesi öğretim üyesi de olan Şekercioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, KuzeyDoğa Derneği'nin Kars'ın Sarıkamış ilçesi ormanlarında 2010 yılında başlattığı Büyük Etoburların Araştırılması Projesi'nde, 2013 yılında Türkiye'nin GPS/GSM vericisi takılan ilk dişi kurdun öldürüldüğünü ifade etti.

KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Kafkas, Utah, Zagreb ve Zurih üniversiteleri ortaklığında gerçekleştirilen projeyle, dişi kurda vericinin haziranda takıldığını anımsatan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Asena'ya verici, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan gözetiminde takılmıştı. Vurulan kurt, DKMP yetkilileri kontrolünde, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi. Veteriner Hekim Ayşegül Çoban tarafından biyometrik ölçümleri alınan kurdun, patolog Doç. Dr. Hasan Özen tarafından yapılan nekropsi sonucunda, sol göğüs bölümüne isabet etmiş saçma yarası tespit edildi. Saçmanın akciğerlere isabet ederek, iç kanamaya neden olduğu ve kurdun bu nedenle öldüğü belirlendi. Asena, verici takıldığı 3 Haziran'dan bu yana bin 934 kilometre yürüdü ve 230 kilometkare alanı kullandı."

"Tilkiler gibi kurtlar da çiftçinin dostudur"

Dernek olarak 2010 yılından beri yürüttükleri proje kapsamında Kars'ta insanlar tarafından öldürülen en az 8 kurt tespit ettiklerinin altını çizen Şekercioğlu, "Ülkemizde kurt ne yazık ki genelde öldürülmesi gereken bir 'canavar' olarak görülüyor. Aslında kurtlar ekolojik açıdan en önemli canlılardan. Tilkiler gibi kurtlar da çiftçinin dostudur" ifadelerini kullandı.

Son iki hafta içerisinde besin zincirinin tepesinde bulunan ve büyük memeli türü olan leopar (pars), vaşak, karakulak ve son olarak da Türkiye'nin uydu vericili ilk dişi kurdu Asena'nın insanlar tarafından öldürüldüğünü dile getiren Şekercioğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Sağlıklı ekosistemin en önemli göstergeleri arasında olan kurtlar, avladıkları canlı türlerinin sayılarını kontrol ederek, doğal dengeyi sağlarlar. Örneğin ABD'de kurtların yok olması sonucu hızla artan geyikler, özellikle nehir boylarındaki birçok bitkiyi tamamen tüketerek, nehir ekosistemlerinin bozulmasına ve erozyonun artmasına yol açtı. Kurtların Yellowstone Milli Parkı'na geri getirilip salınması sonucu geyik nüfusu kontrol altına alındı, nehir boyundaki söğütler geri geldi, erozyon çok azaldı ve nehir boyu korularda yaşayan kuş ve diğer canlı türlerinin sayısı arttı. Ülkemizde de kurtların azalması, yaban domuzlarının sayılarının artarak domuzların doğal ve tarımsal ekosistemlere verdikleri zararı arttırabilir."

Sarıkamış bölgesinde düzenli olarak görülen boz ayı ve kurtların aslında yaban turizmi için önemli olduğunun altını çizen Şekercioğlu, ABD Yellowstone Milli Parkı'na her yıl 151 bin kişinin kurtları görmeye geldiğini ve bunun 35 milyon dolar gelir sağladığına dikkati çekti. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel
title
Close