İlk Türk Uçağı
Geçen yıl Mart ayında yapılan seçmelerde, Amerikalı Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği (GOCA), İngiliz ADS (Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstrisi Derneği), Alman DKF (Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği)'nden oluşan organizasyon...
Geçen yıl Mart ayında yapılan seçmelerde, Amerikalı Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği (GOCA), İngiliz ADS (Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstrisi Derneği), Alman DKF (Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği)'nden oluşan organizasyon komitesinden tam not alarak İzmir'de düzenlenmesine karar verilen Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı, 20-23 Mayıs tarihlerinde Swissotel Grand Efes'te düzenleniyor.
GOCA, ESBAŞ, IZKA ve SSM temsilcileri ile sektörün lider firmalarının üst düzey yöneticilerini bir araya geldiği toplantıda, basına açıklama yapan yöneticiler toplantıların gidişatı hakkında bilgi verdi. Basın toplantısına katılan Savunma Sanayi
Müsteşarı Murad Bayar, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk Türk uçağı Türk Kuşu eğitim uçağının tanıtımının yakında yapılacağını söyleyen Bayar; "F-35 projesi rekabetçi sistem çerçevesinde devam ediyor" dedi.
Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı için İzmir'e gelen Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin havacılık alanında yaptığı çalışmaları hakkında bilgi veren Bayar; şöyle konuştu: "Savunma sanayinin görevi savunma sanayisini takip etmek. İzmir'deki konferans havacılık firmalarının bir konferansıdır. İzmir'de havacılık alanındaki kümelenmenin başlamış olması bunda etken. Bu konferanstan beklentimiz firmaların Türkiye'yi daha yakından tanımayı sağlamak. Bizim ofset adını verdiğimiz mekanizma ile yabancı şirketleri yatırıma teşvik ediyoruz. Türkiye'de havacılık sanayiinde büyük gelişme var. Hükümetin teşvikleri de etkili oluyor. Bu alanda yapılacak yatırımlar en yüksek teşvikler arasına alındı. Gerek savunma gerek uçak imalatı alanlarında hızlı gelişme bekliyoruz. Bu konferans bu aşamalarda önemli bir adım olur. Bu konferans içinde en büyük katılımın olduğu konferans olduğunu biliyoruz. İzmir için önemli yatırımlara başlangıç olmasını temenni ediyoruz. İnsansız hava araçlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Askeri uçakların modernizasyonlarını yapıyoruz. Hedefimiz Türkiye'ye özgü uçak geliştirmek. Türk Kuşu adını verdiğimiz uçağı geliştiriyoruz. Basına tanıtımı yapılacak. Türkiye savaş uçağı tasarım çalışmalarını devam ettiriyor. Buna katkı yapacak sanayi kuruluşları, üniversitelerle konferans yaptık. Türk Hava Kuvvetlerinin son 20 yıl içinde savaş uçağı geliştirmeye başlayacak. Savaş uçağı yapmak uzun vadeli bir iş. Sivil uçak projeleri de var. Bölgesel yolcu uçağı gelişmelerine destek veriyoruz. Türkiye her halükarda insansız ve askeri uçaklarla bir yere geldik.
F-35 için iş payı ortaklığı aldık. Uçak motoruna yönelik gelişmeler yapılacak. Eskişehir ve İstanbul'da imalatlar var. F-35 rekabetçi sistem var. Ofset sistemi yok. 8 milyar dolar iş payı var. F-35 projesinde şirketler rekabet çerçevesinde paylarını aldılar."
TÜRKİYE'NİN BAŞARISI MUAZZAM
Konferans Başkanlığını da yürütecek olan Goca Başkanı Cary Viktor; Türkiye'nin başarısının muazzam olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ben buraya geldiğimde TAİ oluşturduk. Türkiye uzay alanında havacılık alanında büyük adımlar attı. Şimdiye kadar en büyük toplantıyı İzmir'de gerçekleştiriyoruz. İzmir çok gelişmiş durumda. Ben en son 1988 yılında gelmiştim. Çok büyük değişimler yaşamış, çok gelişmiş. İzmir bir çok şehir arasından seçildi. İzmir'i seçerek doğru bir karar aldığımızı bir kez daha görüyorum. Hizmetten çok memnunuz. Ofset programını konuşacağız. Biz ofset programı ile üç Hilton Oteli yaptık. İzmir, Ankara, Mersin. Şimdi F-16 programı geliştiriyoruz."
İzmir'den çok memnun olduklarını dile getiren Dolin International Başkanı Dov Hyman; "Murad Bayar konferansta konuşmacı olarak gelecek çok mutlu olduk. Savunma sanayinden 12 temsilci gelecek. Teknolojik gelişmeler, yenilikçilik ve ofset programları konuşulacak" dedi.
İzmir'de bu tür konferansların düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını dile getiren İzmir Kalkınma Ajansı (İZ-KA) Genel Sekreteri Ergüder Can; şunları söyledi: "İzmir'de havacılık kümelenmesi çalışmaları yapıyoruz. Bu da İzmir'e katkı verecektir. Özellikle İzmir'de bu alanda faaliyet yapan firmaların İzmir'e katkıda bulunmasını bekliyoruz. Bu toplantının başarılı geçmesini temenni ediyorum. Firmalar şimdi toplantıya geldi. İzmir'i gördüler. Yatırım yapmak için İzmir'i gördüler. Bundan sonra ki süreçte bu bağlantıyı koparmamak için çalışacağız"
Esbaş Başkanı Mary Tuncer de; "Keşke burada Kaya otursaydı. Aslında bütün bu işi Kaya Tuncer başlatmıştı. Sayın Kaya Bey, toplantıyı İzmir'de yapabilir miyiz? demişti. Bu toplantı o zaman Kaya Bey tarafından ayarlanmıştı bile.
Kaya Bey ve ben toplantının İzmir'de yapılacağını duyduğumuzda çok mutlu olduk. İzmir'deydik o zaman. Esbaş olarak Esbaş'ın büyümesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. - İZMİR