'İlk Koylü Kadın Milletvekili' Satı Kadın'ın Evi Müze Oluyor
Ankara'nın Kazan İlçesi'nden Türkiye'de 'ilk köylü kadın milletvekili' olarak 1935 yılında 5'inci dönem miletvekili olarak TBMM'ye giren Satı Kadın'ın adı, doğup büyüdüğü evin müze olmasıyla yaşatılacak.
Ankara'nın Kazan İlçesi'nden Türkiye'de 'ilk köylü kadın milletvekili' olarak 1935 yılında 5'inci dönem miletvekili olarak TBMM'ye giren Satı Kadın'ın adı, doğup büyüdüğü evin müze olmasıyla yaşatılacak.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78'inci yıldönümü 5 Aralık'taki etkinlikler, Kazan'da Satı Kadın anıtına çelenk konulması ile başladı. Satı Kadın'ın evinin müzeye çevrilmesiyle ilgili devir- teslim töreni, Satı Kadın Konağı önünde ailesi adına Zekai Çırpanoğlu ile Belediye Başkanı Lokman Ertürk arasında imzalandı. Törende, İlçe Kaymakamı Veysel Beyru ve Satı Kadın ailesi hazır bulundu. Törende ayrıca Kazan Belediyesi tarafından hazırlanan ve 3. basımı yapılan 'Türk Kadını ve Satı Kadın' adlı kitap dağıtıldı.
'İlk köylü kadın milletvekilli' sıfatı ile 1935 yılında 5'inci dönem milletvekili olarak TBMM'ne giren Satı Kadın'ın adı, doğduğu ve büyüdüğü evin müzeye dönüştürülmesiyle yaşatılmasına karar verildi. Kazan'da Satı Kadın adına ayrıca bir mahalle ve bir de park bulunuyor. Kazan Kaymakamı Veysel Beyru, "İhtiyacımız olan böyle bir müzeyi dört gözle bekliyorduk. Çünkü Satı Kadın'ı sadece basılan kitaplarla anlatmak mümkün olmayabilir. Müze sayesinde Satı Kadın'ı anlatacağız. Kızlarımız özellikle etkilenecek, Satı Kadın'ı örnek alarak daha çok okuyacak, haklarını aramakta daha cesur davranacaklar" dedi.
Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise ilçede Satı Kadın Müzesi'nin konuşulması kendisi için gurur verici bir gün olduğunu belirtirken, "Kazan, hep 'ilk' ve 'en'lerle anılır oldu. Belediye olarak yapacağımız bu müze sayesinde Satı Kadın'ı ve onun nezdinde Türk kadınına hak ettiği değerin verilmesi adına iyi bir adım olacağını düşünüyorum" dedi. Satı Kadın'ın torunu Zekai Çırpanoğlu da Türk kadınına verilen hak ettiği değerin anlaşılması adına Satı Kadın ailesi ve torunları olarak bir araya gelip, yaşadığı evin müze olarak değerlendirilmesi kararı aldıklarını söyledi. Çırpanoğlu, Sadı Kadın isminin müzede de yaşatılmasının kendileri için övünç kaynağı olacağını belirtti.
Projelendirme çalışmasından sonra Müzeler Genel Müdürlüğü'ne kaydı yapılacak konak için çalışmaların 5 Aralık 2013 tarihine kadar bitirilmesi hedefleniyor. Satı Kadın'a ait eşyaların sergileneceği müze, Kazan Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilecek. - Ankara / Kazan