İleri Kardiyovasküler Çözümler Sempozyumunda Kardiyologlar Buluştu
Girişimsel kardiyoloji ile ilgili yeni ve özellikli uygulamaların ele aldığı sempozyumun teması "Kalp ve damar hastalıklarında ileri teknolojiler" idi.
Liv Hospital tarafından ikinci kez düzenlenen, uluslararası "İleri Kardiyovasküler Çözümler" ACS Sempozyumu Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü'nde yurtdışı ve yurtiçinden kardiyoloji uzmanlarının yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Doç. Dr. Enis Oğuz, Doç. Dr. Yelda Tayyareci, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özkara'nın ev sahipliği yaptığı sempozyumda, birbirinden değerli kardiyologlar dünyada ve ülkemizde kullanılan son gelişmeler ve tedavi yöntemlerini meslektaşlarına aktardı.
TAVI işlemi tartışıldı
Bilgi Üniversitesi Konferans Salonu'nda hekimlerin katılımı ile gerçekleşen sempozyuma Türkiye ve dünyadan 250 kardiyolog ve kalp damar cerrahı katıldı. "İleri Kardiyovasküler Çözümler" sempozyumunda en dikkat çekici işlem, daha önce bir hasta üzerinde gerçekleştirilen TAVI uygulaması oldu. Girişimsel yöntemle kasıktan küçük bir kesiyle girilerek, göğüs kafesi açılmadan gerçekleştirilen kalp kapağı değişimi uygulaması Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu yönetiminde gözden geçirildi. Kendi kendine genişleyebilen akıllı metal bir stent üzerine yerleştirilmiş bir biyoprotez yeni nesil bir aort kapağın nasıl yerleştirilmesi gerektiği ile ilgili tüm teknik ayrıntılar konuşuldu.
Toplantı sırasında hastaya eriyen stent takıldı
Eriyebilen stentler eskiden sadece kolay lezyonlarda uygulanabilirken günümüzde, tecrübeli ellerde kompleks lezyonlarda da yerleştirilebiliyor. Sempozyumda canlı yapılacak bir stentleme olgusunda, koroner damarın çatallaştığı ve bypass operasyonu önerilmiş bir hastanın cerrahiyi istememesi üzerine eriyebilen stentle damarın nasıl açıldığı aktarıldı. Vakayı Londra Üniversitesi'nden Dr. Christos Bourantas ile birlikte gerçekleştiren Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, damar içinden alınan 3 boyutlu görüntüler eşliğinde teknik adımların nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgi aktardı. Dr. Bourantas kritik darlık oluşturmayan, ancak kalp krizi riski taşıyan, eskiden stent yerleştirilmesi düşünülmeyen hastaların eriyen stentle nasıl tedavi edilebileceğini anlattı.
Bypass yapılamayan damar stentle açıldı
Kalbi besleyen tüm koroner damarları hasta olan bir hastanın damar yapısı oldukça ince yapılı olması nedeniyle bypass yapılamayan bir hastaya bugüne kadar geliştirilmiş en ince ilaçlı stent canlı yayında tedavi edildi. Bu incelikteki damarlar daha önce tedavi edilemezken artık çok ince yapılı stentlerle açılabiliyor. Cerrahların bypass yapamadığı ve eskiden stent konulması imkansız olan ince damarların yeni nesil stentlerle nasıl açılabileceği sempozyumda tartışıldı. Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu ve Prof. Dr. Murat Çaylı tarafından gerçekleştirilen olguda el bileğinden girilerek yapılan işlem kalp içinden yapılan akım ölçümleri sonuçlarına bakılarak çok ince yapılı stentlerle başarılı bir şekilde tedavi edildi.
Ritim düzensizliğinde yeni yöntem; sol atrial apendaj kapatma
Sempozyumda ritim düzensizliği olup felç riski taşıyan ancak pıhtı oluşumunu engellemek için kan sulandırıcı kullanılamayan hastalarda kapalı bir tedavi yöntemi olan sol atrial apendaj kapatma yöntemi ile enine boyuna tartışıldı. Ülkemizde de uygulanabilecek bu yöntemin hangi hastalarda ve nasıl bir teknikle uygulanması gerektiğinin anlatıldığı sempozyumda Doç. Dr. Enis Oğuz "Pıhtı nedeniyle felç riski olan ama aynı zamanda pıhtı tedavisi için kan sulandırıcı kullanamayan veya öncesinde mide kanaması geçirmiş hastalarda yeni bir alternatif yöntem ile tedavi sağlanabilir" dedi.
Ameliyat için yüksek riskli hastalarda TAVİ yöntemi güvenli
Kalp ve damar hastalıkları Türk toplumunda, sıklıkla görülen kronik rahatsızlıkların başında geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci, günümüzde kalp kapak değişimlerinin artık ameliyatsız olarak değiştirilebileceğine dikkat çekiyor. Doç. Dr. Yelda Tayyareci, "Kalp kapak değişimi, eskiden sadece cerrahi yöntemlerle yapılıyordu. Ancak günümüzde artık anjiyografiye benzer şekilde kateter yoluyla da ameliyatsız, kesi olmadan kapak değişikliği yapılabiliyor. Kasık bölgesinden girilerek kateter yardımıyla balon kapak sistemiyle aort kapağının ameliyatsız olarak yerleştirilmesi artık mümkün. Özellikle ileri yaşlardaki ameliyat için yüksek riskte olan hastalarda bu yöntem güvenli şekilde kullanılıyor" dedi.