İlber Ortaylı: "Tolstoy'u En Çok Müslümanlar Severdi"
Tarih profesörü İlber Ortaylı, "Tolstoy'u Anlamak" başlıklı makalesinde; "sadece Rusya'nın değil Avrupa'nın da dâhisiydi" diye adlandırdığı Tolstoy'un hayatını, hakkında çıkmış söylentileri ve Müslümanlar tarafından neden sevildiğini anlatıyor.
Tarih profesörü İlber Ortaylı, Tuhaf Dergi'nin Kasım sayısındaki " Tolstoy'u Anlamak" başlıklı makalesinde; Avrupa'nın dâhisi dediği Rus yazar Tolstoy'un hakkında bilinmeyen detayları anlatıyor. 'Tolstoy' isminin özelliğini açıklayarak makalesine başlayan ve ardından yazarın ailesinden bahseden İlber Ortaylı, yazarın atalarından biri olan Pyotr Andreyeviç Tolstoy'un kim olduğunu ve Osmanlı İmparatorluğu ile bağlantısını açıklıyor.
İlber Ortaylı yazısının devamında, Müslüman sanatını ahlakla özdeşleştiren Tolstoy'un, Batı'da Mahatma Gandi, Rabindranath Tagore ya da Martin Luther King ile eşleştirildiğini, Doğu'da ise Tolstoy'u en çok Müslümanların sevdiğini, çünkü Tolstoy'un Müslümanlık ve Müslüman medeniyetleri hakkında söylediklerinin çok cesur ve hatta yer yer saldırgan olduğunu söylüyor.
"İnsanın iyisi de var, kötüsü de… Fakat her kötünün içinde iyilik, her iyinin içinde de kötülük vardır." diyen İlber Ortaylı, Tolstoy'un yarattığı ve yazdığı insanların herkesin ilgisini çekmeyeceğini söylüyor ve ekliyor: "Ama her şeye rağmen yazdıklarının kökeninde derin bir felsefe var. Son derece akıllı bir dil kullanıyor. Yazdıklarında gevezelik yok. Bu yüzden Tolstoy'un her paragrafının, her diyaloğunun dikkatli okunması gerekiyor."
Tolstoy'un, Türkiye'deki okurların en çok yakınlık duyduğu yazarlardan biri olduğunu söyleyen İlber Ortaylı, yazar için; "Dünyanın tanıyıp hayran olduğu ama birtakım müesseselerin iltifat etmekte direndiği bir adamdı. Böyle insanlar her zaman için şöhreti de, hayranlığı da, saygıyı da hak ederler." diyor.
İlber Ortaylı'nın "Tolstoy'u Anlamak" başlıklı makalesinin tamamı Tuhaf Dergi Kasım sayısında…