Haberler

İl Genel Meclis Başkanı Dizer Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, "Hedefimiz bağcılığa uygun yerlerin en ekonomik ve en rantabl şekilde değerlendirilerek bağ alanlarını il genelinde yaygınlaştırmak.

İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, "Hedefimiz bağcılığa uygun yerlerin en ekonomik ve en rantabl şekilde değerlendirilerek bağ alanlarını il genelinde yaygınlaştırmak." dedi.

Dizer, beraberinde Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe, Turhal İlçe İl Özel İdaresi Müdürü Nazif Yılmaz ve İl Genel Meclis üyesi Ayla Bedirhan Çelik, "Turhal İlçesi Bağcılığı Geliştirme Projesi" kapsamında Tokat İl Özel İdaresi tarafından Kat ve Necip köylerinde yapılan modern ve terbiye sistemli bağcılık alanlarında incelemelerde bulunarak bilgi aldılar.

Başkan Dizer, yaptığı açıklamada, Tokat için çok ayrı bir yeri olan domatesten sonra sıralamaya giren üzümcülüğü ve bağ yaprağını yaymak amacıyla çiftçilerin yanlarında olduklarını söyledi.

Meclisin aldığı karar ile Tokat İl Özel İdaresi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde olduklarını belirten Dizer, "228 bin 571 adet asma bağ fidanının dağıtımını 10 ilçemizde gerçekleştirmiştik. Hedefimiz bağcılığa uygun yerlerin en ekonomik ve en rantabl şekilde değerlendirilerek bağ alanlarını il genelinde yaygınlaştırmak. Çiftçilerimizin daha önceden yetiştiriciliği konusunda yabancı olmadığı bir ürüne teşvik edilerek gelir seviyesinin yükseltmesini sağlayarak hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktır. Köylerimizin bağ alanlarının yetiştirildiği bölgelerde toprak yapısı ve coğrafi konumu dolayısı ile üzümlerin kendine has aroması tüccarlar tarafından tercih sebebi olmuş, bu durum dolayısıyla da üzüm yetiştiriciliği bölge halkının en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir." diye konuştu.

Türkiye'de tarım arazilerinin çok parçalı olduğun anlatan Dizer, "Tokat'ta durum farksız sayılmaz, biz de bu dezavantajlı durumu avantaja geçirmemizin en önemli fırsatlardan bir tanesi de bağcılıktır. Çünkü özellikle küçük alan dediğimiz alanlarda 3 dekar, 4 dekar, 5 dekar gibi alanlarda bağcılık yaparak ciddi katkı sağlayabilirsiniz. Ortalama dekar başına 300-350 kilo yaprak alabilirsiniz. Tokat genelinde 62 bin dekar alanda asma bağ yaprağı tesisinde yıllık olarak ortalama 37-38 bin ton üzüm, 15-20 bin ton ise bağ yaprağı alma kapasitemiz var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close