İKV'den Haftaya Bakış
Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 5 Mart 2014 tarihinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz hafta Türkiye-AB gündeminde öne çıkan başlıklar arasında Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyareti, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Brüksel temasları, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'na dair Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kabul edilen İlke Karar Taslağı ve TBMM'de kabul edilen Demokratikleşme Paketi yer aldı.
Avrupa Birliği'nde (AB) geçen haftanın gündeminde ağırlıklı olarak Ukrayna'daki gelişmeler, Avrupa Komisyonu'nun makro ekonomik dengesizlik konusunda yaptığı değerlendirme ve AB'nin yenilikçilik performansını gösteren Yenilikçilik Birliği Skor Tahtası yer aldı.
Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak 5 Mart 2014 tarihinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin oluşturulmasının 600'üncü yıl dönümünde gerçekleşen ziyaret kapsamında birçok protokol imzalandı ve Polonya'nın vize engelinin kalkmasıyla ilgili olarak Türkiye'ye verdiği destek Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski tarafından yinelendi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 4 Mart 2014 tarihinde Brüksel'e gitti. Ziyareti kapsamında AP'deki farklı grupların temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Bozdağ, AB'nin son dönemde Türkiye'de yargının işleyişine yönelik yaptığı eleştirilerin yanlış ve eksik bilgiye dayandığını vurguladı ve doğru bilgilendirme ile bu durumun düzeltilebileceğini söyledi.
2013 Yılı Türkiye İlerleme Raporu'na İlişkin AP İlke Karar Taslağı, 3 Mart 2014 tarihinde AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edildi. İlke karar taslağında, Türkiye'de son birkaç aydır yaşanan siyasi gelişmelerin yarattığı endişelerin sıklıkla dile getirilmesine karşın, AB'nin stratejik ortağı konumunda bulunan Türkiye'nin AB için taşıdığı önemin altı çizildi.
TBMM Genel Kurulu'nda 3 Mart 2014 tarihinde "Demokratikleşme paketi" olarak bilinen paket yasalaştı. Paket, yerel ve genel seçimlerde her türlü propaganda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilmesi ve siyasi partilerin 2'den fazla olmamak koşuluyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilmesi gibi siyasi alanda bazı reformları içeriyor.
Ukrayna'da Rusya'nın Kırım'a müdahalesi ile başlayan kriz, Kırım hükümetinin 16 Mart'ta bölgenin statüsü ile ilgili bir referandum kararı alması ile devam ediyor. Rus birlikler Ukrayna ordusuna ait üsleri çevrelemiş durumda ve Rusya'dan bölgeye askeri sevkiyat devam ediyor. Konuyu görüşmek üzere 3 Mart'ta toplanan AB Dışişleri Bakanlarının ardından, 6 Mart'ta AB üyesi devletlerin hükümet ve devlet başkanları olağanüstü AB Konseyi toplantısında bir araya geldi. Ukrayna geçici hükümetinin başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un da katıldığı Zirve'de, Rusya'nın müdahalesi kınandı, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı çağrısında bulunuldu ve sorunu diplomatik görüşmeler yoluyla çözümlemeye yanaşmaması halinde Rusya'ya bir dizi yaptırımın uygulanması kararlaştırıldı.
Avrupa Komisyonu tarafından 5 Mart tarihinde AB ekonomik yönetişimin güçlendirilmesi ve üye ülkeler arasında koordinasyonun artırılmasının amaçlandığı Avrupa Sömestri'nin bir parçası olan derinlemesine makroekonomik gözden geçirme çalışması açıklandı. Çalışma kapsamında, 17 ülkeye ilişkin değerlendirmelerin sonuçları açıklanırken, 14 ülkenin çeşitli makroekonomik dengesizlikler yaşadığı belirtiliyor.
Öte yandan, AB Temel Haklar Ajansı (FRA) 5 Mart 2014 tarihinde AB üyesi 28 ülkede, kadına karşı şiddet konusunda yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırma, AB'de her üç kadından birinin fiziksel ve cinsel şiddet mağduru olduğunu ve kadına yönelik şiddetin tüm AB üyesi ülkelerde önemli bir insan hakkı ihlali niteliğini taşıdığını gösteriyor.
Avrupa Komisyonu, Yenilikçilik Birliği Skor Tahtası'nı 4 Mart 2014 tarihinde yayımladı. Rapor, ekonomik krize rağmen AB Üye Devletleri'nin yenilikçilik performansının iyileştiği ve ülkeler arasında kaydedilen performans farkının azaldığına dikkat çekildi. Bununla birlikte AB'nin yenilikçilik alanındaki performansı ABD, Japonya ve Güney Kore'nin gerisinde kaldı.