Haberler

İKÜ 6. aile işletmeleri kongresi'nde

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AGMER düzenlendiği 6. Aile İşletmeleri Kongresi ses getirecek tartışmalar ve öne çıkan konu başlıkları ile sona erdi.

İKÜ 6. AİLE İŞLETMELERİ KONGRESİ'NDE:

İKİ GÜN SÜRESİNCE AİLE İŞLETMELERİNİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI!

10-11Nisan tarihlerinde İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (AGMER) düzenlendiği 6. Aile İşletmeleri Kongresi ses getirecek tartışmalar ve öne çıkan konu başlıkları ile sona erdi.

Kongre, İKÜ İktisadi ve İdariBilimler Fakültesi Dekanı, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Durmuş Dündar'ın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Dündarkonuşmasında ABD, Belçika ve Hindistan'daki aile işletmelerinin genel olarakyaşadıkları temel sorunlardan yola çıkarak Aile İşletmelerinin en önemli 5konusunun "Nakit Akışı, Ürün ve Servis Kalitesi, Karlılık, Verimlilik veSatışlardaki Artış" olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Dündar, Türkiye'deki Aileİşletmelerinin başlıca mücadele konularının ise "Aile ile iş arasında dengeyisağlamak, halefi eğitmek, hazırlamak ve işte ailenin kontrolünü sürdürmekolduğunu belirtti.

Üniversitenin Ataköy Yerleşkesinde gerçekleşen Kongreninikinci açılış konuşmacısı İKÜ Rektörü ve AGMER Müdürü Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir konuşmasındaİstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Araştırma Merkezi hakkında şubilgiler paylaştı: "Üniversiteler,genel olarak, akademik eğitim misyonlarıyla ön plana çıkarlar. Oysa ülke ve dünyakalkınmasına bilgiyle hizmet de, üniversitenin temel sorumluluk alanında yeralır. Aile işletmeleri ve girişimcilik konusunu, akademik düzeyde ele alan birmerkezi kurmak ve yaşatmak; yüzde 90'nını aile işletmelerinin oluşturduğuülkemize ve dolayısıyla dünyaya sorumluluğumuzun bir sembolüdür. AGMER, 6. kez gerçekleştirdiğiKongre hizmetiyle, bu alanda, önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bu süre zarfında, aile işletmeleri alanının, nabzınıtutan yönetici, akademisyen ve üyelerden toplam 135 konuşmacı davetlimiz oldu. 396akademisyen bilgi ve deneyimlerini paylaştı. 214 araştırmacı, bildirileriyleaile işletmeleri literatürüne, yeni bir boyut kattı. 5 kongremizle yaklaşık2500 dinleyiciyi AGMER olarak ağırladık."

Kongerinin ev sahibi olarak açılış konuşmalarınıyapan son konuşmacı İKÜ Mütevelli HeyetOnursal Başkanı İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç ise, bir aile işletmesisahibi ve yöneticisi olduğunu belirterek bu yılların kendisine sağladığıdeneyimlerden yola çıkarak geleceğe dönük düşüncelerini paylaştı. FahamettinAkıngüç aile işletmelerinin sürdürülebilirliği ile ilgili düşüncelerini şöyleözetledi: "Aile işletmelerinin başarısızlık nedenleri arasında aile içiilişkilerle işletme ilişkilerini dengelemek ve yürütmek önemli bir yer tutar. Bukonuda, her ailenin izlediği yollar farklı olup, kültürel özelliklerine görefarklı davranışlar sergileyebilir. İşletmenin sürdürülebilirliği açısından builişkilerin yönetilmesinde farklı metotlar kullanılabilir. Biz de, ağırlıklıolarak Aile Meclisi veya Aile Konseyi uygulamalarını kullanırken, bir yandan daAile Anayasasını kullanıyoruz. Aile değerlerinin ikinci ve üçüncü kuşaklaraaktarılmasında ise Varlık Eğitiminden yararlanmaya çalışıyoruz. Aileanayasasını, aile işletme ilişkilerinde yol gösteren bir pusula, bir tür yolharitası olarak görüyoruz. Diğer önemli bir konu da aile değerleri ile uyumluve güven duyulan profesyonel yöneticilerle çalışılırsa, aile işletmelerindesüreklilik sağlamak daha kolay olabilmektedir." dedi.

Kongreninilk ana konuşmacısı İstanbul SanayiOdası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan oldu. İSO Başkanı aile işletmeleri veİKÜ 6. Aile İşletmeleri Kongresi ile ilgili konuşmasında şunlara değindi: "Aileişletmelerini geleceğe taşımanın en etkin yolu kurumsallaşmaktan geçmektedir.Bu noktada nasıl bir kurumsallaşma sorusu önem kazanmaktadır. Kurumsallaşmasüreçlerinde profesyonel yöneticilerin rolü ve bu tarz yöneticilerde aranannitelikler iyi belirlenmeli, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim en baştagelen ilke olmalıdır. Kurumsallaşmış işletmelerde; kişiler yerine şirketinortak hedefleri ve amaçları doğrultusunda organizasyon vardır. Yetkiler vesorumluluklar dağıtılmıştır. Standartlar, kurallar ve ilkeler eşliğinde saygıve sevgiye dayalı bir çalışma ortamında yukarıdan aşağıya kadar herkes görev vesorumluluklarını bilmektedir. Aile şirketlerinde kurumsallaşma arayışlarındagenellikle dışarıdan bir modelin şirkete aşılanması yolu tercih ediliyor. Oysabu tür süreçler başlatılırken asıl dikkate alınması gereken nokta; aileninkarakteristik özellikleri olmalıdır. Tabii bu, kısa vadede aceleye getirilerekçözülebilecek bir konu değildir. Sonuç olarak, aile şirketlerinde sağlıklı birkurumsallaşma için uzun vadeli bir plan eşliğinde sabrın da önemi büyüktür."dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)Genel Sekreteri Mustafa Mente ikinci konuşmacı olarakyer aldı. 2023 yılında 70 bin ihracatçıKOBİ'ye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Mente; konuşmasında milli gelirimizin %75'ini oluşturan Aile Şirketleri ekonomimizdeki önemini şöyleanlattı: "Aile Şirketleri; ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli bir rolesahiptir. Krizlerde dalgakıran görevi görüyorlar. Türk aileşirketlerinin satışlarının %33'ü ihraç edilirken, 2017'de bu oranın %40'ayükselmesi bekleniyor. Aile şirketleriperformansları aile şirketi olmayan şirketlerle karşılaştırıldığında; Amerika'daaile şirketleri yıllık %6,65 daha iyi varlık getiri oranına sahip olduğugözüküyor. Avrupa'da aile şirketleri diğer şirketlere göre %8 ile %16 (sermayegetiri oranı bazında) arasında daha iyi performans gösteriyor." dedi.

Konuşmaların ardından İKÜ Rektörütarafından, 1900 yılından önce kurulan ve halen faaliyetteolan 12işletmeye de "Uzun Ömürlü-Köklü İşletme" Ödülleri verildi. Ödül alan işletmeler ise; İskenderSmokin, Konyalı Lokantası, Bebek Badem Ezmecisi, Yanyalı Fehmi, Evliyazade, TarihiSultan Ahmet Köftecisi, İlancılık Reklam Ajansı, Emgen Optik, Pandeli Lokantası,Tevfik Aydın Saat, Meşhur Filibe Köftecisi, Altan Şekerleme oldu.

Ödültöreninin ardından İnci Holding, Yönetim Kurulu Üyesi, TAİDER Başkanı Şerife İnciEren, Otacı-Kurtsan Holding Hissedarı, KAGİDER Kurucu Başkanı Meltem Kurtsan,Türeks Tekstil İt.İhr.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Günsan Çetin ve MUDO CEO'su BarışKarakullukçu'nun katıldığı "Aileİşletmelerinde Kadın Yöneticiler" konulu ilk panel gerçekleştirildi.

İKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mahmut Paksoy, ORKA Group, İcra Kurulu Üyesi Dr. Fatih ANIL, TurhanoğluDanışmanlık'tan Kaya Turhanoğlu ve Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu'nunkatıldığı "Aile İşletmelerindeProfesyonel Yöneticiler" konulu ikinci panele geçildi.

Kongrenin ikinci günü (bugün) ise Psikologve İletişim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu'nun "Sürdürülebilir Aile İşletmesiOlmak İçin" konulu söyleşisi ile başladı. Renkli sahnelerin yaşandığı söyleşisonrasında kongrenin son paneli gerçekleştirildi.

Cemilzade Yönetim Kurulu Üyesi Barış Cemiloğlu,Yaşar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü ÖğretimÜyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan ve Rosti-Teber Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Teber'inkonuşmacı olarak katıldığı "Aile İşletmelerinde Genç Yöneticiler" konulu panelsonrasında bildiri sunumlarına geçildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title