İKSV Yılın İlk Döneminde Düzenlediği Etkinlikler Sona Erdi
İKSV'nin, 2013 yılının ilk yedi ayında düzenlediği etkinliklere 210 binin üzerinde izleyici katıldı.
İKSV etkinlikleri 2013'ün ikinci yarısında da devam edecek.
İstanbul Film, Müzik ve Caz Festivalleri, takipçilerinden büyük ilgi gördü
30 Mart-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali, Akbank sponsorluğunda gerçekleştirildi. İki hafta boyunca 6 salonda, 529 seansta, 23 bölümde 66 ülkeden 274 yönetmenin 226 filminin gösterildiği festivali toplam 140 bin sinemasever izledi. %88 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra festivalde, konukların katılımıyla renklenen 4 sinema dersi, biri 13. İstanbul Bienali işbirliğiyle olmak üzere 3 söyleşi, yönetmen, oyuncu ya da yapımcıların bizzat sunduğu onlarca film seansı ve Köprüde Buluşmalar kapsamında 2 atölye ile 9 panel gerçekleştirildi. İstanbul, 16 günde Costa-Gavras, Peter Weir, Mike Figgis, Carlos Reygadas, Bille August gibi isimlerin de ziyaretiyle sinemaya doydu.
Borusan Holding sponsorluğunda 4-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen 41. İstanbul Müzik Festivali'ne Vadim Repin, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, Mario João Pires, Khatia Buniatishvili, Magdelena Kožená, Kim Kashkashian, Sol Gabetta gibi yıldız isimler katıldı. 500'ü aşkın sanatçıyı İstanbul'da ağırlayan, 22 konserin yanı sıra "Konsere Doğru" söyleşileri ve "Açık Konservatuar" etkinliğinin gerçekleştirildiği festivali 20 bine yakın kişi izledi.
Garanti Bankası sponsorluğunda 2 Temmuz'da başlayan 20. İstanbul Caz Festivali'ni 25 bin sanatsever izledi. Bu yıl Feriye Lokantası, Yıldız Sarayı Hasbahçe, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Alman Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Arkeoloji Müzesi, Salon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi gibi pek çok farklı mekânda düzenlenen festivalde 21 etkinlik İstanbullu müzikseverlerle buluştu. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise caza uzun yıllar emek vermiş iki isme, müzisyen ve orkestra şefi Durul Gence ile müzisyen Hasan Kocamaz'a sunuldu. İstanbul Caz Festivali 20. yılında, R&B ve "soul" müziğin önemli iki ismini, Alicia Keys ve John Legend'ı ağırladı. 14 Grammy ödüllü Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve besteci Alicia Keys'in, 2 Temmuz Salı günü ParkOrman'da Garanti Bankası sponsorluğunda verdiği konserini 7 bin izleyici takip etti. 20. İstanbul Caz Festivali'nin kapanışını ise 9 Grammy ödüllü usta müzisyen John Legend yaptı. 29 Temmuz Pazartesi gecesi Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde Matraş sponsorluğunda düzenlenen konseri 4 bin müziksever izledi. Festivalde senfonik projeler de yer aldı. 10 Temmuz Çarşamba gecesi, beş yıl önce aramızdan ayrılan ünlü caz müzisyeni Esbjörn Svensson'un bestelerinin senfonik düzenlemeleri "E.S.T. Symphony" başlıklı konserle Amplio Gayrımenkul Yatırım sponsorluğunda müzikseverlere sunuldu. Festival 16 Temmuz Salı akşamı bir senfonik konsere daha ev sahipliği yaptı. Wolfgang Heinzel yönetimindeki Deutsche Philharmonie Merck Orkestrası "Teatime at the Savoy" adlı projesiyle, Opera Swing Quartet'in yanı sıra Türkiye'nin tanınmış cazcılarından, piyanist ve besteci Kerem Görsev ve triosu eşliğinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda, Merck İlaç Ecza ve Kimya sponsorluğunda renkli bir konser verdi.
İKSV sanatseverleri özel projelerle buluşturdu
UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından, geçen yıl tüm dünyada düzenlenmeye başlayan Uluslararası Caz Günü, bu yıl 30 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ve İstanbul Caz Festivali'nin yerel ortaklığı ile İstanbul'da kutlandı. Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında, 30 Nisan Salı günü İstanbul'da, gün boyunca kentin farklı mekânlarına yayılan konserler, konferanslar, paneller, ustalık dersleri, caz atölyeleri, film gösterimleri ve sergiler düzenlendi. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokava ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock'un katılımıyla gerçekleşen etkinlikler, 30 Nisan Salı akşamı, ana sponsorlar Akbank ve Garanti Bankası'nın yanı sıra Jaeger-LeCoultre ile Microsoft'un katkılarıyla Aya İrini Müzesi'nde düzenlenen ve internet üzerinden tüm dünyaya canlı yayımlanan Uluslararası Caz Günü Konseri ile son buldu. İstanbul'un dört bir yanında gün boyu süren etkinlikleri ve konserleri 3.500 cazsever takip etti.
Eczacıbaşı Topluluğu ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, ölümünün 20. yılında New York Filarmoni Orkestrası konserleriyle anıldı. Şef Alan Gilbert yönetimindeki New York Filarmoni Orkestrası'nın 3 ve 4 Mayıs günlerinde verdiği iki konsere 5000'den fazla sanatsever katıldı.
Yeni sezonda yine Salon'a bekleriz
Sahnesinde güncel müziğin önemli isimlerinin konserlerinin yanı sıra tiyatro ve edebiyat etkinliklerine de yer veren Salon, 2013 yılında da farklı sanat disiplinlerini çatısı altında topladı. Salon 2013 yılının ilk beş ayında 100'e yakın etkinliğe ev sahipliği yaptı. Calexico, The Radio Dept, Mono, Swans, Daughter, Valgeir Sigurdsson, Tiger Lillies, We Have Band gibi müziğin önemli isimlerinin konserlerine ek olarak Salon, yepyeni bir tiyatro projesine de sahne oldu. İstanbul Tiyatro Festivali işbirliği ve Efes sponsorluğuyla Mayıs ayında gerçekleştirilen "Oyun Salonu"nun ilk yılında üç oyun, bir okuma tiyatrosu ve bir atölye etkinliği, tiyatroseverlerle Salon sahnesinde buluştu. Ocak ve Mayıs ayları arasında 16 bin ziyaretçiyi ağırlayan Salon, yeni sezon için kapılarını Eylül sonunda açacak.
İKSV'den sosyal sorumluluk ve kültür politikaları geliştirme projeleri
İKSV, 2013 yılının ilk döneminde düzenlediği etkinliklerin yanı sıra Türkiye'de kültür politikalarının geliştirilmesini sağlamak ve güncel sanat üretimine katkıda bulunabilmek amacıyla yeni projeleri hayata geçirdi. İKSV ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerini de geliştirmeye devam etti.
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Eğitimde İyi Örnekler Konferansı kapsamında İKSV tarafından "Eğitim ve Sanat" başlıklı bir özel oturum düzenlendi. Öğretmen ve eğitimcileri bir araya getirerek iyi uygulamaların paylaşılmasını amaçlayan konferans bünyesindeki bu kategori, üniversite öncesi eğitimin tüm kademelerinde öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve duyuşsal gelişimi için eğitimde sanatı ve/veya yaratıcılığı destekleyen uygulama ve materyal örneklerini içerdi. Bu alandan gelen 142 başvuru, 21 Aralık-1 Mart tarihleri arasında üç hakem tarafından elektronik ortamda değerlendirildi, seçici kurul toplantısı sonucunda seçilen 7 başvuru konferans sırasında sözlü olarak sunuldu.
İKSV'nin, geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla başlattığı ve her yıl klasik müzik alanında gelecek vadeden bir genç müzisyene verilecek "Aydın Gün Teşvik Ödülü"nün ilk sahibi, genç keman sanatçısı Hande Küden oldu. Küden'e, vakfın kurucuları arasında yer alan ve Türkiye'de operanın gelişmesine büyük katkıda bulunan Aydın Gün anısına başlatılan 15 bin TL değerindeki "Aydın Gün Teşvik Ödülü"nü 11 Mart Pazartesi günü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.
İKSV, 2007 yılında başlattığı "BitamBiöğrenci" projesinin kapsamını 2012 yılından itibaren genişleterek çeşitli sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve sanata duyarlı izleyicilerin desteğiyle kültürel etkinliklere katılma şansı bulamayan öğrencileri sanatla buluşturuyor. 2013 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen İstanbul Film, Müzik ve Caz Festivalleri'ne "BitamBiöğrenci" projesi kapsamında 2 bin öğrenci katıldı. 2012 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Gençlik Çalışmaları Birimi, Nesin Vakfı, Tarlabaşı Toplum Merkezi, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen projeye 2013 yılında Barış İçin Müzik, Yücel Kültür Vakfı ve Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi de ortak olarak katıldı.
Barış İçin Müzik Vakfı'nın kurumsal partnerliğini üstlenen İKSV, Lale Kart Üyelik Programı ile de bu oluşumu desteklemeye başladı. Gençlere yönelik eğitim ve destek için attığı adımlara, Barış İçin Müzik Vakfı kurumsal partneri görevini üstlenerek devam eden İKSV bu ortaklık kapsamında Barış İçin Müzik Vakfı'nın gelişimine, uluslararası arenada yer edinmesine ve sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar yürütecek; destekçi arayışı, iletişim çalışmaları ve organizasyona yönelik konularda da yardımcı olacak.
İstanbul Bienali hazırlıkları başladı
14 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında, Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali'nin başlığı "Anne, ben barbar mıyım?" şair Lale Müldür'ün aynı adlı kitabından alıntıyla küratör Fulya Erdemci tarafından belirlendi. 13. İstanbul Bienali etkinlikleri kamusal programla Şubat ayında başladı. Kamusal Sermaye, Kamuya Hitap Etmek ve Şehri Kamusallaştırmak başlıkları altında gerçekleştirilen üç programı 1000'i aşkın sanatçı ve sanatsever takip etti. 13. İstanbul Bienali'nde güncel demokrasi biçimlerini sorgulayan, günümüzün mekânsal-ekonomik politikalarını tartışmaya açan, uygarlık ile barbarlık kavramlarını sorunsallaştıran ve bu bağlamda sanatın rolünü yeni ve alışılmışın dışındaki dillerle araştıran işler yer alacak. Politik bir forum olarak kamusal alan fikrine odaklanacak 13. İstanbul Bienali, bu yıla özel olarak ücretsiz gerçekleştirilecek. Eylül ayından itibaren İstanbul'u bir kez daha dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek İstanbul Bienali'ni izlemek üzere basın mensubu, eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticisi olmak üzere yurtdışından 5 bine yakın konuk bekleniyor.
Filmekimi bu yıl da yollarda
İKSV'nin merakla takip edilen etkinliklerinden sonbahar film haftası Filmekimi, 12. yılında, 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Filmekimi'nde aralarında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan, Abdellatif Kechiche imzalı Blue is the Warmest Colour / La vie d'Adèle'nin de olduğu, yılın ses getiren ödüllü filmleri Türkiye'de ilk defa beyazperdede gösterilecek. İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin birçok kentine de sinemanın en iyi ve güncel örneklerini götüren Filmekimi bu yıl da İstanbul sınırlarını aşacak ve Türkiye'nin altı farklı şehrinde daha izleyicilerle buluşacak.