İklim Değişikliği İle Mücadelede
Belediye Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda, çiftçilere Beyler Barajı İsale Hattı Yenileme çalışmaları tanıtıldı.
Seferihisar Belediyesi ve DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolle yapımına başlanan "Seferihisar Sulaması Rehabilitasyon Planlama Projesi'nde" Seferihisarlı çiftçiler kullanacakları akıllı sayaçların seçimini yaptı.
Toplantıya Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir, Seferihisar Belediyesi Tarım Müdürlüğü çalışanları, ilçe ve köylerde yaşayan çiftçiler katıldı.
Yapılan sunumda, isale hattı yenileneceği, filtrasyon sistemi kurulacağı ve 6,5 milyon liraya mal olacak projenin Seferihisar Belediyesi tarafından DSİ'ye 25 yılda sıfır faizle ödeneceği açıklandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte çalışacak yeni sistemde, çiftçiler akıllı su sayaçlarıyla ilgili teklif veren üç firmanın yetkililerini dinleyerek, kullanacakları sayaçlara kendi oylarıyla karar verdi.
BELEDİYE SIFIR FAİZLE 25 YILDA ÖDEYECEK
Toplantıda konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; "Bütün dünya, giderek azalan yağışlar ve global ısınma denilen, kısaca "İklim Değişikliği" tehdidiyle karşı karşıya. Seferihisar'da zaman zaman yaşanan kuraklıklardan payını aldı. Çok sıkıntılı dönemler yaşandı. Denizin dipten Seferihisar merkeze kadar yürüdüğü, kuyuların tuzlandığı günleri biliyoruz. Bunların yeniden yaşanmaması için gerekli tedbirleri almamız gereken bir dönemdeyiz. 4 yıl boyunca, bununla ilgili hazırlık çalışmaları yaptık. Öncelikle Seferihisar Baraj suyunu Seferihisar'a taşıyan isale hattının yenilenmesi gerektiğini düşündük. Çünkü 5 km hat boyunca çok büyük kaçaklar vardı. 30 yılı aşkın bir zaman önce döşenen sistem bugün için kullanılmayacak bir duruma gelmişti. Borulardaki çatlak ve kırıklar, bir yandan büyük kayıplara yol açarken, bir yandan da çamurla karışıp damlama hortumlarının tıkandığı bir boyuta ulaşmıştı. Sadece isale hattının yenilenmesinin yeterli olmayacağını, sorunun kalıcı bir şekilde çözümü, adil ve tasarruflu su kullanımının mümkün olabilmesi için, baraj çıkışına filtre konmasının, ardından da tüm bahçelere sayaç bağlanmasının gerektiğini tespit ettik. Bu üç adımının aynı anda atılması gerektiğini anladık. Hem isale hattının yenilenmesine hem filtrasyon sistemi kurulmasına hem de tüm bahçelere sayaç konulmasına karar verdik. Bu noktada DSİ 2.Bölge Müdürü Hayati Çelenk'e çok teşekkür ediyorum. Bu büyük projenin en pahalı iki ayağının yani isale hattının yenilenmesi ve filtrasyon sistemin konulması için büyük bir ödeme kolaylığı sağlayarak sıfır faizle 25 yılda ödeme kolaylığı sundu bize. Sayaçları ise çiftçilerimiz kendisi alacak. Seçilecek firma ve sayaç modeli konusunda ortak karar vererek, toplu alım yapmanın indirim ve ödeme kolaylığı sağlayacağı düşüncesiyle, bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Sayaç firmalarını tek tek dinleyip sonunda hangi sayaçların seçileceğine sizler karar vereceksiniz. İlçemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Toplantının sonunda çiftçiler kendilerine sunum yapan firmaları dinleyerek yapılan oylamayla kullanacakları sayaçlara kendileri karar verdi. Baylan firması tarafından üretilen ultrasonik akıllı su sayaçları bahçelerde kullanılacak yeni sayaçlar olacak.
PROJENİN GETİRECEĞİ YENİLİKLER
Seferihisar Barajı isale hattının yenilenmesiyle birlikte projeyle 5042 m'lik iletim hattı son teknoloji ürünü olan HDPE 100 borularıyla yenilerek su kaçağının önüne geçilmiş olacak. Kaçağın engellemesiyle birlikte su havzasında tasarruf sağlanacak. Baraj çıkışına konulacak olan tam otomatik yıkamalı filtrasyon sayesinde üreticilerimizin damlama hortumları tıkanmayacak. Bu ilk adımın ardından tüm kullanıcıların bahçelerine, kart okumalı akıllı sayaçlar takılarak adil su tüketimi sağlanacak. Çiftçiye yaz-kış su verilebilecek, filtre sayesinde damlama sulama malzemeleri zarar görmeyecek, sayaç sayesinde tüketimde adalet sağlanacak ve herkes kullandığı suyun bedelini ödeyecek, sürekli sulama imkanı olması nedeniyle ürün çeşitliliği ve verim artacak, en önemlisi ciddi bir tasarruf sağlanmış olacak ve iklim değişikliği ile mücadelede doğanın dengesini koruyan, çok değerli bir adım atılmış olacak.
Projenin 2016 yılı ilkbahar aylarında tamamlanması planlanıyor.