İkçü'den Proje Başarısı
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzaları için YÖK Başkanlığı'nda bir tören düzenlendi.
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projelerin sözleşmelerinin imzaları için YÖK Başkanlığı'nda bir tören düzenlendi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katıldığı törene, projeleri kabul edilen üniversitelerin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı. Törende İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve proje yürütücüleri İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Can, Doç. Dr. Şerafettin Demiç de hazır bulundu. YÖK Başkanı Saraç, yaptığı konuşmada, YÖK tarafından ilk kez gerçekleştirilen Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile araştırma kapasitesinin artırılması, uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi, uluslararasılaşma süreçlerine katkı ile yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin amaçlandığını söyledi. 2016- 2017 öğretim döneminde başlayacak Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile yurt dışına gidecek öğrencilere bin-bin 200 lira, ülkeye gelecek öğrencilere ise bin liraya yakın burs verileceğini belirten Prof. Dr. Saraç, proje çerçevesinde gelen ve giden öğretim elemanlarına yol masrafları dahil maddi destekte bulunulacağını da ifade etti. Saraç, şöyle konuştu:
"2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarımızdan başkanlığımıza toplam 152 proje ulaşmıştır. Projeler, ilgili alanlardaki uzman kişilerden oluşan panelistlerin yer aldığı panellerde değerlendirmeye alındı. 3 Ağustos 2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla, 18 yükseköğretim kurumumuzun 19 farklı ülkeyle değişimini öngören toplam 23 projenin desteklenmesi ve bu projeler için ilgili yükseköğretim kurumlarımızın özel Mevlana hesaplarına kaynak aktarılması uygun bulunmuştur."
İKÇÜ'nün proje başarısını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, ülkemiz ekonomisine ve yenilenebilir enerji teknolojilerine katkılar sağlanması için desteklerinin devam edeceğini belirtti. Prof. Dr. Akhan, "Bu tarz projelerde yer alan araştırmacıların ülkemiz bilim dünyasına sağlayacağı katkı muhakkaktır. Yenilenebilir enerji, tükenmez, temiz, hava kirliliği sorunu yaratmaz, ithalat bağımlılığını önler, ülkemiz için enerji güvenliği yaratır. Bu alandaki çalışmalara ve bilim insanlarımıza olan desteğimiz artarak devam edecek" dedi. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç ise "Yeşil Üniversite İKÇÜ" temasını hayata geçirmek adına ilk olarak İZKA destekli Güneş ve Rüzgar Enerjisi Santralini kurduklarını hatırlatarak; bunun yanında TÜBİTAK, İKÇÜ BAP destekli bilimsel araştırmaların ve kurulumların devam ettiğini anlattı. Projelerinin uluslararası alanda başarıya ulaşmasının mutluluğunu taşıdıklarını kaydeden Doç. Dr. Mustafa Can ve Doç. Dr. Şerafettin Demiç, "Bilimsel çalışmalarımıza organik yarı iletken temelli olarak geliştirdiğimiz yeni malzemelerin kullanılacağı güneş ışığını elektrik enerjisine çevirebilen yeni projelerimizle devam edeceğiz. Bu alanda sağlanan uluslararası başarı için başta Rektör Prof. Dr. Galip Akhan'a ICIQ Müdürü Prof. Miquel A. Pericas'a, Yenilenebilir Enerji Alanı Müdürü: Prof. Dr. Emilio Palomares'e, projede yer alacak olan lisansüstü öğrencilerimize ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğümüzden Yasemin Tutar'a teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. Açılış konuşmanın ardından Saraç, üniversite rektörleri ve proje yürütücüleriyle desteklenecek projelerin sözleşmeleri tek tek imzaladı. Program kapsamında "Sağlık ve moleküler-hücresel mühendislik" alanında 6, "Sürdürülebilir çevre yönetimi teknolojileri, ekosistemler ve sürdürülebilir yapılı çevre" alanında 6, "Malzeme bilimi ve mühendisliği" alanında 4, "Bulut teknolojileri, nesnelerin interneti, sosyal ağlar, büyük veri" alanında 3, "Enerji teknolojileri" alanında 2, "Gıda teknolojileri" başlığında 1, "Havacılık ve uzay" alanında da 1 proje desteklendi. İş birliği yapılan ülkeler ise ABD, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İran, İspanya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Norveç, Pakistan, Polonya/Rusya, Tayland, Ukrayna ve Yunanistan olacak.