İkçü Akademik Yıl Açılış Töreni
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üniversitelerin müfredat ve programlarını iş dünyasının talepleri doğrultusunda hazırlaması gerektiğini belirterek, "Bir üniversite rektörü veya yöneticisi olsam şunun için çalışırdım, mezun olan öğrencilerin yüzde kaçını işe yerleştirebiliyorum, yüzde kaçını iş...
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üniversitelerin müfredat ve programlarını iş dünyasının talepleri doğrultusunda hazırlaması gerektiğini belirterek, "Bir üniversite rektörü veya yöneticisi olsam şunun için çalışırdım, mezun olan öğrencilerin yüzde kaçını işe yerleştirebiliyorum, yüzde kaçını iş sahibi yapabiliyorum, yüzde kaçını iş arayan değil işveren genç girişimci yapabiliyorum." dedi.
Elvan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Akademik Yıl Açılış Programı'na katıldı.
Katip Çelebi'nin eserlerini okuyanların, üniversiteden mezun olmuş kadar bilgi kazanacağını ifade eden Elvan, geleceğe büyük eserler bırakan Katip Çelebi'yi tanımak, okumak ve izinden gitmenin ayrıcalık olduğunu söyledi.
Üniversitelerin sahip olduğu entelektüel birikim ve araştırma altyapısıyla toplumun öncü gücünü temsil ettiğini vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:
"Yükseköğretim sistemi, üretilen, yayınlanan ve çıktıya dönüştürülen bilginin kaynağına aldığı ana unsurdur. Bilgiyi yönetmenin zorlaştığı günümüzde üniversite kurumunun kendisinin de dönüşümü zaruri hale gelmektedir. Bu dönüşüm süreci daha esnek ancak hesap verebilir ve girişimci üniversite modeline doğru yaşanan bir süreç olup, birçok ülkeyi yükseköğretim alanında reforma zorlamaktadır. Ülkemiz yaşanan bu gelişmelerin farkında olarak insan odaklı kalkınma programını benimsemiştir. 10. Kalkınma Planı'nda yer verdiğimiz üzere nitelikli insan, güçlü toplum ekseninde insan için ve insanla beraber kalkınma yaklaşımımızın hayata geçirilmesi temel önceliğimizdir."
Elvan, 2006'dan itibaren birçok devlet ve vakıf üniversitesinin kurulduğunu, sayıda 200'e yaklaşıldığını kaydetti.
Brüt yükseköğrenim okullaşma oranının 2002'de yüzde 19 iken bu sene yüzde 58 seviyesine yükseldiğini bildiren Elvan, üniversitelere tahsis edilen yatırım ödeneklerinin, enflasyondan arındırılmış rakamlarla 2002'de 2 milyar liradan 2017'de 5,2 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.
Elvan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin özellikle sosyal alana yönelik eksiklerinin giderilmesi noktasında bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini ifade etti.
"Biz gençlerimize, yetişmiş insan gücümüze ve milletimize güveniyoruz." diyen Elvan, "Ülkemizin dört bir yanında çok sayıda sorun odağı var. Bir yandan terörle bir yandan da coğrafyamızdaki gelişmelerle uğraşıyoruz. Ancak unutmayalım ki bir olduğumuz sürece, birlik olduğumuz sürece bunların hepsini aşacak güçteyiz. Bilime, araştırma ve geliştirmeye daha çok ağırlık vereceğiz. Bizim yapamayacağız iş, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur." değerlendirmesinde bulundu.
"Rektör olsam..."
İş dünyasının nitelikli insan aradığını ve bulamadığını, işsiz gençlerin de olduğunu anlatan Elvan, şunları kaydetti:
"Organize sanayi bölgelerini ziyaret ediyorum. En önemli sorunu sorduğumuzda 'İşçi bulamıyoruz, nitelikli vasıfta işçi bulamıyoruz. Üniversiteden mühendis olarak mezun oluyor ama maalesef biz mühendis olarak değerlendiremiyoruz. Bizim ihtiyacımızı giderecek vasıflarda değil' bunları söylüyorlar. Diğer taraftan iş arayan mühendis var, demek ki burada bir problemimiz var.
İş ile iş gücü arasındaki beceri uyumunu sağlamamız lazım. Üniversitelerin de müfredatının ve programlarının iş dünyasının istekleri ve talepleri doğrultusunda hazırlanması gerekiyor. Son derece esnek olmalı. Bir üniversite rektörü veya yöneticisi olsam, evet araştırma geliştirme benim için çok önemli, bu alanda somut adımlar atmalıyız ama şunun için çalışırdım, üniversitemden mezun olan öğrencilerin yüzde kaçını işe yerleştirebiliyorum, yüzde kaçını iş sahibi yapabiliyorum, yüzde kaçını iş arayan değil işveren genç girişimci yapabiliyorum. Her şey sizin elinizde, siz istediğiniz takdirde yapamayacağınız, başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. İnanın öyle, yeter ki siz isteyin."
Rektör Prof. Dr. Mehmet Tokaç da henüz fiziki altyapı ve teknik donanımlar açısından kurulma süreci devam eden İKÇÜ'nün tüm üniversiteler arasında akademik teşvikte 19, mimarlık, mühendislik fakülteleri arasında ise ilk sırada olduğunu söyledi.
Simülasyon merkezi ve sanal hastane projelerinin yarım kaldığını belirten Tokaç, "Sağlık alanında yapmak istediğimiz pek çok çalışma, hizmeti esas alan Sağlık Bakanlığı uygulamalarıyla örtüşmeyince ilerleme kaydedemiyoruz." dedi.
Bakan Elvan, törenden sonra okul yerleşkesinde hazırlanan aşureyi öğrenci ve katılımcılara dağıttı.