Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Ikby'de Organ Bağışı Var, Alacak Merkez Yok

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 50 kişi organlarını bağışlamak için kayıt yaptırdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 50 kişi organlarını bağışlamak için kayıt yaptırdı. Ancak bölgede yasal düzenleme ve ilgili merkezlerin olmaması nedeniyle organ bekleyen hastalar, mağdur oluyor.

Edinilen bilgilere göre bölgede hali hazırda 69 hastane 947 adet sağlık merkezi bulunuyor ama bunların arasında bağışlanacak organları alacak bir sağlık kuruluşu yok. IKBY'de şimdilik "Bağışları Kabul Merkezi" faaliyet gösteriyor. Ora da ise sadece bağış yapmak isteyenlerin kayıtları alınıyor. Merkezin başkanı Ferhad Kadir, 50 kişinin organ bağışı için form doldurduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Rekewt Heme Reşid, yeterli alt yapı olmadığı için yapılan organ bağışlarını alamadıklarını söyledi.

Reşid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ bağışının bölge için yeni bir durum olmasına rağmen insanlardan ilgi gördüğünü belirtti.

Bağışta bulunmak isteyenlerin kayıt formu doldurduklarını aktaran Reşid, bağışta bulunup da ölenlerin organlarını yasal düzenleme olmaması nedeniyle alamadıklarını ifade etti. Hali hazırda bölgede organ merkezlerinin olmadığını bildiren Reşid, "Mevcut durumda ne yasa var ne donanım. Parlamentodan organ bağışıyla ilgili yasa çıkması gerekiyor. Yasa çıktığı zaman bağışların kabul edileceği merkezler açılabilecek. Bu merkezlerde organların muhafaza edilebileceği özel bölümler olacak" dedi.

"Yeterli alt yapı ve donanım yok"

Bölgede muhafazakar tutumuyla bilinen siyasi partiler de organ bağışına sıcak bakıyor. İslami Toplum Partisi (Komela) Milletvekili Şükriye İsmail, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parti olarak organ bağışı için yasa tasarısı hazırladıklarını ayrıca toplumsal bilinçlendirmeyi artıracak plan ve projelerinin de hazır olduğunu söyledi.

Kürt bölgesinin üç ili Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta organ bağışında altyapı ve donanım eksikliği olduğunu ifade eden İsmail, bu konudaki toplumsal bilincin de yetersiz olduğunu savundu. Bölgede şimdiye kadar doktorların inisiyatifiyle iki böbrek nakli dışında organ nakli yapılmadığını anlatan İsmail, "Bunu aşmamız ve bu konuda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor" dedi.

"Organlarımla başka insanlara hayat olmak istiyorum"

Organ bağışına bölgedeki bazı aileler sıcak bakarken bazıları tepki gösteriyor. Organlarını bağışlamak isteyen Ali Namık (40) isimli vatandaş, ailesinin bu kararına karşı çıktığını belirterek, "Ben öldükten sonra organlarımla başka insanlara hayat olmak istiyorum. Ölümden sonra hasta insanlara faydamın olacağını düşünmek beni mutlu ediyor. Ancak ailem, 'cesedini nasıl parça parça ederler' diyerek kararıma karşı çıkıyor" şeklinde konuştu.

Heykel sanatçısı Zirek Mire de organ bağışında bulunmak istediği için Sağlık Bakanlığından takdir belgesi aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesinde organ bağışlayan ilk kişilerden olduğumu söyleyebilirim. Bu kararıma ailem saygı gösterdi. Bunun insanlığın yararına atılmış bir adım olduğuna inandığım için sevinçliyim. Hem organlarımı bağışlayacağım hem de insanlara bu yönde adım atmalarını için tavsiyelerde bulunacağım. Organ bağışının yaygınlaşması için çabalarımı sürdüreceğim." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel
title