Ikby Başkanı Barzani'nin Türkiye Ziyareti
Mesut Barzani'nin kendi kaderlerini belirlemek için referanduma gideceklerine yönelik açıklamaları Türk hükümeti tarafından acelecilik olarak nitelendirilirken, bölge yönetimine "Şu aşamada referandum konusu hassas" mesajı verildiği vurgulandı Görüşmelerde masaya yatırılan en önemli konulardan biri olan petrol gelirlerinin paylaşımında ise Türkiye'nin, merkezi hükümet ile bölgesel yönetimin mutabakatına uyacağı kaydedildi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretinde, daha önce referanduma ilişkin yaptığı açıklamaların, Ankara tarafından "acelecilik" olarak yorumlandığı belirtildi.
Barzani'nin ziyaretinde Türkmenlerin durumu, petrol paylaşımı, enerji, ekonomik işbirliği, hükümet kurma çalışmaları ve Irak'taki siyasi durum konuları masaya yatırıldı.
İlk gün Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında teknik düzeyde yürütülen görüşmelerde IKYB Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammed ve Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ikinci gün yapılan görüşmelere ise Mesut Barzani beraberinde kalabalık bir heyetle katıldı. Barzani'nin heyetinde Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, İçişleri Bakanı Kerim Sincari ve IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin gibi isimler yer aldı.
Türk hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre, böyle bir dönemde, Barzani'nin yaptığı üç görüşme ve ardından iftarda ağırlanması Türkiye'nin Irak'taki gelişmelere verdiği önemin göstergesi.
Görüşmelerde, Türkiye, bir yandan siyasi belirsizlik, diğer taraftan terör saldırılarının yaşandığı Irak'ın toprak bütünlüğünün mevcut şartlar altında korunmasından yana tavır sergileyerek Mesut Barzani'nin kendi kaderlerini belirlemek için referanduma gideceklerine yönelik "önünü görmeden" yaptığı açıklamaları "acelecilik" olarak yorumladı. Ankara'nın, bölge yönetimine "Şu aşamada referandum konusu hassas" dediği vurgulandı.
Kaynaklar, Kuzey Irak petrol gelirlerinin paylaşılması konusunda ise Irak anayasası yürürlükte olduğu müddetçe, gelirin yüzde 83'ünün Bağdat ve yüzde 17'sinin Kuzey Irak'a aktarılması hususunda değişiklik olmayacağını belirtti. Bir başka deyişle Türkiye, petrol geliri paylaşımında merkezi hükümet ile bölgesel yönetimin mutabakatına uyacak.
Türkmenlerin durumu
Görüşmede, Türk hükümetinin gündeme getirdiği bir diğer konu da Türkmenlerin durumu oldu. Hükümet kaynakları, Barzani'nin Ankara'nın Türkmenlerin çıkarlarının korunması ve kollayıcı tavır sergilemesi talebini olumlu karşıladığını ifade etti.
Hükümet kurma çalışmaları konusunda ise Türkiye bir an önce Irak'ta yeni bir hükümet kurulması ve bunun için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemine dikkat çekti. Teröre karşı işbirliği de paylaşılan konular arasında yer aldı.
Yetkililere göre, görüşmede iki tarafın da altını çizdiği bir diğer unsur "siyasette mezhepçi yaklaşımların kabul edilemeyeceği"ne yönelik tavrın gösterilmesi oldu. Gerek Ankara gerek bölge yönetimi, Irak'ta herkesin eşit haklara sahip vatandaşlar olarak görülmesi gerektiğine yönelik iradenin sergilenmesi gerektiğine işaret etti. - Ankara