İhracatçıların 2023 Hedefi 350 Bin Ton İç Fındık
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy: "2023 yılında hedefimiz 350 bin ton iç fındık ihracatı yaparak, bunun karşılığında Türkiye'ye 2 milyar 300 milyon dolar döviz girdisi sağlamak" "Başarılı bir ihracat sezonunu geride bırakıyoruz. Fındıkta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek miktar bazında ihracat yapıldı"
HAYATİ AKÇAY - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2023 yılı hedeflerinin 350 bin ton iç fındık ihracatı yaparak bunun karşılığında Türkiye'ye 2 milyar 300 milyon dolar döviz girdisi sağlamak olduğunu söyledi.
Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül'de başlayan 2012 fındık ihracatının tamamlanmasına sayılı günler kaldığını belirtti.
Bu sezon ilk defa fındıkta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını ifade eden Gürsoy, "Gerçekleşen rakamlar bizlerin de yüzünü güldürdü" dedi.
"Yeşil altın" olarak da bilinen fındığın Türkiye için önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:
"2012 ihracat sezonunun tamamlanmasına birkaç gün kaldı. Bugüne kadar yaklaşık 105 ülkeye 297 bin ton civarında iç fındık ihraç edildi. Bu ihracat karşılığında ise 1 milyar 722 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Önümüzdeki günlerde yapılacak ihracatla bu rakamın 300 bin tonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. 31 Ağustos tarihi itibarıyla inşallah 300 ile 305 bin ton arasında ihracat sezonunu kapatacağız. Döviz girdisi olarak ise 1 milyar 750 milyon dolar civarında bir döviz girdisi sağlanmış olacak. Herkes şunu bilmeli ki başarılı bir ihracat sezonunu geride bırakıyoruz. Fındıkta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek miktar bazında ihracat yapıldı."
"Avantajları iyi değerlendirdik"
Fındık ihracatında avantajları iyi değerlendirdiklerini anlatan Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatımızın artmasında çeşitli sebepler var. 2009 yılından bu yana uygulanan serbest ekonomik fındık stratejisinin artık batılı alıcılar tarafından özümsendiği ve özellikle sanayi kesiminin fındıkta serbest ekonominin devamına inandığı ve dolayısıyla fındığa yatırım yapılmaya başladığı görüldü. Oluşan rakamlardan bunu rahatlıkla algılayabiliyoruz. Geçen sene arzın da çok yüksek olması nedeniyle fiyatlar da makul seviyelerdeydi. Kalite olarak da Azeri ve Gürcü fındıklarına göre bir kalite farkımız vardı. Bu avantajları en iyi şekilde kullanarak iyi bir ihracat yapma şansı yakaladık. İnşallah önümüzdeki sezon da bu yükseliş devam eder."
2023 yılında 350 bin ton fındık ihracatı hedefleniyor
Gürsoy, fındık ihracatçılarının da 2023 hedefi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 genel ihracat hedefi 500 milyar dolar. Burada sektörel bir hedef de biz koyduk. 2023 yılında hedefimiz 350 bin ton iç fındık ihracatı yaparak, bunun karşılığında Türkiye'ye 2 milyar 300 milyon dolar döviz girdisi sağlamak. Bunun yanı sıra 150 bin ton iç tüketimle toplamda da 500 bin ton bir tüketim amaçlıyoruz. Bu hedeflere ulaşılması için yapılması gereken projeler var. Örneğin fındık bahçelerinde dönüm başı üretimin artırılması gerekiyor. Üreticilerimizin hazırlanan programlar dahilinde eğitilmesi şart. Yine fındık bahçelerimizin bakımı daha iyi yapılmalı. Bu projeleri tamamlayıp hayata geçirdiğimiz takdirde hedeflerimize ulaşırız. Bunun için de hem üreticiye hem de ihracatçılara büyük işler düşüyor. İnanıyoruz ki yapılacak strateji değişiklikleriyle bu hedefe ulaşırız." - Ordu