İhracatçıdan Merkez Bankası Başkanı'na 'Kur' Tepkisi
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Merkez Bankası Başkanı'nı eleştirdi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, maliyet artışları ve döviz kuru politikasındaki seyrin ihracat hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını belirterek Merkez Bankası Başkanı'nı eleştirdi. Gençoğlu, "Ricamız yapılacak tahminlerden biraz gerçeğe uygun tahmin yapmaları veya öngöremiyorsa da hiçbir tahmin yapmaması. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz şu an çok büyük zararlarla, ihracatını düşük kurlarla tahsil etmektedirler" dedi.
UİB'e bağlı 5 ihracatçı birliklerinin temsilcileri hizmet binasında düzenlenen toplantı ile 2013 yılı ve 2014 yılı hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantının açılışında konuşan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye'de sıcak bir gündem yaşandığını belirterek, "2013 yılının son günlerinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle piyasaların hareketliliği maalesef halen devam ediyor. Ancak bizler Türkiye ekonomisinin diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla olumsuz ayrışmasına parasal dengelerin bozulmasına rağmen, iyimserliğimizi ve umudumuzu koruyoruz. Ülkemizin bu sorunların da üstesinden gelerek büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Bu yıl 2007 yılından sonra, ilk defa bütün gelişmiş ülkelerde büyüme beklendiğini ifade eden Gençoğlu, ihracatçılar için de en önemli göstergelerden birisinin dövizdeki hareketlilik olduğuna işaret etti. Maliyet artışları ve döviz kuru politikasındaki seyrin, ihracat hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını söyleyen Gençoğlu, "Buradaki bir başka önemli unsur ise paranın başındaki en üstteki kişinin yani Merkez Bankası Başkanı'nın dövize tahminlerini çok daha dikkatli yapması. Bir Merkez Bankası Başkanı'nın dolar kurunu bir kaç kere telaffuz ederken yüzde 10 - 15 sapması çok kısa zamanda kabul edilebilir cinsten değildir. Biz Merkez Bankası Başkanı'nın sözlerini çok dikkatli inceliyoruz, bir öngörü olarak ele alıyoruz. Bu da en doğal hakkımız. Ama ricamız şu yapılacak tahminlerden biraz gerçeğe uygun tahmin yapmaları veya öngöremiyorsa da hiçbir tahmin yapmaması. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz şu an çok büyük zararlarla ihracatını düşük kurlarla tahsil etmektedirler" dedi.
"2013 REKOR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK"
UİB olarak 2013 yılını rekor ihracat ile kapattıklarını söyleyen Gençoğlu, en yüksek ihracatı 2008 yılında gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "2007 yılında Euro - dolar paritesi 1,37 idi. 2008'de 1,47, 2013 yılında 1,33 oldu. Biz 2008 yılında UİB olarak en fazla ihracatı 25 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleştirdik. Türkiye ihracatı dolar üzerinden yapılıyor. O günkü çapraz kur 1,47, 2013 yılında da olsa bizim ihracatımız 25 milyar 292 milyon dolar olacaktı" diye konuştu.
"2014 OTOMOTİV HEDEFİ 21,5 MİLYAR DOLAR"
Gençoğlu'nun ardından Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Otomotivin 8 yıldır art arda ihracat şampiyonu olduğunu hatırlatan Sabuncu, gelecek yıllarda da bunu sürdürmek istediklerini kaydetti. Türkiye otomotiv ihracatının 21,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Sabuncu, 2014 yılı hedeflerinin ise 21,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. İhracat hedeflerini çok yüksek tutmadıklarını ifade eden Sabuncu, "İhracatımızın yüzde 72'si AB pazarına yapılıyor. Ancak AB pazarı çok ümitvari durumda değil" dedi.
"OTOMOTİV SATIŞLARI KÖTÜ DEMELİYİZ Kİ ÖTV DÜŞSÜN"
Otomotivin dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu ifade eden Sabuncu, son 8 yılda sektörden 12,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini kaydetti. Daha sonra son yapılan vergi artışlarının sektöre etkisinin ve sektörün ekonomiye sağladığı katma değerin sorulması üzerine ise Sabuncu, şu yanıtı verdi:
"Geçen sene Ekonomi Bakanlığı'nın talebi ile yerlilik oranı ana sanayide yüzde 56, yan sanayide ise yüzde 65 oranında. Bu belki bir fikir edindirebilir. Vergi artışları ile ilgili olarak da Türkiye'de araba satışları iyi durumda. Yıllık yaklaşık 850 bin civarında gerçekleşiyor. Mevcut pazar daha iyi olmalı. Bu pazar ve döviz oranı ile ancak satışlar bu kadar oluyor. Satışların artması lazım. Pazarın güçlenmesi lazım. ÖTV kademeli olarak düşmeli ki araç pazarı artsın. Ne zaman 'Satışlar arttı' desek, ÖTV artışı oluyor. Beklemediğimiz bir artış oldu. Otomotiv satışları kötü demeliyiz ki ÖTV oranı düşsün."
"TEKSTİLDE NİTELİKLİ ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ"
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ferudun Kahraman, 2014 yılında 1,6 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarını belirterek, agresif bir pazarlama yılı gerçekleştireceklerini söyledi. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkan Yardımcısı Arif Özer ise sektörlerinin her geçen yıl kan kaybettiğini belirterek, dünya sıralamasında 5'inciliğe gerilediğini kaydetti. Sektörde katma değerli ürünlere yönelmek gerektiğine işaret eden Özer, 1 kilogram normal ürünün 18 dolar olduğunu nitelikli kazanması ile bu ürünün 40 dolara kadar çıktığını ifade etti. Özer, bu yıl sonu için de 550 milyon dolar hedef koyduklarını açıkladı.
2014 ZEYTİN YILI
Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu ise kendi sektörlerinin işçilik gerektirmediğini ancak istenen seviyede ihracat gerçekleşmediğini kaydetti. İhracat fiyatlarının istenen seviyede olmaması nedeniyle ihracat oranının düşük olduğuna dikkat çeken Gençoğlu, 200 milyon dolar oranında ihracat hedeflediklerini dile getirdi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, geçen yıl 107,5 milyar ihracat yaptıklarını belirterek, 120 milyon dolar ihracat hedeflediklerini kaydetti. Çalı, her yıl bir ürünü ön plana çıkardıklarını hatırlatarak, bu yılın zeytin yılı olduğunu sözlerine ekledi.