Haberler

İHD'den "Çocuk Hakları Konusunda Hassasiyet" Çağrısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Türkdoğan, Türkiye'nin çocuklar açısından, şiddetin her türlüsünün yaşamın her alanında yoğunca gözlendiği bir ülke olduğunu savundu.

İHD tarafından hazırlanan çocuk hakları ihlallerine ilişkin raporla ilgili bilgi veren Öztürk Türkdoğan, 1 Ocak-20 Kasım 2015 tarihlerinde tespit ettikleri hak ihlali sayısının 3 bin 861 olduğunu, bu dönemde kaybolan çocuk sayısının ise 74 olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu'da bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasağına da değinen Türkdoğan, çocuklar bakımından olumsuz etkileri bulunan bu uygulamanın bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülükler bulunduğuna işaret eden İHD Genel Başkanı Türkdoğan, özellikle silahlı çatışmadan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlanması için her türlü tedbirin alınması yönündeki yükümlülüklerin yerine getirilmediğini iddia etti. Türkdoğan, çocuk hakları konusunda hassasiyet gösterilmesinin önemine işaret etti.

Fransa'daki terör saldırıları

Fransa'daki terör olayları sonrasında Fransız hükümeti tarafından uygulanan olağanüstü hal uygulamalarına ilişkin yöneltilen soru üzerine de Öztürk Türkdoğan, şunları söyledi:

"Doğrudan doğruya yaşam hakkını ciddi oranda tehdit eden yapılanmalar varsa bunlara karşı da hukuk içerisinde, hukukun el verdiği ölçüde tedbirler alınmalı. Bu tedbirler alınırken özgürlük alanı daraltılmamalı. Fransa, olağanüstü hal yasasını 3 aya kadar uzatılabilecek şekilde değiştirdi ama insanlar sokaklarda, caddelerde günlük yaşamlarına devam ediyor. Fransız devleti, sosyal medya ve internet üzerinden takip yapmaya çalışıyor, bunu yaparken de insanların özgürlüklerini kısıtlıyorsa buna da elbette karşıyız. Ama şunu vurgulamak gerekiyor ki; her türlü yasa dışı yapılanmayla ilgili tedbir alınması gerekiyor. Herkesin şiddet kullanan örgütlerle arasına mesafe koyması gerekiyor. Başka türlü biz özgürlüklerimizi koruyamayız."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close