Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

İHBİR'İN İHRACAT BİR'İNCİ'LERİ ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) tarafından düzenlenen 'İHBİR'in İhracat Bir'İnci'leri Ödül Töreni' İstanbul'daki bir otelde yapıldı.

? İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) tarafından düzenlenen 'İHBİR'in İhracat Bir'İnci'leri Ödül Töreni' İstanbul'daki bir otelde yapıldı. Törende konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Son çeyrekte yüzde 7,4 büyüdük, ikinci çeyrekte 21,7 büyüdük, ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, seneyi yüzde 10 civarında büyüme ile kapatacağız. İhracatçılarımız olmasa bunların hiçbirini başaramazdık? dedi.

Hububat sektörüne ve Türk mutfağına katkılarından doları sanat, iş ve cemiyet hayatından birçok kişiye ödül verilen geceye Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle, İHBİR Başkanı Haluk Okutur, iş insanı Demet Sabancı Çetindoğan, Sahrap Soysal, Dr. Ender Saraç, Somer Sivrioğlu, Pınar Altuğ Atacan ve 2020 yılında en başarılı ihracat yapan firmaların temsilcileri katıldı.

25 FİRMAYA ÖDÜL VERİLDİ

Törende, şekerli mamuller, un ve unlu mamuller, bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar, hububat-bakliyat-baharat ve diğer gıda müstahzarları kategorilerinde 2020 yılının en başarılı ihracatını yapan 25 firmaya ödülleri Turagay, Gülle ve Okutur tarafından takdim edildi. Ayrıca, İhracata İlham Veren Kadınlar Platformu projesi kapsamında 15 girişimci kadın da ödüllendirildi. İhracata katkı yapan basın mensuplarının da ödüllendirildiği törende, Demirören Haber Ajansı (DHA) Kurumsal Haberler ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Doğukan Ünal, Posta Gazetesi'nin Ekonomi Müdürü Mehmet Emin Turan, Hürriyet Gazetesi'nin ekonomi yazarı Burak Coşan da ödüle layık görüldü.

TURAGAY: İHRACATÇILARIMIZ OLMASA BAŞARAMAZDIK

Törenin açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, salgının etkilerinin kısa zamanda azalarak bitmesini beklediklerini belirterek, "Ülke ekonomimize baktığımızda son çeyrekte yüzde 7,4 büyüdük, ikinci çeyrekte 21,7 büyüdük, ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, seneyi yüzde 10 civarında büyüme ile kapatacağız. İhracatımız yüzde 33,8 artarak 203,1 milyar dolar oldu. Aylık ihracatımız geçen ay yüzde 33,4 arttı. Bunu gerçekleştiren ihracatçılarımız olmasa bunların hiçbirini başaramazdık. 7,4 büyümenin 6,8'i ihracattan geldi" diye konuştu.

'TÜRK ÜRÜNLERİNE TALEP ARTTI'

Bu katkının önemine vurgu yapan Turagay, "Bunun için yatırıma, üretime ve istihdama önem veriyoruz. Bunu daha da artırmalıyız. Sıkıntılar tabii ki var. Tedarik zinciri kırılınca bazı fırsatlar da ortaya çıktı. Türk ürünlerine talep arttı. ABD'ye ihracatımızı yüzde 45,1 artırdık, 13,3 milyar dolar oldu, AB'ye olan ihracatımızı yüzde 34,1 artırdık, 83,4 milyar dolar oldu. Bu başarılar çok önemli. Turizm gelirlerinde oldukça önemli atılım yapacağız. 24 milyar dolarlık gelirden bahsediliyor. Gıda fiyatları dünyada inanılmaz arttı. Çoğu ülke gıda temininde sıkıntı yaşadı. Hububatçılarımız da salgın döneminde sıkıntı çekti ama kendi kendimize yetebileceğimizi gördük. İnşallah önümüzdeki sene Türkiye'nin önü daha da açılacak. Potansiyelimize inanmamız gerekiyor? ifadelerini kullandı.

GÜLLE: İHRACAT PERFORMANSINI REKORLAR KIRARAK ARTIRDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise zor bir dönemde ihracat ailesinin çok büyük işler başardığını aktardı. Gülle, "Hububat sektörümüz bunların içerisinde en önemlilerinden. Büyümeyi ve gelişmeyi bu ülkeye ihracat sağlıyor. Öyle bir dönem yaşadık ki ilk kez yaşanılan sorunlarla karşı karşıya kaldık. İhracat bu dönemde performansını rekorlar kırarak artırdı" dedi.

'DAHA BÜYÜK KAPASİTELERE VE YATIRIMLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Büyük işler yapılması için ölçek ekonomisine geçilmesi gerektiğini söyleyen Gülle, 'Daha büyük kapasitelere ve yatırımlara ihtiyacımız var. Hububat sektöründe bu ve buna benzer yatırımların olduğunu biliyorum. Daha büyüyeceğiz ve daha büyük işler yapacağız. Küresel tedarik zincirinin kırılmasından dolayı ilk kez ülkemizden mal alanların büyük bir katkısı oldu. Önümüzdeki sene bu daha da artacak. Türkiye'ye teveccüh artacak, 20 milyar doların üzerindeki aylık performanslara alıştık. Yine rekorlar kıracağız" diye konuştu.

'İŞLENMİŞ, DEĞERLENMİŞ YÜKSEK DEĞERLİ İHRACATA YÖNELELİM'

Ödüllerin önemini ifade eden Gülle, "Marifet iltifata tabi. Bu anlamlı ödüllerin yanında katma değerli ürün de satalım. Milyonlarca ton ihracat yapıyoruz, daha fazlasını yapabiliriz ama birim değerimizi artırarak kısa yoldan daha iyi rakamlara ulaşabiliriz. Bu işe en uygun, özellikle gıdaya talebin yüksek olduğu dönemde fırsatları iyi okuyup değerlendirmeliyiz. Yatırımları yaparken işlenmiş, değerlenmiş yüksek değerli ihracata yönelelim" ifadelerini kullandı.

OKUTUR: İHRACATIN LOKOMOTİFLERİNDEN OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur da 2021'in rekorların yılı olduğunu söyleyerek, "Birliğimiz ihracatı büyük ivme kazandı ve kasım ayı sonunda açıklanan rakamlara bakıldığında 2,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu yılın sonunda ise 2,4 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşmış olacağız ve bu da geçtiğimiz yıla göre yüzde yirmilik bir artışa tekabül ediyor" dedi.

'EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM'

Hububat sektörü olarak ciddi bir ihracat rakamı ve hacmine de sahip olduklarını kaydeden Okutur, şöyle konuştu:

"2020 yılında gerçekleştirdiğimiz 7,3 milyar dolarlık ihracat rakamını geçtiğimiz aylar itibarıyla aşmış bulunuyoruz. Sektör olarak, 2021'i 8,5 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşarak kapatacağımızı düşünüyorum. Bu başarı, yaklaşık iki yıldır devam eden pandemi, küresel ticarette yaşanan aksaklıklar, global ham madde, konteyner ve lojistik krizi gibi olumsuzluklara rağmen gerçekleşmiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen İHBİR olarak ihracatın lokomotiflerinden birisi olmamızda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İHBİR olarak sektör sorunlarını resmi makamlara aktarmaya ve sorunlara çözüm aramaya devam edecek, ilgili bakanlıklarla toplantılar gerçekleştirecek, ilettiğimiz firma sorunlarının bakanlıklar nezdinde çözümü noktasında gerekli takibi bizzat yönetim kurulunca sürdüreceğiz ve ihracatçılarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Yenilikçi ekibimizle birlikte, 'İhracata İlham veren Kadınlar Platformu' ve 'İ-HABER' dergi ve e-bülten projelerimizle ilkleri gerçekleştirmeye devam edecek, ihracatın lokomotiflerinden olmayı sürdüreceğiz."

Ödül töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

İHBİR'İN İHRACAT BİR'İNCİ'LERİ ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title